Tenkovski vod u obrani

Na vojnom poligonu ”Eugen Kvaternik“ 20. lipnja provedena je taktička vježba s bojnim gađanjem pripadnika Tenkovske bojne Kune s ciljem uvježbavanja, osposobljavanja i ocjenjivanja tenkovskih vodova u samostalnom rješavanju taktičkih i vatrenih zadaća u različitim zemljišnim i vremenskim uvjetima

Tijekom aktivnosti uvježbavano je i ocjenjivano pravilno korištenje borbenih mogućnosti voda u bojnom djelovanju, vješto kombiniranje vatre i pokreta kao i utvrđivanje stečenih znanja i vještina tenkovskog voda u izvršavanju različitih vatrenih zadaća. U vježbi su sudjelovali pripadnici 3. tenkovskog voda, 3. tenkovske satnije i 2. tenkovskog voda, 4. tenkovske satnije. Provedbu gađanja pratili su zapovjednik Tenkovske bojne Kune bojnik Goran Anić te u ulozi rukovatelja gađanja zamjenik zapovjednika bojnik Ivica Đurković koji nisu krili zadovoljstvo prikazanim.

Natporučnik Danijel Ivančik, zapovjednik 3. tenkovske satnije, vodio je uvježbavanje i pripremu za bojno gađanje 3. tenkovskog voda, 3. tenkovske satnije i vrlo je ponosan na odvažne i motivirane pripadnike kojima zapovijeda. Među njima je i prva žena zapovjednik tenkovskog voda u Tenkovskoj bojni Kune, poručnica Ana Marija Turk, koja je nakon završetka vojnog studija Vojno inženjerstvo raspoređena u Bojnu na dužnost zapovjednika tenkovskog voda. Naglašava da je sinergija mlade zapovjednice voda i iskusnih dočasnika zaslužna za uspješnu provedbu vježbe u zahtjevnim vremenskim i zemljišnim uvjetima poligona kod Slunja. Vod je postigao visoke rezultate gađanja. ”Nakon složenog procesa obuke pojedinca i posade, koji je trajao nekoliko mjeseci, danas su pripadnici uspješno proveli višu razinu obuke – Taktičku vježbu s bojnim gađanjem – vod u obrani,“ doznajemo od natporučnika Ivančika.

”Biti pripadnik Tenkovske bojne Kune vrlo je izazovan i odgovoran zadatak. Svakodnevnom obukom i taktičkim uvježbavanjem razvijamo svoja znanja i sposobnosti koja smo danas uspješno prikazali kroz taktičku vježbu s bojnim gađanjem. Dolaskom u Bojnu, koja je dominantno muški kolektiv, bila sam svjesna izazova koji me očekuju te me to također motiviralo da prijavim svoju posadu na natjecanje za najjaču tenkovsku posadu na kojoj smo osvojili 1. mjesto. Pobjeda na natjecanju i provedeno gađanje postavilo mi je nove visoke ciljeve i poticaj za daljnji razvoj i usavršavanje. Zahvalila bih svim pripadnicima Kuna na odličnoj suradnji i integraciji u svoje redove, a posebno svojem 3. vodu,“ ističe poručnica Turk.

Uvježbavanje i pripremu za bojno gađanje 2. tenkovskog voda, 4. tenkovske satnije vodio je natporučnik Tomica Sudić, zapovjednik 4. tenkovske satnije. Nije krio zadovoljstvo prikazanim sposobnostima svojih pripadnika te je utvrdio: “Danas prikazane vještine pripadnika 2. tenkovskog voda rezultat su višemjesečne pojedinačne, posadne i vodne obuke kroz provedbu svih posadnih i vodnih uvježbavanja i ocjenjivanja te školskih, situacijskih i posadnih bojnih gađanja. S obzirom na prikazane vještine i postignute rezultate 2. tenkovskog voda, pod zapovjedništvom poručnika Kristiana Blaževića, ovim je potvrđena njihova spremnost za provedbu najsloženijih taktičkih zadaća u svim vremenskim i zemljišnim uvjetima.“

“Uspješnom provedbom taktičke vježbe s bojnim gađanjem potvrđena je spremnost pripadnika 2. tenkovskog voda za sve zadaće i izazove koji se pred nas postave, bez obzira na okolnosti. Iznimno sam zadovoljan prikazanim sposobnostima svojih dočasnika i vojnika te ova vježba označava kraj obučnog ciklusa nakon kojeg sam dobio visokomotivirane i obučene pripadnike. Zahvalio bih svojim pripadnicima na trudu i profesionalnosti te sam ponosan na razinu timskog rada koju su pokazali u proteklim danima,“ rekao je poručnik Blažević.

Tekst: OJI 

Foto: Saša Mandić