Biti zrakoplovac jedinstven je poziv

“Vojarna u kojoj se nalazimo nosi ime pukovnika Marka Živkovića, pripadnika Crnih vrana, koji su u Domovinskom ratu poljoprivrednim i sportskim zrakoplovima dostavljali pomoć opkoljenom Vukovaru. Njihova hrabrost i ostavština utkana je u temelje današnjeg Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na što smo, zajedno s vama, neizmjerno ponosni”, istaknuo je ministar obrane Ivan Anušić na obilježavanju 32. obljetnice HRZ-a

Izaslanik predsjednika Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić nazočio je svečanom obilježavanju 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koje je održano 12. prosinca 2023. u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu. Uz brojne bivše i sadašnje pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, na obljetnici je bio i predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, saborski zastupnici i drugi uzvanici. U povodu obljetnice istaknutim su pripadnicama i pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva uručena promaknuća, nagrade i pohvale. Promaknuto ih je sedam, 14 je pohvaljeno te 26 nagrađeno. Ministar Anušić čestitao je pripadnicima HRZ-a 32. obljetnicu i zahvalio im što od Domovinskog rata do danas neumorno grade i jačaju ovu zahtjevnu granu pobjedničke Hrvatske vojske, izvršavajući profesionalno, odgovorno i časno sve zahtjevne i izazovne zadaće. “Biti zrakoplovac nikada nije bilo samo zanimanje već jedinstven poziv. Poziv koji u sebi nosi vrijednosti domoljublja, čovjekoljublja i spremnosti na pomoć. Ponosan sam na vaš rad i predanost”, istaknuo je te posebno zahvalio i odao počast svim hrvatskim braniteljima koji su izborili slobodnu i modernu državu u kojoj danas živimo i stvaramo. U tom smislu prisjetio se i početaka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva: “Vojarna u kojoj se nalazimo nosi ime pukovnika Marka Živkovića, pripadnika Crnih vrana, koji su u Domovinskom ratu poljoprivrednim i sportskim zrakoplovima dostavljali pomoć opkoljenom Vukovaru. Njihova hrabrost i ostavština utkana je u temelje današnjeg Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na što smo, zajedno s vama, neizmjerno ponosni.” Naglasivši kako trideset dvije godine sposobnosti obrane i čuvanja hrvatskog neba obilježavamo početkom nove etape razvoja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ministar Anušić istaknuo je kako su jasno vidljivi potezi i politika ove Vlade, koja je svjesna važnosti ulaganja u obranu, što je izravno ulaganje u sigurnu i mirnu budućnost građana naše zemlje.

Financijska ulaganja najveća od Domovinskog rata

“Ulaganja u obrambeni sektor najveća su od Domovinskog rata: povećanje Financijskog plana MORH-a za 2024. godinu u odnosu na 2016. iznosi 644 milijuna eura, odnosno 122 posto”, rekao je ministar te podsjetio na aktualne projekte opremanja i modernizacije ne samo u HRZ-u već u svim granama Oružanih snaga Republike Hrvatske. Ministar je posebno naglasio kako su najznačajniji i najvredniji dio Oružanih snaga upravo njegove pripadnice i pripadnici: “Sva infrastruktura, oprema i naoružanje ne vrijede ništa bez vas – pripadnica i pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. Zato ćemo nastaviti ulagati znatne napore kako bismo poboljšali vaš materijalni položaj te uvjete rada i obuke. Na taj način odajemo priznanje za sve što radite na dobrobit Republike Hrvatske. Za činjenicu da ste upravo vi ono najvrednije što hrvatski narod ima.” Predsjednik Zoran Milanović čestitajući 32. obljetnicu HRZ-a istaknuo je kako Hrvatsko ratno zrakoplovstvo danas posjeduje moderne i napredne tehnologije: “Na vama je da svoj posao nastavite obavljati profesionalno i odgovorno. Čestitam svim promaknutim, pohvaljenim i nagrađenim. Ovdje je puno ljudi na koje možemo biti ponosni, koji predano rade za svoju državu i hrvatski narod.” Zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec čestitao je bivšim i sadašnjim kolegama, svim zrakoplovcima 32. rođendan. Istaknuo je kako se danas posebno, s neizmjernom zahvalnošću treba prisjetiti svih prethodnika koji su u izgradnju HRZ-a i slobodu Republike Hrvatske utkali sebe, svoju mladost, zdravlje i živote.

“Od stvaranja HRZ-a do danas puno se toga promijenilo i neprekidno se mijenja. Počeli smo doslovno od nule, ni iz čega je stvoren HRZ, koji danas prerasta u moderno zrakoplovstvo”, istaknuo je general Križanec te zaključio: “HRZ nije samo organizacija, nije samo ustrojstvena cjelina, nije vojna hijerarhija. HRZ je obitelj i tim koji živi. Biti članom obitelji HRZ-a i Hrvatske vojske je čast, a tu čast pozvani smo svakodnevno opravdavati svojim djelima i mislima i očekujem od svih zrakoplovaca da kao i dosad damo sve od sebe u daljnjoj izgradnji i razvoju sposobnosti koje garantiraju mir i sigurnost.”


Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić te načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj sa suradnicima bili su uoči obilježavanja 32. obljetnice u radnom posjetu Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu. Ministar je tom prigodom čestitao pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na postignućima, kvalitetnom radu i iznimnom angažmanu te naglasio: “Vaš je poziv zaista jedinstven i ponosan sam na vaš rad i predanost u izvršavanju zadaća zaštite zračnog prostora Republike Hrvatske, na uspješno izvršavanje zadaća u međunarodnim operacijama, protupožarnoj zaštiti i hitnom medicinskom prevoženju.”

“Vlada Republike Hrvatske odlučna je u modernizaciji Hrvatske vojske i snažno podupire jačanje naših obrambenih sposobnosti. Iduće godine očekuje nas realizacija najvećeg strateškog projekta od ustrojavanja Hrvatske vojske – prihvat višenamjenskih borbenih aviona Rafale u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, i vjerujem kako ćemo uspješno finalizirati ovaj značajan projekt”, rekao je ministar te dodao kako se nastavlja i jačanje helikopterske komponente HRZ-a u suradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama kao najvažnijim strateškim partnerom Republike Hrvatske u području obrane. Admiral Robert Hranj i zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec prezentirali su ministru aktualne projekte, zadaće i aktivnosti te dostignuća i izazove HRZ-a. Admiral Hranj i general Križanec istaknuli su zadovoljstvo uspješnim tijekom realizacije povijesnog projekta Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, uvođenja u operativnu uporabu vojnog borbenog aviona Rafale, te napretkom izgradnje infrastrukturnih objekata za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.


Tekst: Nataša Fortuna Višnecki; Foto: Filip Klen