“Krila Oluje”: Događaji koji su obilježili sezone nastupa

Povodom 15. obljetnice ustrojavanja i prvog javnog nastupa te 14. obljetnice službenog djelovanja akrobatske grupe HRZ-a “Krila Oluje”, donosimo pregled najvažnijih događaja koji su obilježili spomenuto razdoblje

2004. Prvi javni nastup akrobatske grupe
23. srpnja, Zadar. Prvi javni nastup buduće akrobatske grupe HRZ-a, u formaciji od četiriju aviona Pilatus PC-9M. Na tom povijesnom letu tijekom svečanosti otvaranja Europskog juniorskog prvenstva u jedrenju letjeli su vođa Miroslav Franjić, prvi lijevi pratitelj Damir Barišić, prvi desni pratitelj Diana Doboš i repni pratitelj Saša Joković.
Posebna je zanimljivost što je Diana Doboš leteći u akrobatskoj grupi HRZ-a postala treća žena u povijesti koja je letjela u nekoj od svjetskih akrobatskih grupa.

2005. Službeno predstavljanje i prvi nastup pod imenom “Krila Oluje”
5. kolovoza, Knin. Službeno predstavljanje akrobatske grupe HRZ-a i prvi nastup pod imenom “Krila Oluje”, na svečanosti obilježavanja 10. obljetnice VRO Oluja. Iznad Kninske tvrđave, na četirima avionima Pilatus PC-9M letjela je ista postava kao i 2004. godine.
Tijekom jeseni grupa uvodi petog člana te 15. listopada u Kninu izvodi prvi nastup u sastavu od pet aviona.

2006. Prvi međunarodni nastup
29. i 30. srpnja, Constanța, Rumunjska. RoIAS 2006, prvi međunarodni nastup, na kojem je grupa prezentirala program u formaciji od pet aviona Pilatus PC-9M.

2007. U vrhu svjetskog akrobatskog letenja
“Krila Oluje” te godine u program uvode zvono u formaciji, prvi u nizu vrlo zahtjevnih i rijetkih manevara po kojima postaje prepoznatljiva u svijetu.

 

2008. Vizualni identitet “Krila Oluje”
“Krila Oluje” od kolovoza 2008. nastupaju s posebno dizajniranim kacigama za koje su zaslužni Silvano Mainini i Old Crow Team. Prvi službeni nastup u crvenim kombinezonima imala su 12. prosinca u vojarni u Zemuniku prigodom obilježavanja Dana HRZ-a.
U rujnu 2008., prvi put od ustrojavanja, mijenja se vođa grupe. Vođenje “Krila Oluje” od Miroslava Franjića preuzima Damir Barišić.
Sezona 2008. ostaje upamćena po najviše međunarodnih nastupa, odnosno osam izvan RH.

2009. Nastupi sa šest Pilatusa PC-9M
“Krila Oluje” 25. ožujka uvode šestog člana i otad program prezentiraju sa šest Pilatusa PC-9M.
U sezoni 2009. grupa prvi put izvodi svoj najpoznatiji i najatraktivniji manevar – trostruko ogledalo (dia).

2010. Nastup pred pola milijuna gledatelja
11. i 12. rujna, Rivolto, Italija. “Krila Oluje” izvela su program pred 500 tisuća gledatelja, što je i najveći broj pred kojim su dosad nastupala. Program je predstavljen na mitingu povodom 50 godina djelovanja akrobatske grupe RZ-a Italije “Frecce Tricolori”.

2011. Prvi nastup izvan Europe
4. i 5. lipnja, Izmir, Turska. Prvi nastup “Krila Oluje” izvan europskog kontinenta, povodom 100. obljetnice ustrojavanja i djelovanja RZ-a Turske. Nastup je održan pred više od 60 zapovjednika ratnih zrakoplovstava iz cijelog svijeta.

