Čuvari tradicije slavnih ratnih postrojbi

“Ova postrojba ponosno čuva uspomene i duh legendarnih Kuna, Sokolova i Puma i svih drugih brigada koje su bile ona nepobjediva snaga u oslobađanju i izgradnji Republike Hrvatske…” rekao je general-pukovnik Mate Ostović

Deseta obljetnica Gardijske oklopno-mehanizirane brigade HKoV-a OSRH obilježena je 20. ožujka u vojarnama 5. gardijske brigade “Slavonski sokolovi” u Vinkovcima, 3. gardijske brigade “Kune” u Đakovu, “Našice” u Našicama i “Bilogora” u Bjelovaru, gdje je tim povodom održan i Dan otvorenih vrata.
Središnjoj svečanosti, koja je započela polaganjem vijenaca i misom u vojarni 5. gardijske brigade “Slavonski sokolovi” u Vinkovcima, nazočili su izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Republike Hrvatske državni tajnik Tomislav Ivić, izaslanik načelnika Glavnog stožera OSRH zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Mate Ostović, vojni ordinarij Jure Bogdan, predstavnici Županije i Grada Vinkovaca te brojni gosti i uzvanici.
Državni tajnik Tomislav Ivić tom je prigodom svim pripadnicama i pripadnicima Gardijske oklopno-mehanizirane brigade čestitao na predanom radu, motivaciji, stručnosti i domoljublju koje su unosili u ustrojavanje Brigade koja čuva sjećanja na legendarne brigade pobjedničke Hrvatske vojske, Kune, Pume i Sokolove, snažne karike hrvatske obrane i hrvatske sigurnosti. Podsjetio je i na sve branitelje koji su svoje živote položili za Hrvatsku te istaknuo kako je njihova žrtva danas svima nama putokaz te da upravo zbog te žrtve, kao i zbog svih naših branitelja i svakog našeg čovjeka, moramo svi zajedno ustrajati na putu izgradnje bolje i jače Hrvatske.
Državni tajnik Ivić naglasio je i kako je GOMBR danas dobro ustrojena brigada i jedna od udarnih snaga HKoV-a te snažna karika Oružanih snaga, koja je svoje sposobnosti i profesionalnost dokazala u misijama i operacijama potpore miru, ali i u pomoći našim građanima u borbi s požarima i poplavama. “Pokazali ste, gdje god ste djelovali i u svim operacijama, da u vama živi neslomljivi duh pobjedničke Hrvatske vojske izrasle u Domovinskom ratu,” zaključio je Ivić.
Čestitajući Dan Brigade, general Ostović istaknuo je kako i danas ta postrojba ponosno čuva uspomene i duh legendarnih Kuna, Sokolova i Puma i svih drugih brigada koje su bile ona nepobjediva snaga u oslobađanju i izgradnji Republike Hrvatske. Pozvao je pripadnike GOMBR-a da čuvaju uspomenu i tradiciju slavnih ratnih postrojbi: “Ulažite i dalje u sebe i u svoje obrazovanje, obučavajte se sukladno zahtijevanim standardima jer samo vrhunski obrazovan i obučen vojnik, dočasnik i časnik jamac je da će postrojba uspješno izvršiti sve dodijeljene joj zadaće.”
Zapovjednik GOMBR-a brigadni general Denis Tretinjak istaknuo je kako deset godina u životu jedne postrojbe nije puno, ali da su rezultati i pomoć koje je Brigada pružila lokalnom stanovništvu i te kako vidljivi. “Budućnost nam donosi puno intenzivniju integraciju u međunarodne aktivnosti naših Oružanih snaga. Naše aktivnosti ove godine rastu za tristo posto, a hrvatski će tenkovi prvi put napustiti naš teritorij kako bi s našim saveznicima uvježbavali svoje sposobnosti i interoperabilnost za očuvanje sigurnosti na puno široj osnovi od same zaštite naših granica,” rekao je general Tretinjak.


Gardijska oklopno-mehanizirana brigada (GOMBR) postrojba je Hrvatske kopnene vojske. Broji više od 2800 pripadnika, a sjedište Zapovjedništva je u vojarni 5. gardijske brigade “Slavonski sokolovi” u Vinkovcima. Temeljna misija GOMBR-a je obrana suvereniteta i cjelovitosti RH, razvoj i održavanje sposobnosti za sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama te spremnost za pružanje pomoći civilnim institucijama u zemlji u slučaju prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa. Gardijska oklopno-mehanizirana brigada ustrojena je od 3. gardijske brigade Kune, 7. gardijske brigade Pume i 5. gardijske brigade Sokolovi.


OJI, Snimio Josip Kopi