“Krila Oluje” predstavila novi letački program

Akrobatska grupa “Krila Oluje” predstavila je u zadarskoj vojarni “Zemunik” letački program nastupa za 2015. te njime najavila i važan ovogodišnji jubilej – 10. obljetnicu svojeg osnutka i djelovanja. U sezoni 2015. “Krila Oluje” nastupat će u formaciji od pet aviona Pilatus PC-9M…

Akrobatska grupa “Krila Oluje” koja djeluje u sastavu Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a predstavila je 27. svibnja u zadarskoj vojarni “Zemunik” letački program nastupa za 2015. te njime najavila i važan ovogodišnji jubilej – 10. obljetnicu svojeg osnutka i djelovanja.
“Krila Oluje” nastupat će u sezoni 2015. u formaciji od pet aviona Pilatus PC-9M. U njihovu su sadašnjem sastavu bojnik Damir Barišić, vođa Akrobatske grupe i zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona; satnik Ivan Anđić, prvi lijevi pratitelj; natporučnik Goran Grgić, prvi desni pratitelj; natporučnik Darko Belančić, repni pratitelj; poručnik Denis Živaljić, vanjski lijevi pratitelj, a satnik Zvonimir Mravunac trenutačno je u fazi osposobljavanja za poziciju vanjskog desnog pratitelja.
Tijekom nešto više od 20 minuta predstavljanja programa, “Krila Oluje” izvela su iznad Zemunika niz atraktivnih manevara koje su sposobne izvesti tek rijetke akrogrupe, kao što su: “bačvasti valjak”, “križanje kroz bačvasti valjak”, miro brake, stall turn, “ogledalo u zaokretu”, “vertikalna osmica” ili “dvostruko ogledalo”, ali i “zvono u formaciji” – jedinstven manevar koji samo ona izvode i po kojem su poznata u svijetu zrakoplovstva.

Nakon predstavljanja dijela letačkog programa “Krila Oluje”, zapovjednik 93. zb brigadir Karol Lučan uručio je njihovim pilotima značke te svjedodžbe o završenom osposobljavanju. Ističući svoje zadovoljstvo rezultatima dvomjesečne obuke novih članova “Krila Oluje”, brigadir Lučan je rekao: “‘Krila Oluje’ i dalje će postojati i gdje god bili i dalje će dostojno predstavljati Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, Oružane snage i Republiku Hrvatsku.”
Zadovoljan je bio i vođa “Krila Oluje” bojnik Damir Barišić koji je rekao: “Riječ je o pilotima koji su iznimno motivirani, ali imaju i neosporan potencijal. Mislim da svi skupa možemo biti jako zadovoljni onim što su postigli.”


“Krila Oluje” prvi su put predstavljena javnosti 5. kolovoza 2005. u Kninu povodom obilježavanja 10. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja. Prezentirajući vještinu, disciplinu, timski rad i visok stupanj obučenosti pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, “Krila Oluje” su do danas, osim u Republici Hrvatskoj, svoj letački program predstavljala u Rumunjskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Belgiji, Italiji, Turskoj, Poljskoj, Danskoj, Švicarskoj te su ukupno imala 107 nastupa (66 domaćih i 41 inozemni). Tijekom izvođenja dijelova programa Pilatusi PC-9M lete na međusobnoj udaljenosti manjoj od dva metra, kreću se brzinom do 550 km/h, a opterećenje kojima su piloti izloženi tijekom izvođenja pojedinih elemenata kreće se od –2,5 G do +6,5 G. Prepoznata zbog svojih sposobnosti, vrhunskog izvođenja složenih letačkih elemenata, kao i zbog zahtjevnog i atraktivnog letačkog programa, “Krila Oluje” su tijekom deset godina postojanja bila redovit gost na događanjima i obilježavanjima važnih obljetnica u zemlji, ali su jednako tako sudjelovala na najpoznatijim svjetskim aeromitinzima i manifestacijama, neprestano potvrđujući kako spadaju u sam vrh svjetskog akrobatskog letenja. Na tom su putu osvojila brojne nagrade i priznanja, kao što je nagrada za najbolji nastup na međunarodnom aeromitingu CIAF 2012. u Češkoj, a te su godine osvojila i nagradu za najbolji nastup na međunarodnom aeromitingu RDAF u Danskoj. Osvojila su zatim i nagradu za najbolji nastup na međunarodnom aeromitingu CIAF 2014. u Češkoj. Godine 2010. dobila su veliku plaketu HRZ-a i PZO-a te pohvalu načelnika GS OSRH, a 2013. dodijeljena im je Nagrada Grada Zadra. Uključujući sadašnji letački sastav, u “Krilima Oluje” je tijekom desetljeća postojanja letjelo 14 pilota.


 Lada Puljizević, Snimio: Josip Kopi