Braća Sinković obranili naslov svjetskih prvaka

Ugovorni pričuvnici nastavljaju s uspjesima. Tako su braća Valent i Martin Sinković obranili naslov svjetskih prvaka u dvojcu bez kormilara na Svjetskom prvenstvu u veslanju održanom u austrijskom Ottensheimu. Drugo je ovo zlato za braću Sinković u ”novoj“ disciplini – dvojcu bez kormilara koja se smatra jednom od najtežih veslačkih disciplina…

Braća Valent i Martin Sinković obranili su naslov svjetskih prvaka u dvojcu bez kormilara na Svjetskom prvenstvu u veslanju održanom u austrijskom Ottensheimu, mjestu udaljenom desetak  kilometara od Linza.

Valent i Martin odradili su odličnu utrku u kojoj su od samog početka bili dominantni te su već nakon prvih 500 metara utrke imali prednost od jedne dužine čamca ispred drugoplasiranih Novozelanđana Michaela Brakea i Thomasa Murraya. U nastavku utrke Valent i Martin nisu dopustili iznenađenja,  nastavili su jednakim tempom, posebno dobri bili su u finišu same utrke te su na kraju zasluženo stigli do novog uspjeha – obrane naslova svjetskih prvaka.  Sinkovići su tako ponovili uspjeh ostvaren godinu dana prije u bugarskom Plovdivu. Drugo je ovo zlato za braću Sinković u ”novoj“ disciplini – dvojcu bez kormilara koja se smatra jednom od najtežih veslačkih disciplina.

Ukupno, ovo je šesta zlatna medalja braće Sinković sa svjetskih prvenstava u veslanju. Dva puta bili su svjetski prvaci u četvercu (2010. Karapiro – Novi Zeland,  2013. Chungju– Južna Koreja) u paru s Damirom Martinom i Davidom Šainom, dva naslova svjetskih prvaka osvojili su u dvojcu na pariće (2014. Amsterdam – Nizozemska, 2015. Aiguebelette – Francuska) čemu su pridodali i dva navedena naslova u dvojcu bez kormilara.

Uz navedene uspjehe braća Sinković imaju i srebrno iz Sarasote (SAD) 2017., također u ovoj disciplini, te broncu iz 2011. godine na Bledu (Slovenija) u četvercu.

Sinkovići su ujedno i dvostruki europski prvaci u ovoj disciplini, zlato su osvojili 2018. godine u Glasgowu te ove godine u Luzernu, a ovom su pobjedom osigurali nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju. U Tokiju će braća Sinković imati priliku boriti se za medalju i u trećoj različitoj disciplini. U Londonu su 2012. u četvercu s Damirom Martinom i Davidom Šainom osvojili srebrnu medalju, dok su 2016. godine u Riju de Janeiru osvojili zlatnu medalju u dvojcu na pariće.

 Ide nam dobro. Dojmovi su fenomenalni, cijela je regata bila odlična, iz utrke u utrku išli smo sve bolje i bolje i finale smo odveslali onako kako smo se dogovorili, sve je funkcioniralo i to je stvarno najljepši osjećaj kad tako odveslaš najbolje što možeš, kaže Valent Sinković.

Na upit koji su planovi za budućnost, Valent odgovara:

Nikad ne znaš što će biti, sad smo koncentrirani na Olimpijske igre sljedeće godine u dvojcu bez kormiralara, veslat ćemo sigurno još jedan olimpijski ciklus nakon ovog, samo u čemu, u kojoj disciplini, o tome još ne razmišljamo, fokusirani smo na Tokio, ističe. 

Pitali smo Valenta kako je došlo do odluke o promjeni discipline i koliko je teško bilo priviknuti se na novu disciplinu, dvojac bez kormilara.

Pokazala se odlična odluka o promjeni discipline, prezadovoljni smo, trebalo nam je vremena, trebalo je puno rada, strpljenja, ali stvarno se osjećamo super u toj disciplini. Nakon Olimpijskih igara u Riju došlo je do te odluke. U dvojcu na pariće osvojili smo sve što se moglo osvojiti, razmišljali smo bismo li bili uspješni u disciplini s jednim veslom i spontano smo došli do odluke da probamo. Bilo je jako zahtjevno, trebali smo odraditi puno treninga, bilo je i uspona i padova, ali uspjeli smo. U početku nismo imali konstantu, bilo je oscilacija, ali sad je to već puno bolje i eto dva naslova su iza nas.

S obzirom na formu koju pokazuju Sinkovići se u Tokiju imaju čemu nadati.

Hrvatski predstavnik u samcu 31 – godišnji Vukovarac Damir Martin također ugovorni pričuvnik Oružanih snaga Republike Hrvatske i  srebrni s Olimpijskih igara u Riju nije uspio izboriti prolaz u  ”A“ finale u samcu, s obzirom na to da je u polufinalnoj skupini završio na četvrtom mjestu.  Međutim, Damir je drugim mjestom u ”B“ finalu uspio izboriti nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju što će mu biti treći nastup na Olimpijskim igrama. Damir Martin s prethodna dva nastupa na Olimpijskim igrama ima dvije srebrne medalje, u već navedenom četvercu iz Londona, te u samcu iz Rija.  

Bila je stvarno jaka konkurencija. Nikad jača i nikad gušća, prvih šest iz finala  A završili su unutar dvije sekunde, to se godinama nije dogodilo, kao niti da B finale bude toliko gusto, pogotovo da četvorica konkuriramo za tri mjesta koja vode na Olimpijske igre. Najbitnije je bilo sačuvati zdravlje, sačuvati ‘glavu’ i odveslati to do kraja, kazao nam je Damir Martin, te dodaje.

Bio sam presretan. Ne mogu vam reći koliko je to teško.  Tri godine napornog rada su iza mene, sve je bilo u ovom tjednu, ovo su bile kvalifikacije za Olimpijske igre, a za nas su Olimpijske igre nešto posebno, to je ono za što se borimo, za što radimo i treniramo. Ovo je bila posljednja mogućnost ove godine kvalificirati se, postojala je šansa još iduće godine, ali bilo mi je bitno osigurati to već ove godine kako bih se nagodinu mogao mirno pripremiti za nastup na Olimpijskim igrama. 

Damir je također istaknuo i kako su emocije velike te kako su ozljede koje je imao sada iza njega, te nam je otkrio planove za budućnost.

Emocije su stvarno velike, bez podrške obitelji ovakav rezultat ne bi bio moguć. Ozljede leđa su iza mene, znam koje su moje mogućnosti,  konkurencija je velika, ne mogu reći da je veća nego u Riju, ali puno je veća izjednačenost i puno je veća koncentracija odličnih veslača, tako da znam da se moram maksimalno dobro pripremiti kako bih se mogao boriti za svoje ciljeve. Nadam se uspjesima i nadam se da ću ponovno moći svojim nastupom razveseliti i ponosnom učiniti svoju domovinu, zaključio je.

Ivan Šurbek

Foto: Kiti Iveta PRiredba studio