15. naraštaj Visoke dočasničke izobrazbe u posjetu ZSS-u

Polaznici 15. naraštaja Visoke dočasničke izobrazbe posjetili su 8. prosinca Zapovjedništvo specijalnih snaga. Čelnik i voditelj VDI-ja i prisutnog instruktorskog tima bio je časnički namjesnik Ivan Cestarić koji je pozdravio domaćine u ime škole i polaznika te zahvalio na prijmu i dugogodišnjoj suradnji.
Domaćini aktivnosti u ime Zapovjedništva specijalnih snaga bili su operativni dočasnik časnički namjesnik Alen Janeš, predstavnici dočasničkog tima Satnije za obuku i Zapovjedne satnije ZSS-a. Časnički namjesnik Janeš pozdravio je goste u ime zapovjednika ZSS-a brigadira Perice Turalije i svih pripadnika postrojbe te im zaželio dobrodošlicu, ugodan boravak u Delnicama i među pripadnicima ZSS-a.
Kroz multimedijalnu prezentaciju upoznao je goste s povjesnicom nastanka, misijom i ustrojstvenim cjelinama ZSS-a te obučnim procesima koji se provode u postrojbi, lokacijama razmještaja, međunarodnom vojnom suradnjom te Dočasničkim lancem potpore ZSS-a. Nakon prezentacije prikazan je film o povijesti nastanka Zapovjedništva specijalnih snaga te je otvorena diskusija.
Za polaznike Visoke dočasničke izobrazbe, među kojima su i pripadnici oružanih snaga BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Slovenije, organiziran je kod spomen-križa sat povijesti koji je vodio časnik za potporu ZSS-a satnik Anton Žic. Polaznici 15. naraštaja VDI-ja zapalili su kod križa svijeću za sve poginule branitelje te posjetili spomen-sobu gdje su razgledali fotografije poginulih i preminulih pripadnika specijalnih postrojbi Ministarstva obrane i GS OSRH tijekom Domovinskog rata, a na kraju su se upisali u knjigu ljetopisa.
U sportskoj dvorani vojarne pripadnici 1. grupe specijalnih snaga i Satnije za obuku pripremili su taktičko-tehnički zbor na kojem je prezentirano specifično naoružanje i oprema koji se koriste u ustrojstvenim cjelinama ZSS-a.
Program posjeta završio je raščlambom, druženjem i ručkom u vojničkom restoranu.
Petnaesti naraštaj Visoke dočasničke izobrazbe broji osamnaest polaznika, od kojih su petorica pripadnici stranih oružanih snaga. Visoka dočasnička izobrazba četvrta je razina izobrazbe dočasnika, intergranska obuka koja objedinjuje sve grane Oružanih snaga RH. Namijenjena je obuci polaznika za najviše dočasničke dužnosti: od dužnosti prvog dočasnika bojne, brigade, grana, te za rad u stožerima, ustanovama i zapovjedništvima grana i uprava. Zaavršetkom VDI-ja stječu se također znanja i sposobnosti za učinkovito funkcioniranje u združenim nacionalnim i multinacionalnim okružjima.

OJI