NATO 2022. u dvanaest slika

01 / SIJEČANJ

I DALJE COVID-19

Na samom početku 2022. godine činilo se da će najveći svjetski sigurnosni problem još dugo biti COVID-19. Od samog izbijanja pandemije izazvane širenjem tog virusa, NATO je uključio svoje kapacitete kako bi pomogao svojim članicama, ali i partnerskim zemljama. U Bosnu i Hercegovinu 24. je siječnja isporučeno 30 respiratora iz NATO-ovih zaliha kao odgovor na pandemiju. Donaciju su organizirali NATO-ovo Euroatlantsko koordinacijsko središte za odgovor na katastrofe i Mađarska.

02  /  VELJAČA

REAKCIJA NA AGRESIJU

Rusija je 24. veljače pokrenula tzv. specijalnu vojnu operaciju, ustvari otvorenu agresiju na Ukrajinu. Godinama ionako napeta sigurnosna situacija na istoku Europe eskalirala je na najkritičniju razinu od kraja hladnog rata. “Stojimo uz ukrajinski narod u ovom groznom vremenu. NATO će učiniti sve što je potrebno kako bi zaštitio i obranio sve savezničke zemlje,” rekao je istog dana glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg. Održan je izvanredni sastanak Sjevernoatlantskog vijeća i odlučeno je da će se poduzeti dodatni koraci kako bi se pojačale NATO-ove sposobnosti obrane i odvraćanja širom teritorija Saveza. Od konkretnih defenzivnih mjera, već 25. veljače aktivirane su NATO-ove Snage brzog odgovora.

03  /  OŽUJAK

OBRANA I ODVRAĆANJE

Krajem veljače i tijekom ožujka iz NATO-a i savezničkih zemalja često su stizale nove vijesti o ojačanjima zajedničkih postrojbi Saveza ljudstvom i opremom. Ponajprije na istočnim granicama, gdje se već nekoliko godina provodi aktivnost Ojačane prednje prisutnosti (eFP). Na fotografiji su pripadnici francuskog kontingenta koji izlaze iz aviona u zračnoj luci Mihail Kogãlniceanu kod Constanțe u jugoistočnoj Rumunjskoj, blizu obale Crnog mora. U pet dana, 21 avion prevezao je oko 350 vojnika i mnoštvo opreme, uključujući oklopna vozila.

04  /  TRAVANJ

”HLADNI ODGOVOR“

Britanski marinac na taktičkoj hodnji po snijegu kod Bardufossa u Norveškoj tijekom priprema za vježbu Cold Response 2022. Vježba je započela tijekom ožujka, a završena je 1. travnja. Najveća je koju je Savez organizirao u protekloj godini. Sudjelovale su zračne, kopnene i pomorske postrojbe, a cilj je bio zajedničko uvježbavanje NATO-ovih Snaga za brzi odgovor i norveških oružanih snaga za obranu teritorija u ledenom arktičkom okružju. Uključeno je više od 30 000 vojnikinja i vojnika iz 27 zemalja te 200 zrakoplova. NATO je priopćio i da je vježba planirana dugo te najavljena osam mjeseci prije početka, tako da nije izravno povezana s ruskom agresijom na Ukrajinu. Na nju Savez odgovara preventivnim, proporcionalnim i neeskalacijskim mjerama.

05  /  SVIBANJ

ŠIRENJE ČLANSTVA

Švedska i Finska su preko svojih veleposlanika u NATO-u 18. svibnja uručile glavnom tajniku Saveza službena pisma kojima apliciraju za ulazak u NATO. Odluku dviju skandinavskih zemalja uvelike je motivirala nova sigurnosna situacija u Europi. ”Vi ste naši najbliži partneri i vaše članstvo povećat će našu zajedničku sigurnost,” istaknuo je Jens Stoltenberg. U trenutku objave ovog teksta, parlamentarne procedure za ratifikaciju pristupa dviju zemalja zaključilo je 28 saveznica, još se čekaju Mađarska i Turska.

 06  /  LIPANJ

ODLUKE U MADRIDU

U Madridu je 29. i 30. lipnja održan samit NATO-a na razini šefova država i vlada članica. Naravno, dnevni red bio je obilježen ruskom agresijom na Ukrajinu i situacijom na istočnim granicama Saveza. Saveznici su se složili o daljnjem ojačanju sustava odvraćanja i obrane, dugoročnoj potpori Ukrajini kroz povećanje tzv. Sveobuhvatnog paketa pomoći (Comprehensive Assistance Package), a potvrđen je i novi Strateški koncept NATO-a. Od konkretnih podataka, potvrđeno je da će brojnost pripadnica i pripadnika NATO-ovih postrojbi visoke spremnosti uvelike preći 300 000.

07  /  SRPANJ

 NOVI SACEUR

General zbora Američke kopnene vojske Christopher Cavoli na ceremoniji u Monsu 4. srpnja preuzeo je dužnost vrhovnog savezničkog zapovjednika za Europu (SACEUR). Naslijedio je sunarodnjaka, generala zbora Američkog ratnog zrakoplovstva Toda D. Woltersa.  Svoj vojnički put Cavoli je započeo 1987. godine i uglavnom ga prolazio u pješačkim postrojbama. Zapovijedao je, među ostalim, i Američkom kopnenom vojskom u Europi, a ima i iskustvo iz Afganistana. Na ceremoniji primopredaje najstarijeg  vojničkog zapovjedništva NATO-a kratko je rekao da je riječ o ”najvećem savezu u povijesti čovječanstva“.

