Američka plovila za Tunis

Tuniska mornarica upravlja i dvjema američkim aluminijskim vrlo brzim ophodnim brodicama MetalCraft Marine Sentry 44 koje su isporučene u kolovozu 2014., a čija je dostava kasnila deset mjeseci zbog problema s transportom plovila. (Foto: SAFE Boats International)

Američka tvrtka SAFE Boats International objavila je 8. travnja da je nedavno završila narudžbu za dva plovila duljine 20 m, zatvorene kabine s unutarnjim motorima za potrebe tuniske mornarice. Prvi je brod  nedavno stigao u Tunis, a isporuka drugoga je u tijeku. Novi će brodovi tuniskoj mornarici omogućiti poboljšane sposobnosti u obavljanju zadaća traganja i spašavanja i proširene odobalne ophodnje. Plovila su nabavljena putem američkog Foreign Military Sales (FMS) programa kojim upravlja američka obalna straža (USCG).
Osnovna je brodograđevna karakteristika plovila duljina 20,3 m a pogonjeni su dvama MTU dizelskim motorima oznake 10V2000. Snagu predaju preko ZF reduktora na Hamiltonove vodomlazne propulzore čime postižu maksimalnu brzinu veću od 45 čv. Ovisno o korisnom teretu, brzini i stanju mora, doplov je proračunat i do 400 Nm. Američka obalna straža očekuje kako će u ovoj godini tvrtka SAFE Boats isporučiti još jedan par ovih plovila, prvi u lipnju, a drugi u listopadu. Četvrto će biti isporučeno početkom 2016. Tuniska je mornarica zatražila i nabavu petog plovila u seriji te je iskazala interes za većom inačicom duljine 25,6 m.
Prije samog dolaska novih plovila u operativnu uporabu tuniske mornarice, SAFE Boats navodi kako je u Tunisu do ovoga trenutka već u uporabi 20 njihovih plovila različitih veličina. Posljednjih sedam plovila isporučeno je u rujnu 2014.

Maja Ptić Grželj