50. prikaz iznimnih vještina naše akrobatske grupe ”Krila Oluje“

Nakon što su sudjelovali u dočeku hrvatske nogometne reprezentacije sa Svjetskog prvenstva te u obilježavanju 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, članovi akrobatske grupe ”Krila Oluje“ obilježavaju svoj mali jubilej – 50. nastup u inozemstvu…

U trenutku dok čitate ovaj članak, akrobatska grupa ”Krila Oluje“ predstavlja hrvatske boje u Republici Poljskoj. No, taj je nastup posebniji od svih dosadašnjih. To je naime 50. njihov međunarodni nastup.

Put do tog 50. nastupa trajao je 14 godina. Sve je počelo 23. srpnja 2004., kad su ”Krila Oluje“ imala prvi neslužbeni nastup. Službeno je akrobatska grupa javnosti predstavljena 5. kolovoza 2005. godine na 10. obljetnici vojno-redarstvene operacije Oluja u Kninu. Otad se u grupi izmijenilo 12 postava u kojima je sveukupno bilo 15 pilota i jedna pilotkinja – bojnica Diana Doboš, tek treća žena na svijetu koja je bila članica neke akrobatske skupine.

”Krila Oluja“ s ovim zadnjim nastupom u Poljskoj odrađuju 180. javni nastup, (130 na domaćem tlu i 50 u inozemstvu). Iako je broj nastupa u inozemstvu gotovo triput manji od broja domaćih nastupa, taj broj ipak ne treba podcjenjivati, pogotovo kad se uzme u obzir da sudjelovanje na inozemnim aeromitinzima iziskuje mnogo veći napor od sudjelovanja na domaćim mitinzima. ”Domaći nastupi traju jedan dan, što znači da tehnika ostaje u bazi,” objašnjava satnik Darko Belančić, vođa akrobatske grupe. ”Ujutro poletimo, odradimo nastup i vratimo se.“ S druge strane, međunarodni nastupi traju više dana te je stoga nužno da pilote na put prate tehničari s cjelokupnom tehničkom opremom. Same pripreme za međunarodni nastup traju nekoliko mjeseci, a osim probnih letova one uključuju i ishođenje diplomatskih odobrenja te dozvola za slijetanje na strani aerodrom. Velika je razlika i u strukturi gledatelja: zrakoplovne manifestacije u Hrvatskoj privlače prosječno 10 000 gledatelja, a sudionici su većinom civilni piloti. S druge strane, na međunarodnim mitinzima okupljaju se i civilni i vojni piloti, a broj je posjetitelja između 150 000 i 200 000.

”Krila Oluje“ do danas su nastupila u 15 europskih zemalja: Rumunjskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Belgiji, Italiji, Turskoj, Poljskoj, Danskoj, Švicarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj. Najviše posjetitelja – čak 500 000 – pratilo je njihov nastup u Rialtu u Italiji 2010. god. Međutim, kad se članove ”Krila Oluje“ pita koji im je međunarodni aeromiting ostao u najljepšem sjećanju, svi jednoglasno navode Royal International Air Tattoo u Zrakoplovnoj bazi Fairford 2016. godine. Bio je to naime prvi nastup trenutačne postave akrobatske grupe (satnik Darko Belančić, bojnik Ivan Anđić, natporučnik Goran Grgić, bojnik Zvonimir Mravunac i natporučnik Denis Živaljić). Taj ”debitantski“ nastup postava je odradila pred 100 000 gledatelja te velikim brojem kolega iz inozemnih akrobatskih grupa.

Upravo je mogućnost susreta s akrobatskim grupama iz drugih zemalja jedna od najvećih blagodati odlaska na aeromitinge; mogu promatrati jedni druge i međusobno se uspoređivati. Za aktere naše priče upravo su drugi piloti najzahvalnija publika; u više su im navrata iskazali divljenje zbog zahtjevnih elemenata koje izvode u svojem programu.

Iako su mitinzi većinom revijalnog karaktera, na ponekima se dodjeljuju nagrade kao pohvala za izniman nastup. ”Krila Oluje“ mogu se pohvaliti nagradama za najbolji nastup na Czech International Air Festu u Republici Češkoj 2012. i 2014., Danish Air Showu 2012. u Kraljevini Danskoj te RIAT-u u Ujedinjenom Kraljevstvu 2016. Osim toga, lani su na aeromitingu u Slovačkoj Republici dobili nagradu za najprecizniji nastup.

Iako su sve nagrade posebne, trenutačnoj postavi najdraža je nagrada ”Mač kralja Huseina“ koji su osvojili na RIAT-u 2016.. Dok u svojim prostorijama u 93. zrakoplovnoj bazi pokazuju taj sjajni, teški mač na zidu među mnogobrojnim plakatima i priznanjima, s radošću se prisjećaju osvajanja te nagrade; dobiti tako veliko priznanje nakon prvog zajedničkog nastupa u inozemstvu bio je pokazatelj da mogu uspješno nastaviti tradiciju ”Krila Oluje“. Stoga ni ne iznenađuje da je bojnik Zvonimir Mravunac upravo nastup na RIAT-u upamtio kao ”najbolji i najuspješniji“.

Sva priznanja dobivaju još više na težini kad se uzme u obzir da ”Krila Oluje“, za razliku od talijanske grupe Frecce Tricolori ili britanske grupe Red Arrows, nisu postrojba čija je jedina namjena letenje na manifestacijama i aeromitinzima u svrhu vojne promidžbe, već oni to čine pored svojih redovnih dužnosti kao instruktora letenja u vojarni ”Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku. Stoga ni put do 50. međunarodnog nastupa nije bio nimalo lak. ”Puno je znoja, truda, rada, odricanja i sati letenja uloženo, stoga nam 50. nastup jako puno znači,” kaže bojnik Mravunac.

Pripreme za taj nastup, a i za cijelu sezonu započele su u proljeće. Prije svakog nastupa, članovi grupa odrade dva probna leta. Naša ekipa razgovarala je s njima na dan jedne od proba uoči nastupa u Poljskoj te smo imali prilike pratiti uvježbavanje svih 24 elemenata unutar nastupa.

Članovi ”Krila Oluje“ i njihovi tehničari otputovali su 23. kolovoza u Zrakoplovnu bazu Radom, gdje sudjeluju na aeromitingu povodom 100. obljetnice osnutka Poljskog ratnog zrakoplovstva. Na mitingu će nastupiti desetak akrobatskih grupa iz cijelog svijeta. Program oba dana počinje oko 9 h i traje gotovo dvanaest sati. Hrvatski predstavnici u sklopu programa odrađuju svoj 49. i jubilarni 50. međunarodni nastup.

No, neće sve stati na broju 50. Već u rujnu ”Krila Oluje“ putuju u Češku na još jedan aeromiting. Sljedeći je cilj 100. međunarodni nastup. No, još je veća želja, ističe bojnik Mravunac, da se ”Krila Oluje“ još dugo održe i da mlade kolege nastave njihov rad.

Želja im je također i da nastupi jednog dana uključuju dim, no to neće biti presudan faktor za njihovu motivaciju. ”S dimom ili bez dima, mi ćemo svoj posao raditi kako smo ga i dosad radili. Trudit ćemo se i davati sto posto od sebe,” govori satnik Belančić. Pritom im cilj nije promovirati sebe, već svojim zalaganjem pronijeti glas o kvaliteti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. ”Svaki je miting prilika za prezentaciju obuke HRZ-a i naših vještina,” zaključuje natporučnik Živaljić.

Iva Gugo, foto: Mladen Čobanović