Vojni vremeplov

Prije 26 godina

31. ožujka 1991.
Josip Jović – prva žrtva Domovinskog rata
Akcija na Plitvicama 31. ožujka 1991. bila je odgovor hrvatske policije na zauzimanje Nacionalnog parka Plitvice i blokiranje državne ceste D1 koja je spajala sjever i jug zemlje. Snage Ministarstva unutarnjih poslova RH krenule su tog dana u ranim jutarnjim satima glavnom prometnicom prema hotelu Jezero gdje su njihova vozila iz zasjede napali pobunjeni Srbi. Pritom je poginuo 22-godišnji Josip Jović, pripadnik Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje, a devet je policajaca ranjeno. Josip Jović je prva žrtva Domovinskog rata. Sukob je trajao nekoliko sati, a pobunjenici su bili prisiljeni na povlačenje.


Prije 8 godina

1. travnja 2009.
Hrvatska – punopravna članica NATO-a
Na samitu NATO-a u Bukureštu u travnju 2008. RH dobiva pozivnicu za članstvo u NATO-u. Uslijedila je ratifikacija hrvatskog Pristupnog protokola u nacionalnim parlamentima zemalja članica te polaganje svih nacionalnih ratifikacijskih instrumenata pri depozitaru Sjevernoatlantskog ugovora, Državnom tajništvu SAD-a. 1. travnja 2009. Hrvatska je polaganjem svojeg ratifikacijskog dokumenta postala članicom NATO-a i prvi put kao punopravna članica sudjeluje na samitu Saveza održanom 3. i 4. travnja 2009. u Strasbourgu i Kehlu.


Prije 6 godina

29. – 31. ožujka 2011.
Prva ASDA u Splitu
Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija ASDA od 2011. godine, kad je prvi put organizirana u Splitu, postala je tradicionalna manifestacija u kalendaru međunarodnih vojnih izložbi u svijetu. Održava se svake dvije godine pa se tako na izložbi 2015. okupilo 119 stranih i domaćih tvrtki iz dvadesetak zemalja jugoistočne i zapadne Europe, Azije, sjeverne Afrike i Bliskog istoka. Dvije godine prije sudjelovalo je 106 izlagača iz 19 zemalja, iz čega je vidljivo da njezina važnost i posjećenost s godinama sve više raste.


Prije 2 godine

11. travnja 2014.
 Modernizacija sustava MILES
Oružane snage Republike Hrvatske koriste se simulacijskim sustavom MILES od 2004. godine. Deset godina od uvođenja u uporabu, a zahvaljujući američkoj donaciji vrijednoj oko 3,6 milijuna dolara, od 11. travnja 2014. MILES je prezentacijom novih komponenti i službeno dosegnuo višu razinu. Implementacija novih komponenti sustava i obuka u uporabi i održavanju počela je 24. ožujka iste godine, a modernizirana oprema omogućila je realniju i izazovniju obuku.


Svijet:

6. travnja 1917. – SAD objavio rat Njemačkoj i time ušao u Prvi svjetski rat.
4. travnja 1949. – Osnovan Sjevernoatlantski savez potpisivanjem Washingtonskog ugovora.
1. travnja 1979. – Iran se proglasio islamskom republikom, teokracijom pod vodstvom ajatolaha Homeinija.

Pripremila Petra Kostanjšak