Međunarodni aeromiting u Slovačkoj

Tradicionalna preciznost i kvaliteta izvedbe “Krila Oluje”, uz zahtjevnost elemenata, oduševili su kao i uvijek stručni dio publike. Direktor letačkog programa Ivan Chvojka za najprecizniji nastup nagradio je upravo akrobatsku grupu HRZ-a i PZO-a “Krila Oluje”…

Od 25. do 28. kolovoza akrobatska grupa HRZ-a i PZO-a “Krila Oluje” sudjelovala je na međunarodnom aeromitingu SIAF 2017 održanom u zračnoj bazi Sliac u Slovačkoj te tako ostvarila svoj 47. nastup izvan Republike Hrvatske i ukupno 159. javni nastup od osnivanja grupe. Prije nešto više od osam godina “Krila Oluje” premijerno su se predstavila slovačkoj publici na 3. Nacionalnim letačkim danima u zračnoj bazi Piestany, u lipnju 2009. godine. Taj nastup ostaje upisan u povijest “Krila Oluje” kao prvi međunarodni nastup nakon proširenja grupe na šest aviona. Kao i na nedavnom nastupu u Francuskoj, desni pratitelj “Krila Oluje” natporučnik Grgić ostao je “prizemljen” zbog zdravstvenih razloga, te su “Krila Oluje” predvođena satnikom Belančićem nastupila sa samo pet aviona. Ali i to je bilo dovoljno za jednu od nagrada koju je dodijelio stručni žiri.
Iako je tijekom zadnjih šest godina i u isto toliko izdanja SIAF postao jedna od najkvalitetnijih zrakoplovnih manifestacija srednje Europe i svake godine pozivao “Krila Oluje”, zbog niza okolnosti SIAF i “Krila Oluje” svoj su susret dočekali tek ove godine. S više od 100 000 gledatelja te više od 100 zrakoplova i 250 sudionika iz 16 različitih ratnih zrakoplovstava, ovogodišnje izdanje SIAF-a bilo je prilično obećavajuće. Unatoč izostanku nekoliko najpoznatijih europskih akrogrupa koje su taj vikend nastupale na zrakoplovnoj priredbi Jesolo Air Show u Italiji, SIAF je imao dovoljno aduta za privlačenje publike iz cijele Europe. Najzvučnija najava bila je sudjelovanje akrogrupe Ujedinjenih Arapskih Emirata “Al Fursan”, kojima je ovo bio premijerni posjet srednjoj Europi. Piloti koji lete na istim avionima kao “Frecce Tricolori” i koje su obučili upravo njihovi piloti, te dimna instalacija koja nadmašuje bilo koju drugu svjetsku akrogrupu, bili su argumenti koji jamče vrhunski vizualni doživljaj. Uz njih, organizator je posebno istaknuo i premijerni nastup “Krila Oluje” s letačkim programom koji je prošle godine osvojio nagradu za najbolji nastup na najprestižnijem svjetskom vojnom aeromitingu RIAT u Engleskoj. Uz akrogrupe, najviše se atrakcije očekivalo od nekoliko poznatih pojedinačnih sudionika kao što su turski “Solo Turk” F-16, španjolski F-18, austrijski Eurofighter, češki Gripen i slovački MiG-29. Od vojnih zrakoplova moglo se u letačkom programu još vidjeti i dozvučne avione L-39, L-159, te niz helikoptera kao što su Mi-17, Mi-171, Mi-35, Agusta A-109, kao i prelete impresivnih strateških bombardera B-1 i B-52. Civilne predstavnike predvodio je jedan od najpoznatijih svjetskih akrobatskih pilota i dugogodišnji prijatelj “Krila Oluje”, mađarski pilot Zoltan Veres, a gledatelji su mogli uživati u letačkom programu najvećeg putničkog aviona A380, preletu u formaciji Tu-154 i A319, te letovima zrakoplova iz Prvog i Drugog svjetskog rata. Posebna zanimljivost bila je i slovačka atrakcija “Očovski Bačovia”, grupa koja je izvela svoj letački program s četirima jedrilicama L-23 Blanik. Statički dio prikaza također je bio vrlo dobro popunjen brojnim civilnim i vojnim zrakoplovima.
 Za razliku od nedavnog sudjelovanja na aeromitingu u Francuskoj gdje je zbog nepovoljnog vremena otkazan jedan od dvaju planiranih nastupa “Krila Oluje”, u Slovačkoj je vrijeme poslužilo i sudionike i gledatelje te se na kraju mitinga organizator mogao pohvaliti s rekordnih 150 000 gledatelja tijekom dvodnevne manifestacije. S obzirom na to da je riječ o oko dva milijuna eura zarade samo od prodanih ulaznica bez sponzorstava i koncesija, ne začuđuje da organizatori iz godine u godinu iznova organiziraju ovu zrakoplovnu manifestaciju.
