Korvete bez posade?

(Foto: DARPA)

Ratna mornarica SAD-a planira u nadolazećim godinama izgraditi flotu od deset velikih besposadnih površinskih plovila (Large Unmanned Surface Vessels- LUSV) veličine korvete. Poželjne karakteristike brodova mornarica je istaknula u okvirnom zahtjevu za industrijskim ponudama, navodeći da će LUSV biti izdržljiv brod koji će se moći rekonfigurirati i primiti različite korisne terete velike mase namijenjene zadaćama kojima će davati potporu površinskoj floti s posadom. U nacrtu stoji i da će brod biti sposoban za poluautonomni ili potpuno autonomni rad, a ciljana će mu duljina biti između 60-ak i 90-ak m (200-300 stopa) uz istisninu pri najvećem opterećenju oko 2000 t čime se cilja veličina plovila tipa korvete. Zahtjevi se mogu dostići uz relativno kratak razvoj s temeljem u dizajnima komercijalnih brodova. Ključna zadaća bit će protupovršinsko djelovanje protiv ciljeva na kopnu i na moru.
Sukladno izvješću Kongresne službe za istraživanje, američka mornarica zatražila je 372,5 milijuna dolara za izgradnju prva dva LUSV-a unutar proračuna za fiskalnu 2020. te ukupno 2,7 milijardi dolara u idućih pet godina kako bi se pokrio razvoj 10 LUSV-ova. Cilj ratne mornarice SAD-a nabava je dva LUSV plovila godišnje do 2024. Spomenuta besposadna plovila bit će najveća takvog tipa u službi bilo koje mornarice, a bit će dizajnirani tako da mogu smjestiti malu posadu čime će se, po potrebi, omogućiti da brodom ipak upravljaju ljudi.
Američka mornarica planira nabaviti ukupno 201 besposadno plovilo u sljedećih pet godina, uključujući 135 besposadnih ronilica (UUV) Hydroid ML-18, 10 malih/srednjih ronilica, tri ronilice velikog promjera i devet, kako ih opisuju, ”vrlo velikih UUV-a“. Trenutačno najveće besposadno plovilo koje Amerikanci ispituju jest trimaran ”Sea Hunter“ (na fotografiji) duljine 40 metara i pune istisnine 145 tona. Taj brod testira se za razne potencijalne namjene, uključujući protuminsko djelovanje, obavještajno-nadzorno-izvidničke te protupodmorničke zadaće.

Maja PTIĆ GRŽELJ