Pedeset međunarodnih nastupa “Krila Oluje”

Uz to što će biti upamćen kao jubilarni 50-ti međunarodni nastup, nedavno sudjelovanje na aeromitingu u Poljskoj na kojem je nastupilo više od stotinu zrakoplova iz 22 ratna zrakoplovstva, piloti “Krila Oluje” pamtit će po zasigurno najboljim vremenskim uvjetima u kojima su otišli i vratili se s međunarodnog aeromitinga, ali i jednim od najlošijih vremenskih uvjeta po kojima su “Krila Oluje” izvela svoj nastup…

Akrobatska grupa HRZ-a “Krila Oluje” službeno je predstavljena javnosti 5. kolovoza 2005. godine, a već krajem srpnja iduće godine zabilježila je i svoje prvo pojavljivanje na velikoj međunarodnoj sceni. U tadašnjem sastavu od pet aviona “Krila Oluje” sudjelovala su na međunarodnom vojnom aeromitingu ROIAS 06 u zrakoplovnoj bazi Constanţa u Rumunjskoj. Vatreno krštenje ostat će ponajviše upamćeno po prvom susretu sa strogim međunarodnim standardima. Tijekom pripreme za generalnu probu organizator je zaključio da velik dio elemenata iz tadašnjeg programa “Krila Oluje” nije u skladu s pravilima mitinga, baziranim na NATO-ovim standardima. Čak je i sam nastup na trenutak doveden u pitanje jer je preduvjet bila izvršena generalna proba, a jedini dostupni termin za nju bio je manje od sat vremena nakon spomenute pripreme gdje je upravo zaključeno da će se morati mijenjati čak i koncept samog nastupa. Unatoč vidljivoj sumnjičavosti organizatora piloti “Krila Oluje” uspjeli su u svega pola sata vremena redizajnirati svoj kompletan program te poletjeti na vrijeme kako bi ga kvalitetno predstavili. U iduća dva dana zabilježili su svoje prve međunarodne nastupe pred nekoliko stotina tisuća posjetitelja, te ujedno uspostavili prve kontakte s kolegama iz svjetski poznatih akrogrupa. Bila su to povijesna, prva dva, nastupa “Krila Oluje” na međunarodnoj sceni. Nedavnim nastupom na aeromitingu Radom Air Show 2018 u Poljskoj “Krila Oluje” dostigla su jubilarni 50. međunarodni nastup.
Tijekom 14 službenih sezona nastupa, u 15 europskih zemalja, čak 50 puta su “Krila Oluje” poletjela i pred milijunima gledatelja na svoj, zrakoplovni, način prezentirali i promovirali HRZ, OSRH i RH. Najstroži međunarodni i NATO-ovi standardi implementirani na prvom međunarodnom nastupu postali su zaštitni znak “Krila Oluje” i ključno obilježje svakog budućeg programa i nastupa. Svaki novi nastup “Krila Oluje” izvan granica RH iz sezone u sezonu privlačio je sve više pozornosti. Usavršavanjem i besprijekornom izvedbom svojeg letačkog programa i fokusiranjem na što zahtjevnije letačke elemente piloti “Krila Oluje” pridobili su ponajprije naklonost i uvažavanje kolega iz najpoznatijih svjetskih akrogrupa, a paralelno s tim rastao je i broj poštovatelja među brojnim gledateljima koji su imali priliku vidjeti “Krila Oluje” na najprestižnijim zrakoplovnim manifestacijama.
