Sinkovići sedmi put na vrhu Europe

Najpopularnija hrvatska sportska braća sedmim su naslovom europskih prvaka pokazala da su vjerojatno najbolji veslači svih vremena jer uspjesi koje postižu bit će teško nadmašivi za generacije koje dolaze

Sedmi naslov europskih prvaka i treći uzastopno osvojila su braća Martin i Valent Sinković na Europskom prvenstvu u veslanju koje se krajem svibnja održalo na slovenskom Bledu. Najpopularnija hrvatska sportska braća sedmim su naslovom europskih prvaka pokazala da su vjerojatno najbolji veslači svih vremena jer uspjesi koje postižu bit će teško nadmašivi za generacije koje dolaze. U disciplini dvojac na pariće Sinkovićima je ovo treći naslov u karijeri i drugi uzastopno u ovoj disciplini, odnosno treći naslov prvaka Europe uzastopno s obzirom na to da su i u disciplini dvojac bez kormilara bili prvaci te ukupno deveta medalja s europskih prvenstava. Uz sedam zlata, Sinkovići su vlasnici i dva srebra, ali ona dolaze iz drugih disciplina, točnije četverca, kao i discipline dvojac bez kormilara.

Foto: Ana Dragojević

Sinkovići su bez većih problema došli do finala utrke, no samo finale bilo je nešto dramatičnije jer ih je u jednom trenutku čak i prestigla talijanska posada. U finišu utrke braća su odradila posao na maestralan način i stigla do novog zlatnog odličja pritom oborivši i europski rekord koji je također u njihovu vlasništvu. Na istom prvenstvu natjecali su se i preostali ugovorni pričuvnici koji se bave veslanjem, a to su sestre Ivana i Josipa Jurković, koje su nažalost ostale bez medalje osvojivši četvrto mjesto što je sjajan rezultat za ove mlade Korčulanke. Na Bledu su se natjecala i braća Patrik i Anton Lončarić, ali nisu uspjeli izboriti nastup u finalu kao ni Damir Martin u samcu koji je zaustavljen u svojoj polufinalnoj utrci. Kad se podvuče crta, bilo je to uspješno prvenstvo za hrvatske veslače i veslačice pred kojima su sada novi izazovi. Naravno, zajednički cilj svima je usmjeren prema Olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine, no neki tek trebaju izboriti plasman na igre. Braća Sinković s druge strane samo nastavljaju gdje su stali, a kažu da i dalje ne znaju gdje je granica jer oni ovaj sport žive, apsolutno su posvećeni i predani tome što rade, a rezultat je vrlo vidljiv. Kao i uvijek zahvalili su na potpori Ministarstvu obrane istaknuvši kako im je potpora Hrvatske vojske bitna te kako im je čast što imaju priliku predstavljati svoju zemlju na velikim natjecanjima na kojima se redovito vijori zastava Lijepe Naše. Naravno, uvijek je poseban osjećaj čuti i Lijepu našu na velikim natjecanjima, a braća Sinković svakim nastupom pokazuju kako ne misle posustati i kako se melodija hrvatske himne mora čuti.

Ugovorni pričuvnici ostvaruju zavidne rezultate

Foto: Tino Marić (HJS)

Svake godine raste broj ugovornih pričuvnika, a nekoliko novih imena pristupilo je drago- voljnom vojnom osposobljavanju u Požegi, što znači da će Hrvatska vojska u godinama koje dolaze i dalje imati u svojem sastavu sportaše poznate po izvrsnosti. Nisu samo braća Sinković uspješni na svjetskoj sportskoj sceni. U ovom broju pišemo o uspjesima Lene Stojković i Matee Jelić u taekwondou, a svakako treba spomenuti i još jedan sjajan nastup Tina Srbića na natjecanju Svjetskog kupa održanom u Osijeku. Srbić je pred domaćom publikom došao do bronce potvrdivši i dalje kvalitetu. Podsjećamo, aktualni je europski prvak u disciplini preča na kojoj je imao prilike pokazati umijeće i pred domaćom publikom te definitivno nije razočarao brojne gledatelje koji su imali mogućnost svjedočiti nastupu našeg srebrnog olimpijca. Uz Srbića, uspješne na vodi bile su i kajakašica Anamarija Govorčinović koja je na regati Svjetskog kupa u poljskom Poznańu osvojila dvije brončane medalje i to na dionici od 200 i 500 metara. Govorčinović tako nastavlja s dobrim nastupima. Bronča- no odličje na dionici od 500 metara na istom natjecanju osvojila je i kanuistica Vanesa Tot, koja je i dalje u dobroj formi kao i prošle godine.

Foto: Marko Banić

U  borilačkim  sportovima  hrvatski  je  karatist  Ivan  Kvesić,  nekadašnji  svjetski  prvak  u  kategoriji  do   84   kg odnosno poluteškoj kategoriji, osvojio srebrnu medalju na natjecanju Premijer lige u Fukuoki, a nešto prije ove godine muška je karate reprezentacija na Europskom prvenstvu u španjolskoj Guadalajari osvojila brončanu medalju s braćom Kvesić u sastavu. Također, stariji brat Anđelo s istog je natjecanja donio brončanu medalju u individualnom dijelu natjecanja i to u teškoj kategoriji. Barbara Matić, još jedna ugovorna pričuvnica i dvostruka svjetska prvakinja u džudu, ove je godine ponovno nastupila na Svjetskom prvenstvu koje je u svibnju održano u Dohi. Barbara nije uspjela doći do trećeg zlata zaredom, ali se sa Svjetskog prvenstva vraća s medaljom. Poražena je u polufinalu od Japanke Saki Nizoe što je donijelo mogućnost da se kroz repasaž bori za broncu koju je na kraju i osvojila. Velik je to rezultat za ovu mladu Splićanku koja i dalje potvrđuje kako je sam svjetski vrh svjetskog džuda i vjerojatno jedna od najboljih džudašica na svijetu. Treba spomenuti i kako svake godine raste broj ugovornih pričuvnika, a nekoliko novih imena pristupilo je dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Požegi, što znači da će Hrvatska vojska u godinama koje dolaze i dalje u svojem sastavu imati sportaše poznate po izvrsnosti.

Tekst: Ivan Šurbek; Foto: Ana Dragojević, Marko Banić, Tino Marić