“Krila Oluje” posjetila grupu “Frecce Tricolori” u Rivoltu

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane “Krila Oluje” posjetila je 4. travnja akrobatsku grupu Talijanskog ratnog zrakoplovstva “Frecce Tricolori” u njezinoj bazi u Rivoltu kod Udina. Riječ je o uzvratnom posjetu nakon što je grupa “Frecce Tricolori” izvela 23. ožujka u Zadru trenažni let i uvježbavanje letačkog programa za sezonu nastupa u 2017., a u sklopu obilježavanja 25. obljetnice 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a i Dana 93. zb.
“Krila Oluje” dočekali su i pozdravili zapovjednik grupe “Frecce Tricolori” bojnik Mirco Caffelli te njezin vođa bojnik Gaetano Farina. U prijateljskom okružju izražena je spremnost za nastavak suradnje dviju nacionalnih akrobatskih grupa te želja da se međusobni posjeti i uvježbavanje za sezonu nastupa organiziraju svake godine.
Posjet je iskorišten i za zajedničke letove. Tijekom dvaju trenažnih letova “Krila Oluje” u Rivoltu, svi piloti talijanske akrobatske grupe imali su priliku letjeti s hrvatskim kolegama u avionima Pilatus PC-9M. Također, i svi piloti “Krila Oluje” letjeli su u avionima MB-339 tijekom trenažnih letova grupe “Frecce Tricolori” u Zadru i Rivoltu.
“Let Pilatusima do Rivolta trajao je oko 45 minuta. Dočekani smo srdačno i prijateljski. Obje se grupe nalaze u završnoj fazi priprema za nastupajuću sezonu te nam je iznimno drago što je hrvatska publika u Zadru imala priliku vidjeti pojedine segmente uvježbavanja. Posebnost je našeg gostovanja, među ostalim, i da su talijanski kolege imali priliku vidjeti po čemu je akrobatska grupa ‘Krila Oluje” prepoznata u svijetu te doživjeti naše manevre i elemente iz kabine Pilatusa PC-9M,” iznio je dojmove nakon posjeta natporučnik Darko Belančić.
“Provedena aktivnost iznimno je korisna za obje akrobatske grupe jer nam osigurava mogućnost uvježbavanja nastupa izvan matičnog aerodroma te nas također priprema za nadolazeću sezonu kroz uvježbavanje planiranja i provedbe međunarodnih preleta. Zajednički letovi te uvid u proces pripreme i analize letova otvaraju prostor za daljnje usavršavanje procedura i tehnike izvođenja elemenata. Iako je riječ o različitom tipu aviona, pristup svim segmentima rada akrobatske grupe vrlo je sličan te je privilegij imati uvid u iskustvo koje je grupa ‘Frecce Tricolori’ stjecala tijekom 57 godina postojanja,” iznio je pukovnik Damir Barišić.
 
M. Karačić; foto: M. Karačić, D. Belančić