Hrvatski karatisti osvajaju odličja

Iza ugovornih pričuvnika Hrvatske vojske i proslavljenih hrvatskih karatista braće Anđela i Ivana Kvesića uspješna je sezona. Pokazali su kako zadnjih godina pripadaju samom vrhu svjetskog karatea, a najviše se ističe naslov europskog prvaka koji je stariji brat Anđelo osvojio ove godine u teškoj kategoriji. U razgovoru za Hrvatski vojnik braća Kvesić govorila su o karateu, sezoni koja je iza njih i planovima za budućnost. Naglasak ovaj put stavljamo na Anđela koji je odradio sezonu iz snova

Anđelo Kvesić na Europskom prvenstvu koje se u svibnju prošle godine održalo u turskom Gaziantepu osvojio je zlatnu medalju, a na Svjetskim igrama u srpnju u američkom gradu Birminghamu osvojio je srebrno odličje. Također, u 2022. u alžirskom gradu Oranu osvojio je zlatnu medalju na Mediteranskim igrama. Na Svjetskom prvenstvu 2021. u Dubaiju osvojio je brončanu medalju, a medalje još ima i sa Svjetskog prvenstva u Linzu 2016. (bronca), dvije brončane medalje ekipno s Europskog prvenstva, zlato s Europskog prvenstva u Poreču 2021. godine također ekipno, te srebro s Europskih igara u Minsku 2019. godine. 

Ovi podaci pokazuju koliko je Hrvatska bogata sportskim talentom u brojnim sportovima u kojima se natječu hrvatski sportaši, a obiteljske tvornice sportskih uspjeha nisu zaobišle niti obitelj Kvesić koja je uz već dobro poznate hrvatske sportske obitelji poput Kostelića, Sinkovića, Vlašića, Fantela i mnogih drugih pokazala kako i karate ima svoju sportsku braću. U obitelji Kvesić ove je godine u središtu pozornosti stariji brat Anđelo koji iza sebe ima vjerojatno najbolju sezonu u svojoj karijeri. Hrvatski reprezentativac, 27-godišnjak, pršti od samopouzdanja i forme i spreman je napraviti još jedan korak više u svojoj karijeri. Suparnicima je na mnogim natjecanjima dijelio lekcije iz karatea te pokazao kako je riječ o vrhunskom karatistu na kojeg je Hrvatska uvijek mogla računati. Njegovi dosadašnji uspjesi govore tome u prilog. U ovoj godini spreman je napasti naslov svjetskog prvaka i pridružiti se bratu Ivanu na tom popisu, s obzirom na to da je mlađi od braće Kvesić (Ivan) 2018. godine osvojio naslov prvaka u poluteškoj kategoriji.

Karate je inače vrlo nezahvalan sport kad su velika natjecanja u pitanju jer na njima može sudjelovati  samo jedan natjecatelj iz jedne države u kategoriji što je za braću značilo kako će svaki od njih morati odabrati jednu kategoriju. Anđelo kaže kako je on odabrao tešku kategoriju. Stilom mu je više odgovarala, a prema vlastitim riječima i stasom je pripadao zbog idealnog spoja visine i težine. ”U toj kategoriji dominirala su rušenja i klinčevi. Ja sam odabrao tešku, Ivan je ostao u poluteškoj, ispočetka je to bilo dobro i odgovaralo mu je, ali sada već mora skidati nekoliko kilograma da bi se mogao natjecati. To je olakotna okolnost za mene,” kaže Anđelo, te dodaje: ” Ivan mora paziti na prehranu, ja ne, mogu jesti koliko želim, paziti da je naravno kvalitetno, ali ne moram voditi računa o svakom kilogramu i dodatno opterećivati organizam njihovim skidanjem.” 

Ivan pak kaže da to ima i nekih prednosti jer ima prilike istraživati prehranu tako da nije sve crno u tome što mora paziti na kilograme. Teško je, ali je zanimljivo, stekao sam svoju rutinu, jako sam dobro upoznao svoje tijelo kako se ponaša prije toga i već sam navikao na takav režim.  Nažalost, na Olimpijskim igrama došlo je do spajanja dviju najtežih i dviju najlakših kategorija, što je značilo kako će priliku za nastup imati samo jedan od braće Kvesić. Zbog boljeg renkinga i statusa svjetskog prvaka tu priliku dobio je Ivan kojem je malo nedostajalo da dođe u borbu za medalje, međutim Anđela to nije nimalo obeshrabrilo već mu je dalo dodatan poticaj da radi najbolje što može i da pokaže raskoš svojeg talenta. Uostalom, često je znao reći da je to što je jedan od njih ondje dovoljno za njega kad obojica ionako ne bi mogli biti.

