”Krila Oluje“ gostovala kod akro grupe ”Frecce Tricolori”

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje” posjetila je 14. ožujka 2019. akrobatsku grupu Talijanskog ratnog zrakoplovstva “Frecce Tricolori“. Ovo je njihovo treće gostovanje u Zrakoplovnoj bazi Rivolto što potvrđuje izvrsnu suradnju i prijateljstvo dviju nacionalnih akrobatskih grupa. Hrvatske pilote predvođene vođom grupe satnikom Darkom Belančićem dočekali su i pozdravili zapovjednik talijanske akrobatske grupe “Frecce Tricolori” bojnik Gaetano Farina te vođa grupe bojnik Stefano Vit s pilotima ”Frecce Tricolori“.

Najzanimljiviji dio posjeta bili su zajednički letovi u miješanim posadama hrvatskih i talijanskih akrobatskih pilota.Tako su piloti talijanske akrobatske grupe letjeli s hrvatskim kolegama u avionima Pilatus PC-9M, dok su piloti “Krila Oluje” letjeli u avionima MB 339 tijekom zajedničkih uvježbavanja za nastupe u sezoni 2019. godine. Uz trenažne letove razgovaralo se i o uzvratnom posjetu talijanske akrogrupe bazi u Zemuniku koji je planiran 4. travnja, kad bi zajednička uvježbavanja izveli iznad piste u Zemuniku.

Satnik Darko Belančić kazao je kako su obje grupe tek započele s pripremama za nastupe u ovoj godini, a posebno ga veseli što jedni drugima mogu prikazati kako izgledaju pojedini elementi i figure iz kabine aviona na kojima lete. ”Letjeti s pilotima jedne od najpoznatijih svjetskih akrobatskih grupa koji djeluju gotovo 60 godina iskustvo je koje ne možete steći niti u jednoj školi. Jednako tako talijanske kolege puni su dojmova i nezaboravnih trenutaka dok lete s nama u našim Pilatusima,” istaknuo je satnik Belančić.

Tekst: Marinko Karačić

Foto:HRZ/M. Karačić, Krila Oluje