Uručena priznanja najboljim kadetima

“Sadašnji su kadeti u svemu prvi, polaze novi sustav školovanja, oblikovanja i odgajanja hrvatskih časnika koji će imati sve atribute časnika najmodernijih vojski svijeta. Njihove vrijednosti dijelimo, ali također nudimo i čuvamo vlastite, hrvatske vrijednosti,” naglasio je zapovjednik HVU-a general-pukovnik Slavko Barić…

U Časničkom su domu Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” 16. prosinca svečano uručena priznanja najboljim kadetima Oružanih snaga Republike Hrvatske po naraštajima koji su završili svoje školovanje. Uz dobitnike priznanja i kadete aktualnih naraštaja, svečanosti su nazočili i djelatnici HVU-a na čelu sa zapovjednikom Učilišta i izaslanikom načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnikom Slavkom Barićem. Među gostima bili su i predstavnici drugih ustrojstvenih cjelina OSRH, uključujući zapovjednika Zapovjedništva za potporu general-bojnika Dragu Matanovića, te članovi obitelji najboljih kadeta. 
Plakete za najbolje kadete od 1. do 10. naraštaja redom su dobili dr. sc. Matija Hoić, natporučnik Dario Bilješković, natporučnica Rebeka Krušelj, natporučnik Zlatko Mihaljević, natporučnik Ivan Janković, poručnik Leopold Gelemanović, poručnica korvete Maja Matković, poručnik Hrvoje Benić, vojnik Robert Matok i vojnik Jurica Bilić. Najboljem kadetu zadnjeg, 10. naraštaja, Jurici Biliću koji je sad polaznik Temeljne časničke izobrazbe, zapovjednik Kadetske bojne bojnik Tomislav Kasumović uručio je prijelaznu sablju čime je udaren temelj novoj kadetskoj ceremoniji.
General Barić u kratkom je obraćanju čestitao svima koji su sudjelovali u osmišljavanju i organizaciji svečanosti, posebno ceremoniji uručenja sablje najboljem kadetu zadnjeg završenog naraštaja. “Piše se povijest, vi kreirate sve važno u životima kadeta i časnika,” rekao je general Barić dodavši da su sadašnji kadeti u svemu prvi, polaze novi sustav školovanja, oblikovanja i odgajanja hrvatskih časnika koji će imati sve atribute časnika najmodernijih vojski svijeta. “Njihove vrijednosti dijelimo, ali također nudimo i čuvamo vlastite, hrvatske vrijednosti,” zaključio je zapovjednik HVU-a.
Naglasivši ponos i zadovoljstvo, vojnik Jurica Bilić istaknuo je da sablja koju je zaslužio ne predstavlja jednog čovjeka, nego bratstvo jedne skupine. “Bez vas ovog ne bi bilo,” poručio je svojim kolegama kadetima najbolji u 10. naraštaju i obećao da će on i ostali kadeti koji su završili taj dio školovanja prenositi sve dobro što su naučili i svoju dužnost obavljati časno i predano. Sadašnjim je kadetima opisao važnost istinskog domoljublja za svakodnevni život i vojničku dužnost.
Svečanost je bila prva takve vrste i njezini je organizatori, Kadetska bojna i druge sastavnice HVU-a, žele učiniti tradicionalnom. Osim ceremonijalnog dijela uključivala je i glazbeni, filmski, recitacijski, pa i scenski program s kadetima i pripadnicima Kadetske bojne u glavnim ulogama. U čitanju povjesnice Kadetske bojne naglašeno je da je prvi naraštaj izobrazbu počeo u rujnu 2003. u sklopu programa “Kadet”. Program je podrazumijevao kombinaciju civilnog i vojnog školovanja u suradnji s hrvatskim sveučilištima. Prekretnica je stigla u rujnu 2014. kad je školovanje započeo prvi naraštaj po novom programu u okviru dvaju vojnih preddiplomskih studija. U 12 godina kroz Kadetsku je bojnu prošlo 964 kadetkinja i kadeta. 

Domagoj Vlahović, Snimio Tomislav Brandt