26. obljetnica Dočasničke škole “Damir Tomljanović Gavran”

“I samo ime Dočasničke škole ‘Damir Tomljanović Gavran’, po heroju Domovinskog rata, dodatni je motiv polaznicima svih razina izobrazbe, ali i djelatnicima i instruktorima, za postizanje izvrsnosti u obuci i radu. Gavran je bio poznat kao vrstan vođa i motivator, koji je primjerom ostavljao dubok trag na svoje podređene,” rekao je na 16. obljetnici Visoke dočasničke izobrazbe general-bojnik Mate Pađen

U vojarni “123. brigade HV” u Požegi obilježena je 23. listopada 26. obljetnica ustrojavanja Dočasničke škole “Damir Tomljanović Gavran” i 16. obljetnica Visoke dočasničke izobrazbe.

Obilježavanje je počelo misom u kapelici sv. Ivana Krstitelja koju je predvodio vojni kapelan vlč. Željko Volarić, a zatim je ispred spomenika Damiru Tomljanoviću Gavranu položen vijenac i zapaljena svijeća za sve poginule hrvatske branitelje.

Svečanosti su nazočili zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general-bojnik Mate Pađen, načelnik Centra vojnih škola “Petar Zrinski” brigadir Damir Stručić, zapovjednik Časničke škole “Andrija Matijaš Pauk” brigadir Mirko Stošić, zapovjednik Dočasničke škole pukovnik Zdenko Šakota, prvi dočasnik Oružanih snaga Republike Hrvatske časnički namjesnik Mario Mateljić, predstavnici područne i lokalne samouprave, načelnik Policijske uprave Požeško-slavonske Dalibor Bauer, prvi dočasnici grana i pristožernih postrojbi Oružanih snaga Republike Hrvatske, zapovjednici postrojbi smještenih u vojarni te umirovljeni djelatnici Dočasničke škole.

Zapovjednik HVU-a zahvalio je svim dosadašnjim i bivšim djelatnicima Dočasničke škole te im čestitao obljetnicu njezina ustrojavanja. “U ovih 26 godina djelovanja na polju izobrazbe i obuke dočasnika za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske ostvarena su značajna postignuća. To je vaša zasluga, ali i zasluga ljudi koji su vodili ovu školu, njezinih djelatnika, bivših i sadašnjih, kao i samih polaznika. Nemjerljiv je doprinos Dočasničke škole u cjelokupnom sustavu izobrazbe i obuke vojnika i dočasnika za potrebe Hrvatske vojske. Stvoren je organiziran sustav u skladu s potrebama i zahtjevima Hrvatske vojske, ali i partnera iz NATO-a, čime je osigurana stalna i kvalitetna slijedno rastuća izobrazba dočasničkog osoblja kao važna sastavnica profesionalnog vođenja i razvoja svakog pojedinca.

Stožerni general Janko Bobetko izgovorio je 1994. godine pred tadašnjim polaznicima dočasničkih izobrazbi maksimu koja je i danas aktualna: ‘Na ovo što radite čitava je Hrvatska ponosna i od vas će se tražiti da u ovom vremenu naučite maksimalno.'”

General Pađen spomenuo je i heroja Domovinskog rataDamira Tomljanovića Gavrana, čije ime Dočasnička škola s ponosom nosi: “I samo ime Dočasničke škole ‘Damir Tomljanović Gavran’, po heroju Domovinskog rata, dodatni je motiv polaznicima svih razina izobrazbe, ali i djelatnicima i instruktorima, za postizanje izvrsnosti u obuci i radu. Gavran je bio poznat kao vrstan vođa i motivator, koji je primjerom ostavljao dubok trag na svoje podređene.”

Nakon prigodnih govora uručena su promaknuća, nagrade i pohvale najzaslužnijim djelatnicima Dočasničke škole.

U sklopu obilježavanja Dana Dočasničke škole održan je 17. i 18. listopada 22. Malonogometni turnir “Bojnik Tihomir Klobučar”. Prvo mjesto osvojila je ekipa Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, drugo ekipa Temeljne dočasničke izobrazbe, a treća je bila ekipa Vojne policije. Odigrana je i revijalna utakmica između Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi” i djelatnika Dočasničke škole.

Zdravko Lovašen, foto: Marija Sever, Mario Jalšovec