Uspjesi ugovornih pričuvnika u 2022. godini

Vrhunska sportska postignuća ove godine nisu zaobišla ni ugovorne pričuvnike HV-a, koji su predstavljali i Hrvatsku vojsku, a postignutim rezultatima dokazali su svoju kvalitetu i potvrdili kako spadaju u sam svjetski vrh…

Lara Cvjetko i Barbara Matić

Iznimno uspješna, 2022. godina, bila je za brojne hrvatske sportaše koji su širom svijeta na različitim međunarodnim natjecanjima ostvarivali vrhunske rezultate i na taj način predstavljali Lijepu Našu u najboljem svjetlu ponosno pokazujući raskoš talenta kojim obiluje hrvatski sport. Uspjesi hrvatskih sportaša imaju svjetski odjek pa se mnogi novinari, sportaši, dužnosnici i općenito sportski zaljubljenici pitaju što to imaju Hrvati i zašto su toliko dobri u sportu. Od Luke Modrića, Tonija Kukoča, Gorana Ivaniševića, Janice i Ivice Kostelić, preko Ivana Balića, braće Sinković, Hrvatska je uvijek bila u glavnim ulogama na sportskim borilištima i to na najvećoj svjetskoj sceni. Sport je ono po čemu smo postali prepoznatljivi u svijetu i zbog čega nas posebno cijene. Vrhunska sportska postignuća ove godine nisu zaobišla ni ugovorne pričuvnike HV-a, koji su predstavljali i Hrvatsku vojsku, a postignutim rezultatima dokazali su svoju kvalitetu i potvrdili kako spadaju u sam svjetski vrh.  A što su sve u 2022. postigli ugovorni pričuvnici Hrvatske vojske… Pregled ćemo početi s vodenim sportovima gdje je riznica medalja uz postojeće proširena i na nove sportove.

Anamarija Govorčinović

Sportovi na vodi

Hrvatska veslačka braća i jedni od najboljih veslača svih vremena Valent i Martin Sinković ponovno su osvojili naslov europskih prvaka u veslanju. Taj uspjeh ostvaren je u kolovozu u Münchenu. Za ovu prigodu braća su promijenila disciplinu pa se od 2022. godine ponovno natječu u dvojcu na pariće, disciplini u kojoj su na Olimpijskim igrama u Riju osvojili zlatnu medalju. Izazova kod Sinkovića ne nedostaje te već najavljuju kako se pripremaju za Pariz 2024. godine kao glavni cilj, a vjeruju da će, ako ih zdravlje i forma posluže, možda dočekati i Los Angeles 2028. Sinkovići su i na Svjetskom prvenstvu održanom u rujnu prošle godine u češkim Račicama osvojili četvrto mjesto što bi se za mnoge sportaše smatralo uspjehom, ali braća kroz šalu kažu kako se najbolje uči kroz poraze, ali kako oni do sada nisu gubili pa jednostavno nisu ni mogli učiti na porazima.

Na vodi su bile uspješne i Vanesa Tot, mlada 23-godišnja Brođanka koja je osvojila dvije brončane medalje na Europskom prvenstvu u kajaku i kanuu na mirnim vodama koje je održano u Münchenu. Tot je osvojila i naslov U23 prvakinje čime je samo dodatno potvrdila kvalitetu. I naša kajakašica Anamarija Govorčinović potvrdila je kvalitetu. Njezin uspjeh još je i veći jer je ostvaren na Svjetskom prvenstvu. Dvije medalje, srebro u utrci na 500 metara i bronca u utrci na 1000 metara samo su pokazatelj dobrog rada ove mlade kajakašice rodom iz Hrvatske Kostajnice koju tek čekaju pravi veliki izazovi. Uspjeh je postigla na prvenstvu koje je održano u kanadskom Halifaxu.

U sportovima na vodi uspješni su bili i naši jedriličari koji su nastavili sjajan niz osvajanja medalja s velikih natjecanja, pokazujući kako je klasa vječna. Tonći Stipanović pokazuje kako uspijeva odoljeti vremenu i kako su godine samo broj. U paru s Tudorom Bilićem osvojio je srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u klasi Zvijezda, jednoj od najstarijih klasa u jedrenju. Natjecanje se održalo u američkom Marbleheadu sredinom rujna, a na natjecanju su sudjelovale  čak 84 posade. Stipanović i Bilić osvojili su također i zlatnu medalju na Europskom prvenstvu u istoj klasi čime su potvrdili kako su i dalje među najboljim svjetskim jedriličarima. U klasi 49 braća Fantela vratili su se na put osvajanja medalja. Šime i Mihovil slavno su prezime ponovno vratili na pobjedničko postolje i na Svjetskom prvenstvu osvojili su brončanu medalju. U žestokoj konkurenciji braća Fantela dokazuju kako ih ni ozljede, ni godine, niti konkurencija ne mogu zaustaviti u njihovoj izvrsnosti.

