NATO u 2015.

Savez još snažniji u združenom djelovanju


SIJEČANJ – NATO-ova operacija ISAF u Afganistanu u ponoć s 31. prosinca 2014. na 1. siječnja 2015.  ustupila je mjesto misiji Odlučna potpora. Amerikanci iz 3. konjičke regimente te su noći  izveli vježbovno gađanje svijetlećim streljivom iz haubice M777 u bazi Gamberi na jugoistoku zemlje.


VELJAČA– Turska korveta TCG ” Büyükada” 6. se veljače priključila NATO-ovoj protupiratskoj operaciji Ocean Shield koja se provodi u Adenskom zaljevu i Indijskom oceanu. Saveznici su izrazili zadovoljstvo priključenjem jer je riječ o vrlo modernom brodu koji je u operativnoj uporabi od kraja 2013. godine.


OŽUJAK– DARS, NATO-ova izmjestiva ustrojbena cjelina zadužena za zračni nadzor i kontrolu taktičkih zračnih misija uključuje 100 zrakoplovaca iz 16 zemalja. Sjedište im je u bazi Poggio Renatico na sjeveroistoku Italije. Tijekom vježbe Ramstein Dust I-15 u ožujku pokazali su da se u kratkom roku mogu izmjestiti i djelovati iz 750 km udaljene bazu Gioia del Colle na istočnoj obali Čizme.


TRAVANJ – Prvi dio vježbe Noble Jump uspješno je od 7. do 9. travnja proveden s 1500 vojnika iz 11 zemalja. Događaj je bio prva simulacijska provjera sustava uzbunjivanja, tj. aktivacije novoustrojenih Snaga vrlo visoke razine spremnosti (VJTF) koje djeluju u sklopu Snaga za brzi odgovor (NRF). Češke (na slici) i nizozemske postrojbe brzinu su reakcije i praktično provjerili s vojnicima koji su izišli iz vojarni.


SVIBANJ – Najveća NATO-ova godišnja vježba iz protupodmorničkog ratovanja (ASW) je Dynamic Mongoose. Ove je godine održana od 4. do 15. svibnja uz obalu Norveške. Prvi su se put priključila i plovila partnerske zemlje Švedske.


LIPANJ – Dužnost predsjedavajućeg Vojnog odbora NATO-a 26. je lipnja preuzeo češki general zbora Petr Pavel, prijašnji načelnik Glavnog stožera OS-a Češke Republike, zamijenivši tako danskog generala zbora Knuda Bartelsa. Pavel je prvi časnik iz istočne Europe na toj poziciji. Časnički namjesnik Davor Petek, prvi dočasnik OSRH (desno), stupio je na poziciju prvog dočasnika Savezničkog zapovjedništva za operacije (ACO) NATO-a.


SRPANJ – Savezničko zapovjedništvo za transformaciju (ACT) jedina je od ključnih organizacija u okviru NATO-a čije je sjedište smješteno izvan Europe, konkretno, u Norfolku u američkoj državi Virginiji. Ondje je vrlo svečano proslavljen 4. srpnja, Dan neovisnosti SAD-a.


KOLOVOZ – Zadnjeg dana u mjesecu norveški su piloti predali NATO-ovu zadaću nadzora zračnog prostora (air policing) baltičkih zemalja mađarskim kolegama. Umjesto skandinavskih F-16, nad nebom Litve, Estonije i Latvije prvi su put letjeli mađarski JAS-39 Gripen. U 39. rotaciji Mađarima do 1. siječnja 2016. društvo prave Nijemci s Eurofighter Typhoonima.


RUJAN – Tijekom rujna u savezničkim je zemljama iz istočne Europe (Bugarska, Estonija, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska) otvoreno šest manjih NATO-ovih stožera. Tijekom svečanosti 3. rujna u novom stožeru u Litvi (na slici), glavni tajnik Jens Stoltenberg istaknuo je da će on, kao i ostali, osigurati da, ako bude potrebno, snage Saveza budu premještene brzo i učinkovito te da šalju jasnu poruku: nitko od saveznika nije sam.


LISTOPAD – U Poljskoj je u drugoj polovini mjeseca održana vježba Dragon 2015. Uz domaćine sudjelovali su i kanadski, njemački, američki i britanski vojnici. Zanimljivost na poligonu Orzysz u sjeveroistočnoj Poljskoj bila je uporaba čak 700 tenkova i oklopnih vozila.


STUDENI – Trident Juncture 2015, najveća NATO-ova vježba u zadnjih desetak godina, zaključena je početkom mjeseca. Uključivala je 36 000 vojnika i civila iz više od 30 zemalja, među njima pripadnici svih vojnih rodova, pa i izvidnici portugalskih marinaca koji su na slici s američkim tiltrotorom Osprey u pozadini.


PROSINAC – Glavni tajnik Stoltenberg čestita crnogorskoj ministrici obrane Milici Pejanović-Đurišić jer  će njezina zemlja postati 29. članicom NATO-a. Tijekom sastanka ministara vanjskih poslova članica Saveza 2. je prosinca odlučeno da se toj zemlji pošalje službena pozivnica, a razgovori o pristupu započet će s 2016. godinom. 


Pripremio: Domagoj VLAHOVIĆ, Foto: NATO