Boeingova ronilica

Kompanija Boeing predstavila je 10. ožujka dimenzijski veliku besposadnu ronilicu (UUV) velikog doplova Echo Voyager. UUV će biti dostupna potencijalnim kupcima nakon završetka pokusnih plovidbi sredinom 2016. godine. Plovilo ima duljinu 15,5 m, postiže podvodnu brzinu od 8 čv te ima sposobnost rada na maksimalnoj dubini od 3000 m. Ronilica je opremljena spremnikom goriva od oko 3800 l koji će omogućiti putovanje na udaljenosti od 6500 NM. Besposadna ronilica teška 50 tona može smjestiti nosivi modul duljine 9,1 m.
Direktor Boeingova odjela Sea & Land, Boeing Phantom Works izjavio je kako navedenu ronilicu nisu razvijali kao prototip već kao napredni razvojni model. Dakle, ona je vrlo blizu spremnosti za proizvodnju, s obzirom na količinu pripremljene projektne dokumentacije.

(Foto: Boeing)

Voyagerov pogon sadrži hibridni dizelsko-električni sustav. Kad je uronjeno, odnosno plovi pod vodom, plovilo djeluje na baterije. Kad je na površini, izdiže jarbol i uključuje dizelski generator koji radi na brodsko dizelsko gorivo. Generator puni baterije koje daju sustavu sposobnosti velike autonomije na moru, do 180 dana.
Cjelokupan sustav osmišljen je kako bi osigurao nosivom teretu snagu do 18 kW. Ronilica je opremljena komercijalnim sučeljima, zdenac nosivog tereta zamišljen je kao modularni sustav tako da se tehnologije koje se rabe mogu lako zamijeniti u doku. Jednako tako održavanje se može obaviti na gatu ili uz opremnu obalu, pri čemu se podsustavi uklanjaju i zamjenjuju dok ronilica ostaje u vodi ili u doku.

Maja PTIĆ GRŽELJ