Lena Stojković

Borilački sportovi

S vodenih sportova selimo na one koje se održavaju na tatamiju. Hrvatska vojska dugi niz godina obiluje brojnim vrhunskim sportašima koji svoje sportsko umijeće dokazuju kroz sportove koji su temelj svake vojske svijeta. Riječ je naravno o borilačkim sportovima. Džudo je već nekoliko godina sport koji Hrvatskoj donosi brojne sportske radosti, a za njih je zaslužna Barbara Matić, 28-godišnja Splićanka koja je 2022. ponovno osvojila naslov svjetske prvakinje. Matić je zapravo obranila naslov čime je potvrdila kako je trenutačno riječ o ponajboljoj džudašici svijeta. Međutim, Matić je ove godine imala tešku konkurenciju u kategoriji do 70 kg i to u još jednoj hrvatskoj reprezentativki, mladoj Lari Cvjetko koja je iznenadila mnoge došavši do finala. Cvjetko protiv Matić u finalu ipak nije mogla, ali je svejedno srebrom pokazala kako misli ozbiljno i kako će Hrvatska u budućnosti moći računati i na nju. Uspjeh je postigla u listopadu, a natjecanje je održano u Taškentu u Uzbekistanu. Još jedna mlada hrvatska reprezentativka ostvarila je sjajan uspjeh, a riječ je o taekwondoašici Leni Stojković, dvadesetogodišnjakinji koja je 2022. stigla do najvećeg uspjeha svoje karijere osvojivši zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u meksičkoj Guadalajari okrunivši se titulom svjetske prvakinje u kategoriji do 46 kilograma. Pred mladom Lenom Stojković blistava je karijera, a napad na nove medalje najavaljuje i u 2023. godini. Karatisti braća Kvesić poznata su po tome da se na njih može računati na velikim natjecanjima pa stoga redovito osvajaju medalje ondje gdje je konkurencija najjača. Ivan se ove godine borio s povratkom u formu nakon nekoliko ozljeda, ali zato je Anđelo odradio briljantnu sezonu u kojoj je osvojio naslov europskog prvaka u teškoj kategoriji. Isti uspjeh ponovio je i na Mediteranskim igrama, a tome je dodao i srebro na svjetskim igrama. Uz nekoliko dobrih nastupa na natjecanjima Premijer lige samo je dodatno učvrstio svoj renome.

Filip Mihaljević

Atletika- kraljica sportova

U kraljici sportova atletici, Hrvatska je napokon dobila i svojeg kralja. Njegovo je ime Filip Mihaljević, a naslovom europskog prvaka ostvario je najveći uspjeh hrvatske muške atletike te pokazao da se uz Sandru Perković, Blanku Vlašić i Saru Kolak Hrvatska može pohvaliti i prvom muškom zlatnom medaljom u atletici. Mihaljević je na Europskom prvenstvu u Münchenu  osvojio naslov u bacanju kugle. I u streljaštvu, jednom od također temeljnih vojnih sportova, Hrvatska je također bila uspješna. Za najboljeg strijelca u 2022. godini izborio se Josip Glasnović, olimpijski prvak iz Rija u disciplini trap. Glasnović je osvojio zlatnu medalju na natjecanju President Cup koje je zapravo završnica sezone i na kojoj je nastupalo 12 najboljih strijelaca. Uz spomenute bilo je još onih koji su nas svojim nastupima na sportskim borilištima učinili ponosnim, no izdvojili one koji su napravili poseban iskorak ili pak u potpunosti konkurenciju ostavili daleko iza sebe. Ovi će sportaši zauvijek pamtiti 2022. godinu u kojoj su neki od njih napravili prve velike korake u svojoj karijeri, a neki samo nastavili potvrđivati vlastitu kvalitetu i pomicati vlastite granice.

Svima želimo puno uspjeha u sezoni koja dolazi te se nadamo kako će nastaviti u jednakom ritmu kao i do sada.


Uz ugovorne pričuvnike i brojni drugi hrvatski sportaši ostvarivali su velike uspjehe na međunarodnim natjecanjima promovirajući time Lijepu Našu i hrvatski sport. Posebno treba istaknuti naše vatrene, hrvatsku nogometnu reprezentaciju koja je četiri godine nakon osvajanja srebra na Svjetskom prvenstvu u Rusiji ponovno stigla do novog uspjeha osvojivši drugo brončano odličje na svjetskim prvenstvima. U dosadašnjih šest nastupa na svjetskim prvenstvima Hrvatska ima čak tri osvojene medalje što je već sad čini jednom od deset najuspješnijih nogometnih nacija na svijetu u povijesti svjetskih prvenstava. Vatrenima kao i svim ostalim hrvatskim sportašima čestitamo na iznimnim postignućima u 2022. godine i želimo da jednako dobru formu zadrže i u 2023. godini.


TEKST  Ivan Šurbek/Foto arhiva  HVGI i HOOspo