25 godina Dočasničke škole

U vojarni ”123. brigade HV“ u Požegi 20. listopada obilježena je 25. obljetnica osnivanja i ustrojavanja Dočasničke škole ”Damir Tomljanović Gavran“ i 15. obljetnica Visoke dočasničke izobrazbe.

Uz djelatnike i aktualne polaznike programa izobrazbe Škole, svečanosti su nazočili izaslanik Predsjednice Republike i ministra obrane zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović, zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta ”Dr. Franjo Tuđman“ brigadni general Zdravko Klanac, predstavnici HVU-a, GS-a i drugih ustrojstvenih cjelina OSRH, predstavnici lokalne i područne samouprave, obitelj pokojnog Damira Tomljanovića Gavrana te umirovljeni djelatnici Dočasničke škole.
Istaknuvši posebnu zahvalnost svim polaznicima i djelatnicima Škole koji su dali svoj život za Hrvatsku, general Matanović u prigodnom je govoru istaknuo: ”Uspješnost provedenih operacija u Domovinskom ratu neposredno svjedoči o značaju i ulozi Dočasničkog zbora kao kralježnice svake pa tako i Hrvatske vojske. Dočasnička je škola svoje uspješno djelovanje nastavila i nakon Domovinskog rata kad je stvarala i osposobljavala nove generacije dočasnika primjenjujući iskustva i vrijednosti Domovinskog rata. Dočasnici su neposredno sudjelovali u transformaciji OSRH u modernu i vjerodostojnu oružanu silu.”
Nakon prigodnih govora uručena su odlikovanja, promaknuća, pohvale, nagrade i zahvalnice djelatnicima Dočasničke škole. Za izniman doprinos u ustrojavanju i razvoju Oružanih snaga RH predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je Dočasničku školu Redom Bana Jelačića.
Dočasnička škola jedina je institucionalna vojna škola u OSRH koja provodi doktrinarno postavljeni model slijedno rastuće izobrazbe vezane za određenu strukturu osoblja, koju u lancu zapovijedanja i upravljanja osobljem nazivamo dočasnici.
Početak stvaranja uvjeta za izobrazbu dočasnika započeo je u studenom 1991. godine kratkotrajnim tečajevima (do 15 dana) u Varaždinu. Ustrojavanjem Časničkog centra HV-a u Zagrebu 1992. godine stvoreni su uvjeti za organizacijom vojne izobrazbe dočasnika u HV-u te se od rujna 1992. godine započelo s provedbom tromjesečnih i šestomjesečnih tečajeva za dočasnike. Prerastanjem Časničkog centra HV-a u Hrvatsko vojno učilište ”Petar Zrinski“ (prosinac 1992. / siječanj 1993. godine) ustrojene su Zapovjedno-stožerna škola, Časnička i Dočasnička škola kao zasebne ustrojstvene cjeline.
Nakon više preustroja tijekom 25 godina, danas se izobrazba dočasnika unutar Dočasničke škole ”Damir Tomljanović Gavran“ provodi kroz četiri razine izobrazbe i dva tečaja (Tečaj za instruktore i Tečaj za prvog dočasnika satnije). Prva je razina Izobrazba za razvoj vođa, druga Temeljna dočasnička izobrazba, treća Napredna dočasnička izobrazba, a četvrta Visoka dočasnička izobrazba. Dosad je na izobrazbi i tečajevima u Dočasničkoj školi bilo 18 220 dočasnika od kojih je 146 polaznika iz stranih oružanih snaga (BiH, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Kosova). Od ukupnog broja školovanih oko 10 % su dočasnice (1734).
Dočasnička škola nastoji i nastojat će i dalje u svoje programe izobrazbe dočasnika implementirati što više novousvojenih Hrvatskih vojnih normi (HRVN) vezanih uz potrebna znanja, vještine i sposobnosti dočasnika s ciljem što bržeg prihvaćanja NATO-ovih standarda. Sve je veća potreba za dočasnicima koji su spremni uspješno raditi u multinacionalnom okruženju pa je zadaća Dočasničke škole u idućem razdoblju tim dočasnicima pružiti potrebnu razinu znanja, sposobnosti i vještine vođenja kako bi u sklopu timova bili sposobni odgovoriti na takve izazove.


Malonogometni turnir
U sklopu obilježavanja dana Dočasničke škole 18. i 19. listopada 2017. održan je 21. malonogometni turnir ”Bojnik Tihomir Klobučar“. Nastupilo je sedam momčadi iz OSRH i jedna iz MUP-a. Prvo mjesto osvojila je Temeljna dočasnička izobrazba, drugo Gardijska oklopno-mehanizirana brigada, a treće Gardijska mehanizirana brigada. Odigrana je također i revijalna utakmica između Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrova i djelatnika Dočasničke škole.


Zdravko LOVAŠEN, Domagoj VLAHOVIĆ; Foto: Dočasnička škola