“Krila Oluje” na aeromitingu u Francuskoj

Nastupom “Krila Oluje” na najvećem ovogodišnjem aeromitingu francuskog Ratnog zrakoplovstva, održanom od 29. lipnja do 3. srpnja u Saint-Dizieru, Francuska je postala 15 zemlja u kojoj je naša akrogrupa imala prigodu prikazati svoj letački program. Bio je to ujedno i prvi međunarodni nastup “Krila Oluje” pod vodstvom satnika Darka Belančića…

U proteklih su 12 službenih sezona “Krila Oluje” nastupila 44 puta izvan Hrvatske i to u 14 zemalja. Nastupom na najvećem ovogodišnjem aeromitingu francuskog Ratnog zrakoplovstva, održanom od 29. lipnja do 3. srpnja u 113. zrakoplovnoj bazi (base aérienne 113) u Saint-Dizieru, Francuska je postala 15 zemlja u kojoj je naša akrogrupa imala prigodu prikazati svoj letački program.
Osim što će nastup u Saint-Dizieru ostati upamćen kao prvi međunarodni nastup “Krila Oluje” pod vodstvom satnika Darka Belančića, bio je to i njihov prvi međunarodni nastup koji nije izveden u punom sastavu. Naime, nastupala su u formaciji od pet aviona, zbog zdravstvenih problema koji su na mjesec i pol prizemljili desnog pratitelja natporučnika Gorana Grgića. Kako bi ipak bio uz grupu tijekom aeromitinga, natporučnik Grgić pridružio se zrakoplovnim tehničarima koji su u Francusku doputovali cestovnim putem. Piloti “Krila Oluje”, predvođeni satnikom Darkom Belančićem, uz komentatora satnika Miroslava Penicu u ulozi navigatora, te pukovnika Damira Barišića u ulozi pilota pričuvnog aviona, stigli su u Saint-Dizier 29. lipnja poslijepodne, nakon prethodnog kraćeg zadržavanja i nadopune gorivom u zrakoplovnoj bazi “Landsberg” u Njemačkoj. Idućeg je dana održana generalna proba te je sve bilo spremno za dva planirana nastupa tijekom glavnih dana manifestacije. 

Foto: Patrouille de France

Na žalost svih sudionika i posjetitelja, prvi javni dan aeromitinga pokvarilo je izrazito loše vrijeme koje praktički nije ostavilo ni najmanje mogućnosti za letačke nastupe. Cijelog je dana padala obilna kiša, uz vrlo lošu vidljivost i nisku naoblaku. Sve što su gledatelji mogli vidjeti u zraku bili su poneki Rafale ili Mirage koji su u nekoliko navrata demonstrirali instrumentalna polijetanja i slijetanja. Drugi dan mitinga donio je nešto povoljnije vremenske uvjete koji, doduše, nisu svim sudionicima omogućili izvođenje punog pripremljenog programa, ali ipak su kako-tako nastupili. Kako bi pokušao osigurati nastupe svih triju akrogrupa, organizator ih je planirao za nedjelju, jednu za drugom u razdoblju kad su se očekivale najpovoljnije vremenske prilike. Tako su redom nastupili “Royal Jordanian Falcons”, “Krila Oluje” i za kraj ljubimci domaće publike, “Patrouille de France”. Još uvijek relativno niska naoblaka bila je taman toliko visoka da jordanska i hrvatska akrogrupa izvedu svoje pune programe, dok se “Patrouille de France” ipak morala zadovoljiti skraćenim niskim programom nastupa. Uz akrogrupe, koje su uvijek glavna atrakcija svih zrakoplovnih manifestacija, mogu se izdvojiti i nastupi dvojca “Couteau Delta” (nasljednici poznatog “Ramex Delta” taktičkog prikaza) te pojedinačne nastupe španjolskog Eurofightera, švicarskog F-18 i Danskog F-16. Ipak, najveća zvijezda aeromitinga u Saint-Dizieru vjerojatno je bio uvijek nadahnuti pilot Rafaleova Solo Displaya satnik Jean-Guillaume JG “Marty” Martinez, koji je tom prigodom bio dodatno motiviran nastupom u svojoj bazi i pred svojom publikom. 
Nakon tradicionalno izvrsno odrađenog nastupa, pilotima “Krila Oluje” među prvima su čestitali zapovjednik francuskog Ratnog zrakoplovstva general zbora André Lanata te vojni izaslanik Republike Hrvatske u Francuskoj brigadir Ivo Martinić. Aeromiting je organiziran besprijekorno, a kilometarska kolona prouzročena detaljnim sigurnosnim provjerama nije obeshrabrila oko 40 000 gledatelja koji su drugog dana došli vidjeti letačku vještinu francuskih vojnih pilota i njihovih gostiju. Sljedeći i jedini preostali ovogodišnji međunarodni nastup “Krila Oluje” planiran je za kraj kolovoza i poznati aeromiting SIAF u Sliaču, Slovačka.

Damir Barišić, fotoarhiva akrogrupe