2012. Prve međunarodne nagrade
10. lipnja, zb Aalborg, Danska. “Krila Oluje” osvajaju prvu međunarodnu nagradu za najbolji nastup na mitingu održanom na sjeveru Danske. To je do danas njihov najsjeverniji nastup. Sezona 2012. bila je i najnagrađivanija međunarodna sezona jer je grupa te godine osvojila i nagradu za nastup na aeromitingu CIAF u Češkoj.
Od rujna te godine vođenje grupe od Damira Barišića preuzima Matija Vrđuka.

2013. Nagrada Grada Zadra
Akrobatskoj grupi “Krila Oluje” dodijeljena je Nagrada Grada Zadra za izniman dugogodišnji doprinos u promociji Zadra.
Nagrada je uručena na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana grada Zadra i blagdana svetog Krševana 24. studenog 2013. godine.

2014. Stoti službeni nastup “Krila Oluje”
“Krila Oluje” izvela su 13. travnja u Rovinju jubilarni 100. akrobatski nastup.

2015. S novom mladom postavom do novih uspjeha
U ožujku, nakon odlaska dotadašnje postave, vođenje grupe ponovno preuzima Damir Barišić. “Krila Oluje” u sezoni 2015. nastupaju s potpuno novom postavom i u znatno pomlađenom sastavu.

 

2016. Najveće priznanje za “Krila Oluje“
9. i 10. srpnja, Fairford, Ujedinjeno Kraljevstvo, Royal International Air Tatoo (RIAT). “Krila Oluje” iz ruku princa Faisala bin Huseina dobivaju najprestižniju nagradu, Mač kralja Huseina (King Hussein Memorial Sword), za sveukupno najbolji nastup na aeromitingu.
RIAT se održava od 1971. i zahvaljujući čak 535 zrakoplova u svojem programu uvršten je 2003. u Guinnessovu knjigu rekorda te se smatra najvećim i najprestižnijim svjetskim vojnim aeromitingom. Glavna od ukupno šest prestižnih nagrada dodjeljuje se u čast jordanskog kralja Huseina, koji je bio dugogodišnji pokrovitelj manifestacije.

2017. Suradnja s najpoznatijim svjetskim akrobatskim grupama
“Krila Oluje” počinju 2017. intenzivniju suradnju s akrobatskim grupama “Frecce Tricolori” i “Red Arrows” kroz redovite međusobne posjete i zajednička uvježbavanja na godišnjoj razini. .
Od ožujka vođenje grupe od Damira Barišića preuzima sadašnji vođa Darko Belančić. Grupa te godine dobiva nagradu za najprecizniji nastup na zrakoplovnom mitingu u Slovačkoj.

2018. 50. međunarodni nastup
25. i 26. kolovoza, Radom, Poljska, International Airshow 2018. “Krila Oluje” imala su 50. međunarodni nastup.
Sezona 2018. bila je ujedno rekordna po ukupnom broju nastupa: čak 25, od čega pet izvan Hrvatske.

2019. Odlikovani Redom hrvatskog pletera
Za izniman doprinos u prezentaciji razvijenih sposobnosti HRZ-a i Hrvatske vojske te uspješne promocije RH u svijetu, sadašnja postava i dosadašnji članovi grupe koji se nalaze u sustavu Hrvatske vojske odlikovani su Redom hrvatskog pletera. Odlikovani su pukovnici Miroslav Franjić i Damir Barišić, bojnica Diana Doboš, bojnici Ivan Anđić i Zvonimir Mravunac, satnici Darko Belančić i Goran Grgić te natporučnici Denis Živaljić i Ivan Rendulić.

Nastupi u Hrvatskoj i inozemstvu

“Krila Oluje” imala su dosad 194 nastupa, od čega 142 u Hrvatskoj i 52 u inozemstvu. Program su predstavila na najprestižnijim zrakoplovnim manifestacijama u 15 zemalja (Rumunjska, Slovenija, Mađarska, Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Belgija, Italija, Turska, Poljska, Danska, Švicarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska).

 

 

 

 

 

 

 

Marinko Karačić
fotoarhiva “Krila Oluje”