NATO je dorastao svim izazovima

Na madridskom samitu Sjevernoatlantskog saveza šefovi država i vlada donijeli su više važnih odluka, a glavni tajnik Jens Stoltenberg zaključio je da se NATO susreće s najozbiljnijom sigurnosnom situacijom u zadnjih nekoliko desetljeća

Tijekom 29. i 30. lipnja u Madridu je održan samit NATO-a kojem su nazočili šefovi država i vlada članica Sjevernoatlantskog saveza, uključujući predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH Zorana Milanovića. U svjetlu najnovije globalne sigurnosne situacije koju obilježava agresija Rusije na Ukrajinu, na samitu je doneseno više važnih odluka. Njihova je svrha transformirati i ojačati Savez, tj. prema riječima glavnog tajnika Saveza Jensa Stoltenberga osigurati da NATO nastavi čuvati mir, sprečavati sukobe i štititi svoje ljude i svoje vrijednosti. ”Europa i Sjeverna Amerika stoje zajedno u NATO-u,” naglasio je Stoltenberg.

Čelnici su se složili da su u NATO-ovim sposobnostima odvraćanja i obrane potrebne korjenite promjene, a to podrazumijeva ojačanje obrane u graničnim područjima Saveza, povećanje borbenih skupina u njegovu istočnom dijelu, kao i povećanje broja pripadnika snaga visoke spremnosti koji će prijeći 300 000. Na sastancima je dogovoreno i da se u NATO investira više financijskih sredstava i da se poveća zajedničko financiranje. Teži se i proširenju broja članica: NATO-ovi najbliži partneri Finska i Švedska pozvani su da se pridruže Savezu i to će biti značajno pojačanje za sjevernoatlantsku sigurnost. Nadalje, saveznici su se složili o dugoročnoj potpori Ukrajini kroz ojačanje tzv. Sveobuhvatnog paketa pomoći (Comprehensive Assistance Package).

Čelnici su potvrdili novi Strateški koncept NATO-a, temeljni plan za Savez u okolnostima opasnog i kompetitivnog globalnog okruženja. On definira NATO-ov odnos prema Rusiji i drugim prijetnjama, uključujući terorizam te kibernetičke i hibridne prijetnje. Strateški koncept prvi put spominje i izazove koje postavlja NR Kina. Čelnici su se dogovorili i oko koraka u borbi protiv klimatskih promjena, a utemeljen je novi NATO-ov Inovacijski fond koji će pomoći uspješnijem razvoju najnovijih tehnoloških dostignuća. Dio samita bio je posvećen i suradnji s partnerima na polju globalnih izazova: Australijom, Japanom, Novim Zelandom i Južnom Korejom. Predstavnici tih zemalja prvi su put svi zajedno sudjelovali na samitu. Još je jednom potvrđena odlučnost i posvećenost borbi protiv terorizma, izazovima i prijetnjama koje dolaze s Bliskog istoka, Sjeverne Afrike i Sahela.

Na završnoj konferenciji za medije glavni tajnik Jens Stoltenberg zaključio je da se NATO susreće s najozbiljnijom sigurnosnom situacijom u zadnjih nekoliko desetljeća. ”Međutim, dorasli smo izazovu s jedinstvom i odlučnošću,” naglasio je i najavio novi samit iduće godine u litavskoj prijestolnici Vilniusu.

Pripremio: Domagoj Vlahović

FOTO: NATO