Drugačija priča u odnosu na svjetska i europska prvenstva natjecanja su Premijer lige na kojima se natječu svi najbolji karatisti u određenoj kategoriji te broj natjecatelja po državi nije ograničen na samo jednog borca. To ujedno znači i da je konkurencija na najtecanjima te lige znatno veća jer dominiraju velike nacije poput Francuske, Japana, Turske, Irana i ostalih koji šalju po nekoliko svojih reprezentativaca. To dodatno zaoštrava konkurenciju pa Anđelo kaže kako je primiti medalju s natjecanja u Premijer ligi također velik uspjeh, a braća Kvesić često dolaze do same završnice tog natjecanja koje broji nekoliko postaja unutar jedne sezone.

Karate je borilački sport, ali važan segment ovog sporta je naravno i taktika. Često se trebaju analizirati vlastiti nastupi, ali i nastupi protivnika, nije dovoljno samo odraditi trening i doći kući i odmarati već se dosta vremena provodi u prilagodbi taktike za određeni meč, slažu se braća, te dodaju: ”Dosta je kompleksno kad uđeš u srž. To je takav sport, a mi smo zadovoljni svojim uspjesima. U našem je sportu draž u tome što nikad ne možeš sa sigurnošću biti favorit, konkurencija je velika, uvijek moraš biti maksimalno koncentriran i fokusiran na ono što radiš dok si na tatamiju jer samo jedan udarac suparnika može u potpunosti promijeniti tijek borbe. U karateu ima puno nadmudrivanja, to je takav sport,” kaže Anđelo.

Karate je zapravo dosta surov sport jer borbe traju tri minute, što se zapravo čini vrlo kratko, ali natjecatelji u te tri minute moraju pokazati sve ono što su radili na treninzima i pripremama i nekad samo blagi pad koncentracije može eliminirati natjecatelja. Anđelo Kvesić također nam je objasnio i što se sve događa u karateu kao sportu prilikom jednog meča. Potrebno je paziti na sve, na suparnika, na kazne. Postoje dvije kategorije kazni. Kazne se dijele za prejake udarce, pasivnost, izlaske, čupanje. Može se najviše skupiti po tri opomene, a četvrta je diskvalificirajuća. Postoji i mogućnost automatske diskvalifikacije, a to se događa u slučaju nesportskog poteza, ali i ako dođe do nokauta protivnika, a sudac procijeni da se radilo o nekontroliranom udarcu. Da, vrlo je to kompleksan sport kao što smo rekli. Oba Kvesića ugovorni su pričuvnici Hrvatske vojske. Kažu da s vojne obuke nose lijepa sjećanja i da su stekli prijateljstva s pojedinim sportašima i sportašicama te su zahvalni MORH-u na potpori jer im puno znači u njihovoj karijeri i olakšava im sportsku svakodnevicu. Pitali smo kakvi su planovi za sezonu koja je pred nama. Pripreme su u punom tijeku i naporno se trenira i radi. Anđelo kaže da su ciljevi jasni. Cilj je obraniti naslov europskog prvaka, ove je godine Europsko prvenstvo zbog Europskih igara nešto ranije no inače, već u ožujku, naravno cilj su i Europske igre, a glavni je cilj napad na naslov svjetskog prvaka, zaključuje.


Ivan Kvesić, svjetski prvak u poluteškoj kategoriji (do 84 kg) iz 2018. godine. Prošle je godine imao povratničku sezonu nakon što je neko vrijeme izbivao s tatamija zbog operacije ramena, a na putu povratka uspio je na Mediteranskim igrama u Oranu doći do brončanog odličja što je sjajan pokazatelj povratka. Ivanovi uspjesi u karijeri na najvećoj karate sceni također su impresivni pa uz zlato na Svjetskom prvenstvu, čime je postao tek treći hrvatski karatist s osvojenim naslovom svjetskog prvaka (Junior Lefevre Munchen 2000 i Danil Domdjoni Tokio 2008 op.aut.), ima i zlato s Europskih igara u Minsku 2019., srebro i broncu s europskih prvenstava 2018. i 2019. u pojedinačnoj konkurenciji kao i još dvije brončane medalje osvojene u ekipnom dijelu uz naslov europskog prvaka s hrvatskom reprezentacijom osvojen 2021. godine u Poreču.


TEKST Ivan Šurbek/Foto arhiva MORH-a