5. HRVCON vratio se iz misije Odlučna potpora

“Povjerenje koje vam je dano potpuno ste opravdali. Zbog toga budite ponosni i svjesni svojih postignuća koja su velika, ne samo za kontingent kojem pripadate već i zbog uspješnog i časnog predstavljanja Oružanih snaga Republike Hrvatske. Hvala vam na vašem doprinosu za koji sam čula same pohvale,” kazala je pripadnicima 5. HRVCON-a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

Pripadnici petog hrvatskog kontingenta u NATO-ovoj misiji potpore miru Odlučna potpora 17. ožujka stigli su u vojarnu “Pukovnik Marko Živković” u 91. zrakoplovnu bazu HRZ-a i PZO-a na Plesu. S njima su se vratili i pripadnici Oružanih snaga Albanije, Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Vojske Crne Gore i Armije Makedonije.
Pripadnike 5. HRVCON-a dočekali su: predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane državni tajnik Zdravko Jakop, zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović, direktor Glavnog stožera OS kontraadmiral Robert Hranj, zamjenik veleposlanice Sjedinjenih Američkih Država Douglas David Jones s izaslanstvom i drugi. Nakon prijavka koji je Predsjednici predao zapovjednik 5. HRVCON-a brigadir Dražen Sebastijan, vrhovna zapovjednica OSRH čestitala je pripadnicima kontingenta na uspješno izvršenoj zadaći. “Posebno sam sretna što vas mogu pozdraviti u punom broju, što ste još jedan u nizu kontingenata u Afganistanu koji je svoju zadaću obavio bez teže ozlijeđenih ili smrtnih stradavanja. To dokazuje da imate znanje i da ste dobro obučena i profesionalna vojska te da brinete jedni o drugima,” naglasila je Predsjednica i istaknula kako je 5. hrvatski kontingent dio četrnaestogodišnje tradicije uspješnog sudjelovanja pripadnika OSRH u operaciji ISAF i misiji Odlučna potpora.
“Povjerenje koje vam je dano potpuno ste opravdali. Zbog toga budite ponosni i svjesni svojih postignuća koja su velika, ne samo za kontingent kojem pripadate već i zbog uspješnog i časnog predstavljanja Oružanih snaga Republike Hrvatske. Hvala vam na vašem doprinosu za koji sam čula same pohvale,” zaključila je Predsjednica Republike.
Pozdravljajući pripadnike 5. hrvatskog kontingenta državni tajnik Zdravko Jakop kazao je: “Svoje zahtjevne i odgovorne zadaće, kao i vaši prethodnici, obavljali ste profesionalno i odgovorno unoseći u njihovo izvršenje onaj posebni, hrvatski pristup. Ponosni smo na pripadnike pobjedničke Hrvatske vojske, na vjerodostojnost, sposobnost i čovječnost koju u svakom trenutku i na svakom mjestu prikazujete. Ponosni što tako časno na svojim ramenima nosite našu trobojnicu i što je Hrvatska postala toliko prepoznatljiva u Afganistanu,” rekao je u svojem obraćanju državni tajnik Jakop.
General Drago Matanović zahvalio je pripadnicima 5. HRVCON-a na sudjelovanju u misiji i na iznimnom trudu i profesionalnosti te je istaknuo kako je ponosan što su saveznici prepoznali pripadnike Oružanih snaga RH kao odgovorne i pouzdane partnere, a afganistanski narod kao istinske mirotvorce. U svojem je obraćanju rekao kako su naši pripadnici prijateljski nastrojeni prema svima i uvijek su spremni pružiti pomoć svakome, bez obzira na naciju, vjeru, rasu ili bilo koju drugu podjelu. “Na taj način lakše ste se približili lokalnom stanovništvu i uspostavili komunikaciju. Osim što ste izvrsni vojnici, time ste pokazali da ste i humani ljudi,” naglasio je general Matanović te dodao: “Vaš doprinos, kao i doprinos svih dosadašnjih hrvatskih kontingenata u operaciji ISAF i misiji Odlučna potpora u Afganistanu pomogli su izgraditi sliku Republike Hrvatske kao odgovorne i pouzdane članice NATO-a.”
Brigadir Dražen Sebastijan, zapovjednik 5. HRVCON-a, izvijestio je kako je kontingent uspješno izvršio svoju zadaću u misiji Odlučna potpora te kako su profesionalnost, upornost, ozbiljnost i predanost u radu kao i poštivanje i uvažavanje kulturoloških razlika te specifičnosti afganistanskog naroda bili jamac njihova uspjeha. “Pripadnice i pripadnici 5. hrvatskog kontingenta, hvala vam na suradnji i bila mi je čast služiti s vama!” zaključio je brigadir Sebastijan. 
Tijekom svečanosti dočeka 5. HRVCON-a, najboljim pripadnicima 5. hrvatskog kontingenta uručene su pohvale i nagrade za uspješno obavljene zadaće u misiji te ostvarene iznadprosječne rezultate i dostojanstveno predstavljanje OSRH.

OJI
Foto: OSRH / Stjepan Brigljević