Kad bismo pokušali izdvojiti najznačajnije trenutke i zanimljivosti vezane za međunarodne nastupe “Krila Oluje” svakako treba početi od 2016. godine i najvećeg uspjeha, osvajanja glavne nagrade na najprestižnijem međunarodnom vojnom aeromitingu na svijetu – RIAT. U konkurenciji od nekoliko stotina vojnih pilota i zrakoplova iz tridesetak ratnih zrakoplovstava svijeta, u zrakoplovnoj bazi Fairford u Ujedinjenom Kraljevstvu, piloti “Krila Oluje” osvojili su nagradu King Hussein Memorial Sword, za sveukupno najbolji nastup na RIAT-u 2016. Među vojnim pilotima, ali i zrakoplovnim zaljubljenicima iz cijelog svijeta, RIAT ima kultni status zbog broja, kvalitete i ekskluzivnosti svojih sudionika. Kad je pak u pitanju broj posjetitelja, nastup na 50. obljetnici talijanske akrogrupe “Frecce Tricolori” u bazi Rivolto 2010. godine nastup je pred najvećim brojem gledatelja u povijesti “Krila Oluje”. U letačku vještinu hrvatskih vojnih pilota uvjerilo se čak pola milijuna gledatelja koliko ih se tog vikenda okupilo u bazi. Iako je aeromiting povodom 100. obljetnice turskog ratnog zrakoplovstva, organiziran 2011. godine u zrakoplovnoj bazi Izmir u Turskoj, privukao upola manje gledatelja od Rivolta, ostat će upamćen po činjenici da su nastupe “Krila Oluje” iz VIP lože gledali zapovjednici čak 60-ak svjetskih ratnih zrakoplovstava. Osim što je najuspješniji nastup u povijesti “Krila Oluje”, RIAT je ujedno i najudaljenije gostovanje grupe. Od ukupno 15 zemalja, najveći broj nastupa “Krila Oluje” ostvarila su u susjednoj Mađarskoj, svih osam na izdanjima poznatog međunarodnog vojnog aeromitinga Kecskemet Air Show u bazi Kecskemét. Slijede Austrija sa sedam, Češka i Poljska sa šest, Slovačka s četiri, Belgija i Slovenija s tri, Njemačka, Rumunjska, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Turska s dva, te Danska, Švicarska i Francuska s po jednim nastupom. Smisao organizacije međunarodnih vojnih aeromitinga nije dodjela nagrada i vrlo je mali broj onih aeromitinga koji to imaju, ali “Krila Oluje” mogu se pohvaliti i s nekoliko od njih. Nagradu za najbolji letački nastup uz već spomenuti RIAT 2016 (UK), “Krila Oluje” dobila su i dva puta u Češkoj (CIAF 2012 i 2014), te po jednom u Danskoj (RDAF 2012) i Slovačkoj (SIAF 2017).
Usto što će biti upamćen kao jubilarni 50-ti međunarodni nastup, nedavno sudjelovanje na aeromitingu u Radomu piloti “Krila Oluje” pamtit će po zasigurno najboljim vremenskim uvjetima u kojima su otišli i vratili se s međunarodnog aeromitinga, ali i jednim od najlošijih vremenskih uvjeta po kojima su “Krila Oluje” izvela svoj nastup. Više od stotinu zrakoplova iz 22 ratna zrakoplovstva i zemlje bilo je prijavljeno za sudjelovanje u izložbenom i letačkom dijelu programa mitinga. Posebno su se iščekivali nastupi osam akrobatskih grupa, te nekoliko solo display timova, kao i egzotični primjerci koji se ne viđaju često na aeromitinzima poput ukrajinskog Su-27 ili pakistanskog JF-17. Na veliku žalost oko 150 tisuća gledatelja koji su tijekom dva dana kisnuli iščekivajući polijetanja i nastupe, vremenske (ne)prilike onemogućile su velikoj većini sudionika izvedbe njihovih punih programa, a mnogima i nastup uopće. Ovogodišnji nastup “Krila Oluje” u Poljskoj bit će upamćen i po tome što je prvi put na nekom od letova “Krila Oluje” poletio i zapovjednik HRZ-a. Naime, brigadni general Mato Mikić bio je VIP uzvanik na 100. obljetnici Poljskog ratnog zrakoplovstva te se na poziv “Krila Oluje” pridružio grupi na preletima u i iz Poljske.

Tekst: Damir Barišić
Fotoarhiva “Krila Oluje”