08  /  KOLOVOZ

 NATO-ova ZVIJEZDA

Čak i u ovim ozbiljnim vremenima, na internetskoj stranici Savezničkog zapovjedništva za operacije ponekad se nađu i ”lakše“ teme. Jedna od njih objavljena je 11. kolovoza, u obliku kratkog, nešto starijeg  videa koji objašnjava izgled i podrijetlo jednog od simbola Saveza – NATO-ove zvijezde, tj. skulpture ispred sjedišta saveza u Bruxellesu. Okružena stjegovima svih članica, u kolovozu je ”proslavila“ svoj 51. rođendan. Za podrobnije informacije ipak je najbolje pogledati video, tek ćemo reći da ”zvijezda“ zapravo i nije ”zvijezda“, već – kompas. Dizajnirao ga je belgijski arhitekt Raymond Huyberechts, a simbolizira put kojim NATO želi ići, a  to je put mira i sigurnosti.

09  /   RUJAN

NA DRUGOM KRAJU SVIJETA

Unatoč nazivu, NATO kao savez ima partnere širom svijeta, pa i na drugom kraju globusa. Pripadnici ratnih zrakoplovstava Francuske, Nizozemske, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva 8. su rujna završili sudjelovanje u trotjednoj vježbi Pitch Black 22. Središte vježbe bilo je u Northern Territoryju, saveznom teritoriju u središnjem dijelu sjeverne Australije. Osim zemlje-domaćina te Europljana, sudjelovala su i ratna zrakoplovstva SAD-a, Kanade te još niza azijskih i oceanijskih zemalja uključujući Indiju i Novi Zeland. Sudjelovalo je 2500 zrakoplovaca i oko stotinu letjelica. Od borbenih aviona, Nijemci i Britanci došli su s Eurofighter Typhoonima, a Francuzi s Rafaleima. Među najzapaženijima bili su i moderni transportni avioni A330  koje šest zemalja saveznica zajednički nabavljaju u okviru NATO-ova programa Multinational Multi-Role Tanker and Transport Fleet (MMF). Avioni na slici su jedan od spomenutih A330 te dva njemačka Typhoona, s tim da je jedan od njih obojen u nacionalnim bojama nekih od zemalja s kojima su Nijemci surađivali u Luftwaffeovoj pacifičkoj misiji koju su nazvali Rapid Pacific 2022.

10  /  LISTOPAD

SIGURAN MEDITERAN

Dvije NATO-ove stajaće mornaričke skupine (Standing NATO Maritime Group – SNMG) sastavljene od ratnih brodova iz raznih saveznica već godinama čuvaju sjevernoatlantske i mediteranske vode. U tome često imaju potporu brodova iz zemalja u čijoj blizini plove. Često se koristi i prilika za zajedničko uvježbavanje. Jedna takva vježba  – Mare Aperto 22-2 – održana je u Jonskom i Tirenskom moru u organizaciji talijanske ratne mornarice. NATO-ovu skupinu SNMG2, među ostalim, predstavljali su američki razarač USS Forrest Sherman, španjolska fregata ESPS Cristobal Colon i njemački tanker FGS Spessart. Najveći brod na vježbi bio je talijanski nosač zrakoplova Cavour.

11  /  STUDENI

ŽELJEZNO KOPLJE

Sredinom mjeseca, na vojnom poligonu Ādaži u Latviji, održana je zanimljiva kombinacija vježbe i vojničkog natjecanja. Sudjelovali su pripadnici borbene skupine NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Latviji, kao i latvijske brigade mehaniziranog pješaštva. Već tradicionalno natjecanje zove se Iron Spear 22, a u dnevnim i noćnim bojnim gađanjima iz tenkova i borbenih oklopnih vozila ogledala su se 34 tima iz 13 savezničkih zemalja. Posade i timovi morali su pokazati i druge vještine potrebne za njihove misije.

12  /  PROSINAC

 ADVENT U MONSU

Vrhovni stožer savezničkih snaga u Europi (SHAPE) 2. je prosinca u svojim prostorijama u Monsu proslavio početak adventa, tj. paljenje lampica na božićnom drvcu. Svečanosti su nazočili vojni i civilni djelatnici SHAPE-a, kao i njihove obitelji. Ceremonija je tradicionalna od 1967. godine, od preseljenja stožera iz Pariza u Mons. Drvce svake godine stiže iz ardenskih šuma, tj. belgijskog gradića Malmedyja, u početku kao znak zahvalnosti mještana američkim oružanim snagama koje su ih oslobodile u II. svjetskom ratu, a onda je počelo simbolizirati zahvalnost svim pripadnicima SHAPE-a za obranu slobode u Europi. Čast upaliti lampice na nedavnoj ceremoniji imali su SACEUR general zbora Christopher Cavoli i zamjenik gradonačelnika Malmedyja Mathieu Bronlet.

TEKST: Domagoj Vlahović/Foto: NATO