To može samo topništvo

Šestotjedni obučni ciklus pripadnika hrvatskih i mađarskih oružanih snaga na haubicama PzH 2000 kulminirao je taktičkim bojnim gađanjem 21. lipnja na poligonu ”Eugen Kvaternik” kod Slunja.

Uspješnim gađanjem uspjela je i obuka po tri mađarske i hrvatske posade, što znači da su polaznici spremni upravljati i operirati suvremenim i moćnim topničkim sustavom. Prema riječima voditelja gađanja i instruktora natporučnika Martina Ćuka sam tijek obuke bio je izazovan, no presudila je velika motiviranost polaznika, kao i njihova želja za usvajanjem novih znanja i vještina.

Polaznik vojnik Antonio Krupa iz OSRH istaknuo je da od svih rodova vojske jedino topništvo može pružiti tu razinu zadovoljstva nakon uspješne vježbe: ”Vidjeli smo najjače i najmoćnije hrvatsko oružje i njegovu moć, a suradnja s mađarskim kolegama sve je učinila još i ljepšim. Dobili smo jedan veliki plus na cijelu obuku!“

Natporučnik Gergely Gerencsér iz mađarskih Oružanih snaga naglasio je da je bojno gađanje potpuno ispunilo njegova očekivanja. Iako im je bilo prvo ikad i stoga vrlo uzbudljivo, svi su polaznici učinili sve što je trebalo te proveli sve zadaće. ”Suradnja s kolegama iz Hrvatske bila je savršena, pomagali su nam te bili na raspolaganju za sva pitanja i zamolbe. Kao zapovjednik imam iskustva i s vježbama u drugim zemljama, ali ovdje smo dobili najviše i apsolutno smo zadovoljni,” zaključio je natporučnik.

TEKST Domagoj Vlahović

Foto Tomislav Brandt