Prva obljetnica Središnjice za obavještajno djelovanje

Zapovjednik SOD-a pukovnik Dražen Knezić izrazio je zadovoljstvo proteklom godinom tijekom koje je postrojba uspješno preuzela operativne poslove postrojbi iz kojih je nastala, bez prekida kontinuiteta njihova obavljanja, te uspjela razviti i nove sposobnosti. “Svojim trudom i zalaganjem nastavite promicati postrojbu i OSRH u zemlji i inozemstvu u skladu s našim motom Uvijek budni,” poručio je zapovjednik SOD-a…

Najmlađa od većih ustrojstvenih cjelina Oružanih snaga Republike Hrvatske svoj je prvi rođendan proslavila 21. prosinca u baznoj vojarni “Satnik Josip Zidar” u Velikoj Buni. Uz pripadnike Središnjice za obavještajno djelovanje (SOD), pristožerne postrojbe Glavnog stožera OSRH, obljetnici su nazočili i gosti, uključujući izaslanika i zamjenika načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnika Dragutina Repinca, glavnog inspektora obrane general-pukovnika Mirka Šundova, ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije brigadnog generala Ivicu Kindera, načelnika Obavještajne uprave Glavnog stožera OSRH brigadnog generala Franu Tomičića, zapovjednika Združenog operativnog središta general-bojnika Ivana Jurića, vojnog ordinarija Jurja Jezerinca, bivše pripadnike postrojbi iz kojih je poniknuo SOD, predstavnike brojnih ustrojstvenih cjelina OSRH, lokalne uprave i samouprave, MUP-a i drugih državnih tijela koja surađuju sa SOD-om.
Uz prvu obljetnicu SOD-a, istog je dana obilježen i Dan vojnoobavještajnog roda te Dan vojne kapelanije svetog Ivana od Križa. Svečanost je, osim postrojem pripadnika postrojbe, uveličana i misom služenom u kapeli svete Ane u Velikoj Buni te polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja u vojarni. Nedavno umirovljenim i najzaslužnijim pripadnicima u protekloj godini uručena su odlikovanja, nagrade i pohvale. Vrlo je zanimljiv bio TT zbor u kojem su uzvanici mogli razgledati dio naoružanja i vojne opreme te specifične opreme kojom se koristi vojnoobavještajni rod.
Podsjetimo, SOD je ustrojen prije godinu dana iz dviju postrojbi: Središnjice elektronskog izviđanja (SEI) i Vojnoobavještajne bojne (VOB) Hrvatske kopnene vojske (HKoV). “Ove i druge vojnoobavještajne i izvidničke postrojbe svrstale su se među najuspješnije u Domovinskom ratu,” upozorio je u svojem obraćanju general Repinc. Istaknuo je nadalje da je današnji SOD specifična postrojba s temeljnom misijom obavještajne potpore donositeljima odluka u OSRH i u obrambenom sustavu RH, provođenja elektroničkog izviđanja te izviđanja i motrenja u miru, operacijama različitim od ratnih i u ratu. “Zadaće koje proizlaze iz te misije danas su sve važnije s obzirom na sve složenije sigurnosno okružje koje pred Hrvatsku i saveznike postavlja nove prijetnje i ugroze,” rekao je general Repinc. Očekuje se stoga da SOD bude sposoban rano prepoznati pokazatelje ugroza i upozoriti na njih, da ima sposobnost predviđajuće analitike, održavanja situacijske svjesnosti, ali i provođenja operacija “u civilnom okružju”, koje često neće imati jasno definirane granice.
Zapovjednik SOD-a zadovoljan je proteklom godinom tijekom koje je postrojba uspješno preuzela operativne poslove postrojbi iz kojih je nastala, bez prekida kontinuiteta njihova obavljanja, te uspjela razviti i nove sposobnosti. Ustrojena je sukladno Konceptu razvoja vojnoobavještajnog roda koji prati načela NATO ISTAR postrojbi, ali i na iskustvima i znanjima iz Domovinskog rata i međunarodnih vojnih misija. “Došlo je do racionalizacije i optimizacije organizacijskog modela u dijelu logistike i Zapovjedništva postrojbe, stvoreni su preduvjeti za nove sposobnosti te su u pogledu obavještajnih disciplina jasno izražene cjeline koje su zadužene za njihov rad, razvoj i obuku,” istaknuo je pukovnik Knezić. Osim toga, redovite su radne i obučno-vježbovne aktivnosti tekle intenzivno i brzo, primjerice, kroz proces elektroničkog izviđanja 24/7 te osam vojnih vježbi. Nadalje, SOD provodi jedinstvenu i centraliziranu obuku vojnoobavještajnog roda za OSRH, primjerice za satnije gardijskih brigada. “Svojim trudom i zalaganjem nastavite promicati postrojbu i OSRH u zemlji i inozemstvu u skladu s našim motom Uvijek budni,” poručio je na kraju zapovjednik SOD-a.

Domagoj VLAHOVIĆ, Snimio: Tomislav BRANDT