Atraktivan letački program HRZ-a iznad Pule

Osim zrakoplova i pilota HRZ-a posjetitelji su na aerodromu mogli pogledati i prezentaciju za Rudolfa Perešina pod nazivom “Za let si dušo stvorena”, pokazne vježbe MUP-a, padobranske skokove, izložbu maketara Istarske županije, multimedijalnu izložbu “Presjek povijesti zrakoplovstva na prostoru grada Pule i okolice”

U Zračnoj luci Pula održan je 23. ožujka Dan otvorenih vrata. Pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sudjelovali su s avionima MiG-21 i Pilatus PC-9, te s helikopterima Kiowa Warrior OH-58D, UH-60M Black Hawk i Mi-171Sh. Sunčan dan privukao je više od 5000 posjetitelja, a posebice djecu i mlade koji su oduševljeno razgledavali zrakoplove i zanimljiv letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Osim taktičko-tehničkog zbora gdje su razgledavali avione Pilatus PC-9 na kojima lete piloti akrobatske grupe “Krila Oluje”, helikoptere Kiowa Warrior OH-58D, UH-60M Black Hawk, Mi-171Sh te bespilotnu letjelicu Orbiter 3, građani su imali priliku posjetiti promidžbeni štand na kojem su u virtualnoj stvarnosti mogli pogledati letenje u zrakoplovima te poslušati panel-raspravu na temu Postani vojni pilot, ali i postaviti pitanja vojnim pilotima i kadetima pilotima o tehničkim karakteristikama letjelica.

Bojnik Darko Belančić, vođa akrobatske grupe “Krila Oluje” oduševio se brojnom publikom i istaknuo kako mu je, u ime svih članova grupe, drago što je za građane Istre izveo puni letački program u trajanju od 22 minute. Kadetkinja vojna pilotkinja 5. godine studija Aeronautike Manuela Pužar, izjavila je kako joj je iznimno drago što su avioni i helikopteri HRZ-a sletjeli u Pulu, njezin rodni grad. “Presretna sam što sam sa svojom obitelji mogla provesti divan dan na stajanci aerodroma i pogledati zanimljiv letački program. Posebno me oduševio letački program helikoptera Kiowa Warrior jer se nadam da ću i ja jednog dana letjeti na tom helikopteru,“ rekla je kadetkinja. Osim zrakoplova i pilota HRZ-a posjetitelji su na aerodromu mogli pogledati i prezentaciju za Rudolfa Perešina pod nazivom “Za let si dušo stvorena”, pokazne vježbe MUP-a, padobranske skokove, izložbu maketara Istarske županije, multimedijalnu izložbu “Presjek povijesti zrakoplovstva na prostoru grada Pule i okolice”. Održana je i panel-rasprava na temu povijesti zrakoplovstva u Puli, a u prijepodnevnim satima posjetitelji su uživali u panoramskim letovima.

Tekst:  Antonija Trupinić; Foto:  Filip Klen