6. HRVCON otišao u Irak

Šest pripadnika 6. hrvatskog kontingenta u NATO-ovoj misiji u Iraku (HRVCON NMI) te pripadnik OSRH koji sudjeluje u koalicijskoj operaciji Inherent Resolve (OIR) upućeni su 9. studenog 2021. u područje operacije OIR odnosno NMI u Irak. Onamo su krenuli zrakoplovom 10. studenog iz Poljske, zajedno s pripadnicima OS-a Poljske.

Pripadnici OSRH koji sudjeluju u misiji NMI i operaciji OIR obnašat će savjetničke dužnosti te dužnosti u Zapovjedništvu misije (HQ NMI).

NATO-ova misija u Iraku (NMI) neborbena je savjetnička misija uspostavljena u listopadu 2018., a Hrvatska u njoj sudjeluje od prosinca te godine. Pripadnici OSRH upućeni u NMI i OIR, među kojima su i dvije žene, planirani su na mandat do sedam mjeseci.

U misiji NMI sudjeluje sedam pripadnika OSRH, od kojih se jedan upućuje na razdoblje do 13 mjeseci na dužnost višeg savjetnika u terminu različitom od ostatka kontingenta.

Inherent Resolve operacija je koalicijskih snaga pod vodstvom SAD-a uspostavljena 2014. s ciljem pomoći zemljama Bliskog istoka, u prvom redu Iraku i Siriji, u borbi protiv ISIL-a (DAESH). Hrvatska u operaciji OIR sudjeluje od rujna 2017. godine.

Tekst i foto: OJI