Obilježena 4. obljetnica Središnjice za obavještajno djelovanje

Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov za pripadnike Središnjice za obavještajno djelovanje rekao je kako su prototip modernih vojnika – vojnika XXI. stoljeća. Iako se radi o postrojbi, koja je iz temelja izgrađena u zadnje četiri godine, ona je sad okosnica koncepta vojnoobavještajne potpore Hrvatske vojske

U vojarni “Satnik Josip Zidar” u Velikoj Buni 14. prosinca održana je svečanost obilježavanja 4. obljetnice ustrojavanja i rada Središnjice za obavještajno djelovanje (SOD), Dana vojnoobavještajnog roda i Dana vojne kapelanije svetog Ivana od Križa. Središnjoj svečanosti nazočio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik SOD-a pukovnik Zvonimir Rogić, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije brigadni general Ivica Kinder, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadir Mijo Validžić te drugi predstavnici ustrojstvenih cjelina MORH-a i OSRH, kao i predstavnici lokalne samouprave.

U prigodnom obraćanju general Šundov izrazio je zadovoljstvo rezultatima koje su pripadnici SOD-a postigli proteklih godina u izvršavanju postavljenih zadaća, a osvrnuo se i na značajnu ulogu koje je funkcionalno područje sigurnosno-obavještajnih i poslova elektroničkog djelovanja odigralo tijekom Domovinskog rata. General Šundov posebno je istaknuo ulogu rada elektroničkog djelovanja u operacijama na području Dubrovnika i deblokade Dubrovnika te operacije Maslenica.

Za pripadnike SOD-a general Šundov rekao je kako su prototip modernih vojnika – vojnika XXI. stoljeća. Iako se radi o postrojbi, koja je iz temelja izgrađena u zadnje četiri godine, ona je sad okosnica koncepta vojno-obavještajne potpore Oružanih snaga. Usto što je očuvan kontinuitet obavljanja zadaća i funkcije nekadašnje Središnjice elektroničkog izviđanja i Vojnoobavještajne bojne Hrvatske kopnene vojske, u SOD-u  su razvijene nove sposobnosti – analitički pristup obradi obavještajnih podataka na združenoj razini te sposobnost razvoja i obuke vojnoobavještajnog roda Hrvatske. Ustrojeno je i Središte za besposadne zrakoplovne sustave kao nova cjelina SOD-a i tako je nabavom novog besposadnog zrakoplovnog sustava vraćena sposobnost obavještajne potpore iz zraka za operativnu i strategijsku razinu.

“Činjenica je da današnje sigurnosno okružje postaje sve složenije i pred sve nas postavlja nove prijetnje i ugroze te zahtijeva nove odgovore. Od Središnjice za obavještajno djelovanje očekuje se da bude sposobna rano prepoznati indikatore ugroza i provesti potporu vojnim operacijama. Jednostavno, očekuje se pružanje prave informacije pravoj osobi u pravo vrijeme,” zaključio je general Šundov.

Zapovjednik SOD-a pukovnik Rogić rekao je kako se radi o izrazito kompleksnoj i multidisciplinarnoj operativnoj postrojbi koja danas djeluje u miru, kao što su i njezine prethodnice djelovale u ratu. Gotovo 30 godina nakon Domovinskog rata, naglasio je pukovnik Rogić, postrojba crpi rješenja iz tog ključnog razdoblja naše povijesti i u taktičkom i u operativnom smislu. ”Kako se sigurnosno okruženje Republike Hrvatske mijenja i sve više postaje refleksija globalnih sigurnosnih fenomena,” istaknuo je pukovnik Rogić, ”tako se i postrojba prilagođava kako bi mogla odgovoriti na sve izazove i širi spektar djelovanja.” Pukovnik Rogić osvrnuo se i na sudjelovanje pripadnika postrojbe na združenoj vojnoj vježbi Velebit 18 – Združena snaga rekavši kako je ona pokazala da je SOD doktrinarno na dobrom putu te da je koncept vojnoobavještajnih modula operativno potvrđen u svim segmentima: dubinski nadzor, ljudski izvori, elektroničko izviđanje i ratovanje, elektronička zaštita operacije, besposadni sustavi te analitika i sustav umrežavanja obavještajnih elemenata potpore.

Zapovjednik SOD-a najavio je i planove postrojbe u idućoj godini rekavši kako će iduća godina za SOD biti veliki izazov: “Važno je spomenuti novouspostavljeni sustav domovinske sigurnosti, koji je kroz naš vojnoobavještajni sustav prepoznao ulogu ove postrojbe kao senzora. Tako će od sljedeće godine sustavi besposadnih letjelica Orbiter 3b kroz međuresornu suradnju nadzirati akvatorij, odnosno sudjelovat će u zaštiti pomorskog dobra Republike Hrvatske. Isto tako, bit ćemo na značajno višoj tehničkoj razini angažirani u protupožarnoj sezoni.”

U sklopu svečanosti obilježavanja obljetnice SOD-a položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen-obilježja u vojarni “Satnik Josip Zidar” te je služena misa koju je predvodio generalni vikar don Marko Medo. Svi su uzvanici mogli razgledati i taktičko-tehnički zbor, odnosno naoružanje i specifičnu opremu kojom se u svojim zadaća koristi vojnoobavještajni rod u Oružanim snagama. Inače, SOD je jedna od najmlađih postrojbi Hrvatske vojske koja je ustrojena 2014. i to iz dviju postrojbi – Središnjice elektroničkog izviđanja i Vojnoobavještajne bojne HKoV-a.

Martina Butorac

Foto: Tomislav Brandt