Doček i ispraćaj s ovacijama

Klapa “Sveti Juraj” HRM-a i Tamburaški orkestar HRT-a gostovali su od 26. studenog do 7. prosinca u Kanadi i SAD-u na turneji pod nazivom Mir na Zemlji – Christmas is here. “Na koncertima smo izvodili skladbe hrvatskih skladatelja te neke uspješnice američkih autora, a ovo je bilo prvi put da se hrvatska glazba predstavlja američkoj publici na koncertima najviše razine… Počašćeni smo i impresionirani publikom u Mississaugi, Detroitu, Chicagu i Clevelandu koja nas je dočekivala s ushićenjem i ispraćala ovacijama,” rekao je nakon povratka organizacijski voditelj klape Marko Bralić

Klapa “Sveti Juraj” HRM-a i Tamburaški orkestar HRT-a pod dirigentskom palicom maestra Siniše Leopolda gostovali su od 26. studenog do 7. prosinca u Kanadi i SAD-u na turneji pod nazivom Mir na Zemlji – Christmas is here. Uz njih, na turneji su sudjelovali i Krunoslav Kićo Slabinac, Sandra Bagarić i Đani Stipaničev. Nastupi po velikim dvoranama sjevernoameričkog kontinenta, u Detroitu, Chicagu, Clevelandu, Pittsburghu, te na kraju u njujorškoj dvorani Town Hall na Time Squareu, bili su svojevrstan dar brojnim Hrvatima širom SAD-a i Kanade, ali i prilika da se tisućama kilometara daleko od domovine čuju tradicionalni hrvatski napjevi, tamburica i klapska pjesma te poznate američke božićne skladbe u aranžmanima prilagođenim za tu priliku.
Za Klapu “Sveti Juraj” HRM-a i njezina organizacijskog voditelja Marka Bralića bila je to prilika za još jednu promociju dalmatinske klapske pjesme. “Pjevali smo Kinezima, Nijemcima, Talijanima, Francuzima, ali na ovu turneju krećemo s posebnim veseljem,” izjavio je uoči polaska.
Dvosatni program čija je voditeljica bila Tatiana Cameron-Tajči prvi je put na američkom kontinentu predstavio hrvatsku božićnu bajku, a o oduševljenju publike najviše govori ponuda hrvatskim izvođačima da takva koncertna turneja postane tradicionalni dio budućih predbožićnih događanja. “Ovo je najveći kulturni događaj dosad organiziran na ovim prostorima. Još ćemo jednom dokazati da je glazba najbolji oblik kulturne diplomacije i najljepši način predstavljanja hrvatskog kulturnog nasljeđa,” izjavio je Dragan Chach Čačinović, organizator turneje i vlasnik producentske kuće Crown Entertainment & PEER97 Music Group koja u cijelosti financira ovu glazbenu priču.
Marko Bralić izjavio je nakon turneje: “Na koncertima smo izvodili skladbe hrvatskih skladatelja te neke uspješnice američkih autora, a ovo je bilo prvi put da se hrvatska glazba predstavlja američkoj publici na koncertima najviše razine… Počašćeni smo i impresionirani publikom u Mississaugi, Detroitu, Chicagu i Clevelandu koja nas je dočekivala s ushićenjem i ispraćala ovacijama. Posebno nam imponira što smo imali čast nastupati u najboljim američkim dvoranama kao što je Living Arts Center u Mississaugi, Harris Theater u Chicagu i Town Hall u središtu New Yorka u kojima su nastupale najveće američke zvijezde kao F. Sinatra, E. Presley, D. Ellington i drugi.”

Lada Puljizević, Fotoarhiva Klape HRM-a