 Kako bi se izostanak desnog pratitelja na poziciji #3 što manje primijetio, “Krila Oluje” su pri izvođenju punog standardnog programa za sezonu 2017 malo modificirala neke od svojih formacija kako bi postigli bolju simetriju i vizualni dojam svojih nastupa u Sliacu. Tradicionalna preciznost i kvaliteta izvedbe “Krila Oluje”, uz zahtjevnost elemenata, oduševila su kao i uvijek stručni dio publike. Onaj drugi i veći dio publike, ipak je najviše bio pod dojmom dimnog spektakla u izvedbi akrogrupe “Al Fursan”. Dim u boji koji se vrlo kompaktno zadržava i po nekoliko minuta u zraku oduševio je sve osim stanovnika okolnih mjesta koji su u više navrata zvali organizatore žaleći se da su im ostaci dima u boji “obojili” automobile, kuće i dvorišta. Ali gledatelji bi vjerojatno na račun upravo tog vizualnog i dimnog spektakla, arapskoj akrogrupi dodijelili glavnu nagradu. Na iznenađenje svih, debitanti s Bliskog istoka ostali su bez ijedne od četiriju nagrada za letački program koje je dodijelio stručni žiri. Za najbolji nastup u civilnoj konkurenciji Agencija za civilni zračni promet nagradila je Slovaka Frantiseka Pytlika na avionu Extra300, brigadni general Lubomir Svoboda nagradio je bojnika Martina Kuterku nagradom Slovačkog ratnog zrakoplovstva za njegov nastup s MiG-om 29, a direktor letačkog programa Ivan Chvojka (umirovljeni pukovnik i nekadašnji vođa poznate slovačke akrogrupe Biele Albatrosy koja je letjela od 1991. do 2004. godine) za najprecizniji nastup nagradio je upravo akrobatsku grupu HRZ-a i PZO-a “Krila Oluje”. Glavnu nagradu, trofej Smik, (nazvanu u čast legendarnog slovačkog pilota Otta Smika, heroja Royal Air Force u II. svjetskom ratu) osvojio je jedan od najboljih svjetskih F-16 timova, “Solo Turk”  Turskog ratnog zrakoplovstva. 
 Ovogodišnja nagrada iz Slovačke peti je međunarodni trofej koji je akrobatska grupa “Krila Oluje” osvojila u zadnjih šest sezona nastupa, što je izniman doseg s obzirom na to da velika većina međunarodnih zrakoplovnih manifestacija nema običaj ocjenjivanja i nagrađivanja sudionika, kao i da u sezoni 2015. “Krila Oluje” nisu nastupala izvan Hrvatske. Svaki drugi odlazak “Krila Oluje” izvan domovine od 2012. godine do danas bio je nagrađen nekom nagradom organizatora što je potvrda da je grupa bila i ostala jedan od najprepoznatljivijih zrakoplovnih i vojnih ambasadora RH u svijetu.
A da ovogodišnje sudjelovanje hrvatske delegacije na SIAF-u 2017 ne ostane samo na jednoj nagradi pobrinuo se privremeno “prizemljeni” desni pratitelj natporučnik Grgić. Na završnoj svečanosti, u natjecanju tijekom kojeg su se odabrani predstavnici svih petnaest ratnih zrakoplovstava okušali u tradicionalnoj slovačkoj igri spretnosti, Grga je nadmašio sve svoje suparnike i osvojio prvu nagradu (pilotski sat, naočale i kapu). No ipak, još više od osvajanja nagrade Grgu veseli njegov povratak u sastav grupe već na prvom sljedećem nastupu i letovi “Krila Oluje” u punom sastavu nakon gotovo tri mjeseca.


Ovogodišnja nagrada iz Slovačke peti je međunarodni trofej koji je akrobatska grupa “Krila Oluje” osvojila u zadnjih šest sezona nastupa, što je izniman doseg s obzirom na to da velika većina međunarodnih zrakoplovnih manifestacija nema običaj ocjenjivanja i nagrađivanja sudionika, kao i da u sezoni 2015. “Krila Oluje” nisu nastupala izvan Hrvatske. Svaki drugi odlazak “Krila Oluje” izvan domovine od 2012. godine do danas bio je nagrađen nekom nagradom organizatora što je potvrda da je grupa bila i ostala jedan od najprepoznatljivijih zrakoplovnih i vojnih ambasadora RH u svijetu.


Damir Barišić, Foto Marko Kovačićek, Fotoarhiva ”Krila Oluje”