27. obljetnica Dočasničke škole „Damir Tomljanović Gavran“

U vojarni „123. brigade HV“ u Požegi djelatnici i polaznici dočasničkih izobrazbi Dočasničke škole „Damir Tomljanović Gavran“ 22. listopada svečano su obilježili 27. obljetnicu ustrojavanja Škole.

Obilježavanje je započelo svetom misom u kapelici „Sv. Ivana Krstitelja“ koju je vodio vojni kapelan velečasni Željko Volarić, a nakon svete mise položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule hrvatske branitelje ispred spomen obilježja stožernom brigadiru Damiru Tomljanoviću Gavranu.

Na strojilištu vojarne održana je svečanost na kojoj je glavni gost bio zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ brigadni general Ivan Turkalj, a još su nazočili zapovjednik Časničke škole „Andrija Matijaš Pauk“ brigadir Mirko Stošić,  zapovjednik Dočasničke škole pukovnik Zdenko Šakota, načelnik Odjela planiranja i potpore Centra vojnih škola „Petar Zrinski“ kapetan bojnog broda Marijan Dražetić, prvi dočasnik Oružanih snaga RH-a časnički namjesnik Mario Mateljić, zapovjednik Središta za temeljnu obuku brigadir Zlatko Radočaj, zapovjednik Središta za obuku i doktrinu logistike pukovnik Mato Tomašević, zamjenik župana Požeško slavonske županije Željko Jakopović, gradonačelnik grada Požege Darko Puljašić, načelnik PU Požeško slavonske Željko Grgić te umirovljeni djelatnici Dočasničke škole.

U svom govoru general Turkalj naglasio je da je doprinos Dočasničke škole nemjerljiv u cjelokupnom sustavu izobrazbe i obuke vojnika i dočasnika za potrebe Hrvatske vojske te da je organiziran sustav, u skladu s potrebama i zahtjevima Hrvatske vojske, ali i NATO partnera, čime se osigurala stalna i kvalitetna izobrazba dočasničkog osoblja, u vidu slijedno-rastuće izobrazbe dočasnika kao važna sastavnica profesionalnog vođenja i razvoja svakog pojedinca.

Zapovjednik Dočasničke škole pukovnik Šakota u svom govoru osvrnuo se na povjesnicu Dočasničke škole. „U rujnu 1992. godine u sklopu Časničkog centra HV-a u Zagrebu započelo se sa provedbom tromjesečnih i šestomjesečnih tečajeva dočasnika koje je prvo plansko i sveobuhvatno školovanje dočasnika u Domovinskom ratu. U početku tromjesečna izobrazba i urbani zagrebački prostor nisu bili potpuno adekvatni za kvalitetnu izobrazbu koja je u svojem nastavnom planu sadržavala puno rada u prirodnom okruženju, stoga se dana 22. listopada 1993. godine, koji se danas obilježava kao Dan Dočasničke škole, pristupilo premještanju dočasničke izobrazbe iz vojarne „Petar Zrinski“ Zagreb u vojarnu «dr. Ante Starčević» u Jastrebarskom“, rekao je pukovnik Šakota.

Tijekom svečanosti uručena su promaknuća, pohvale i nagrade najboljim djelatnicima Dočasničke škole „Damir Tomljanović Gavran“.

Tekst: Mario Trnokop

Foto: Dočasnička škola