“Krila Oluje” vratila se s nagradom za najbolji nastup

“Užitak je bio ondje biti i predstaviti svoju zemlju na najbolji mogući način. Dugi niz godina dokazujemo da imamo kvalitetnu pilotsku školu te pokazujemo zahtjevne i složene elemente koji su rijetko viđeni u svijetu,” istaknuo je vođa akrogrupe Damir Barišić…

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane “Krila Oluje” vratila se s najvećeg svjetskog vojnog aeromitinga Royal International Air Tattoo (RIAT) koji je održan 9. i 10. srpnja u zb “Fairford”, Ujedinjeno Kraljevstvo. Organizator je akrogrupi “Krila Oluje” dodijelio najprestižniju od šest nagrada, King Hussein Memorial Sword, za ukupno najbolji nastup na ovogodišnjem aeromitingu. Nagrada se dodjeljuje u čast jordanskog kralja Husseina koji je bio dugogodišnji pokrovitelj manifestacije, a uručio ju je njegov sin princ Faisal bin Hussein.

Foto: Tomislav Haraminčić

HRZ i PZO na statičkom se dijelu programa predstavio i helikopterom Mi-171Sh iz sastava Eskadrile višenamjenskih helikoptera. Sudjelovanjem HRZ-a i PZO-a na RIAT-u, Republika Hrvatska postala je 56. zemlja čije se ratno zrakoplovstvo predstavilo na toj prestižnoj manifestaciji.
Članove “Krila Oluje” na Plesu su dočekali ministar obrane Josip Buljević, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik HRZ-a i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač, a u zračnom prostoru dočekala su ih i dva borbena zrakoplova MiG-21.
Ministar Buljević istaknuo je kako je izrazito ponosan na “Krila Oluje” te kako je nagrada velik uspjeh za naše pilote i zrakoplovstvo. “Došli smo čestitati našim pilotima koji su na najvećem aeromitingu osvojili najprestižniju nagradu. Ovim putem na najbolji mogući način počinjemo proslavu 21. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, čije ime i nosi akrogrupa. Naši piloti pokazuju da hrvatsko borbeno zrakoplovstvo ima budućnost i da se svi trebamo potruditi da ga održimo,” naglasio je ministar.
General Šundov također je čestitao pilotima na postignuću i profesionalnosti te istaknuo kako su upravo ljudi najveća vrijednost Oružanih snaga.

Vođa akrogrupe “Krila Oluje” pukovnik Damir Barišić

Vođa akrogrupe i zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona pukovnik Damir Barišić naglasio je kako je RIAT poseban aeromiting jer je riječ o najvećem na kojem su uspjeli osvojiti nagradu. “Užitak je bio ondje biti i predstaviti svoju zemlju na najbolji mogući način. Dugi niz godina dokazujemo da imamo kvalitetnu pilotsku školu te pokazujemo zahtjevne i složene elemente koji su rijetko viđeni u svijetu,” istaknuo je pukovnik Barišić.
“Krila Oluje” tijekom 2016. nastupaju u formaciji od šest aviona Pilatus PC-9M, a u njihovu su sastavu: vođa akrogrupe i zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona pukovnik Damir Barišić, prvi lijevi pratitelj satnik Ivan Anđić, prvi desni pratitelj natporučnik Goran Grgić, repni pratitelj natporučnik Darko Belančić, dok su poručnik Denis Živaljić i satnik Zvonimir Mravunac vanjski lijevi i vanjski desni pratitelj.


Ovogodišnji je RIAT protekao u znaku prvog međunarodnog nastupa Lockheed Martinova F-35B Lightning II. Manifestacija je privukla 153 000 gledatelja, a među uzvanicima je uz visoke dužnosnike i članove kraljevske obitelji bilo i 36 zapovjednika ratnih zrakoplovstava iz cijelog svijeta. U letačkom i statičkom programu sudjelovalo je 230 zrakoplova iz 24 ratna zrakoplovstva. U organizaciji je sudjelovalo više od 2000 volontera.
Riječ je o prestižnoj zrakoplovnoj manifestaciji koja se održava od 1971. godine. Zahvaljujući čak 535 zrakoplova u programu, 2003. uvrštena je u Guinnessovu knjigu rekorda. Smatra se najvećim svjetskim vojnim aeromitingom i to zbog velikog broja sudionika koji su u pravilu iz sastava ratnih zrakoplovstava, s rijetkim civilima u letačkom programu.


OJI, snimili Tomislav Haraminčić i Josip Kopi