“Krila Oluje” predstavila letački program za 2019.

Zapovjednik akrogrupe “Frecce Tricolori” bojnik Gaetano Farina izrazio je zadovoljstvo treningom koji je njegova grupa obavila u Zadru

“Krila Oluje”, akrogrupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, predstavila su 4. travnja u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku Donjem letački program za 2019. godinu. Tom prigodom ugostila su akrogrupu Talijanskog ratnog zrakoplovstva “Frecce Tricolori”, koja je iznad Zadarskog kanala obavila trening. Riječ je o nastavku suradnje koja traje od 2017. te o uzvratnom posjetu talijanskih pilota nakon što su ih hrvatski kolege 14. ožujka ove godine posjetili u njihovoj bazi u Rivoltu.

Nakon što mu je zapovjednik 93. zrakoplovne baze pukovnik Krešimir Ražov uručio odobrenje letačkog programa, vođa “Krila Oluje” satnik Darko Belančić komentirao je nastup: “Iznimno sam zadovoljan. Iako nam vremenski uvjeti nisu išli naruku, obavili smo fantastičan posao.” Zapovjednik akrogrupe “Frecce Tricolori” bojnik Gaetano Farina izrazio je zadovoljstvo treningom koji je njegova grupa obavila u Zadru, a suradnju s Krilima Oluje opisao je kao odličnu priliku za razmjenu iskustava.

Osim programa, javnosti je predstavljen i novi član “Krila Oluje” natporučnik Marko Novković. “Nisam imao tremu, nego sam uživao. I inače uživam u letenju te ću se nastaviti truditi kako bih bio što bolji,” izjavio je vidno zadovoljan nakon svojeg prvog nastupa. Akrogrupa “Krila Oluje” djeluje u sastavu Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku Donjem. Javnosti je predstavljena 5. kolovoza 2005., povodom desete obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, a otad je imala 189 javnih nastupa (137 u Republici Hrvatskoj i 52 u inozemstvu). Dobitnica je brojnih nagrada na međunarodnim aeromitinzima, a najznačajnija je Mač kralja Huseina, osvojena za najbolju letačku prezentaciju na svjetskoj vojnoj manifestaciji Royal International Air Tattoo u zrakoplovnoj bazi Fairford 2016. godine “Krila Oluje” također redovito sudjeluju na obljetnicama vojno-redarstvenih operacija iz Domovinskog rata te na drugim događanjima u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Iva Gugo

Foto: Mladen Čobanović