NATO u 2016.

SIJEČANJ
Nakon jubilarne, 40. rotacije, NATO-ovu misiju nadzora zračnog prostora Estonije, Latvije i Litve, preuzeli su Španjolci s četirima Eurofighterima Typhoon, odnosno Belgijci s četirima F-16. NATO tu misiju kontinuirano provodi još od 2004. godine, kad su tri baltičke zemlje pristupile Savezu. Rotacije traju četiri mjeseca, a nadzor se provodi prema načelu 24/7.


VELJAČA
Ako NATO isplanira zajedničku vježbu u ekstremno hladnim uvjetima, idealan je izbor Norveška. Vježba Cold Response počela je 19. veljače i trajala do 22. ožujka, uz sudjelovanje 15 000 vojnika iz 14 zemalja (12 savezničkih i dvije partnerske). Sudjelovale su kopnene, zračne i mornaričke snage, a postrojbe su se po scenariju rotirale u napadačkim i obrambenim operacijama.


OŽUJAK
Zbog povećane suradnje NATO-a s Europskom unijom i njezinom Agencijom za nadzor granica Frontex, u teritorijalne vode Turske i Grčke uplovili su brodovi koji čine Drugu NATO-ovu stajaću mornaričku skupinu (Standing NATO Maritime Group Two – SNMG2). Naravno, povećana je i koordinacija s dvjema zemljama kako bi se presjekla mreža ilegalnog morskog prijevoza migranata.


TRAVANJ
Web-stranica NATO-a 18. je travnja objavila ovu fotografiju s obuke ukrajinskih dočasnika u sklopu zajedničkog Programa za povećanje obrambene naobrazbe (DEEP). Cilj je pomoći partnerskoj Ukrajini da izgradi što učinkovitiji dočasnički lanac potpore, što je ključno za ukupnu reformu oružanih snaga. Prema planu, do kraja 2016. bilo je potrebno osposobiti 85 % dočasnika koji su određeni da budu obučavatelji budućih obučavatelja.


SVIBANJ
Nakon ceremonije u belgijskom Monsu održane 4. svibnja dužnost NATO-ova vrhovnog savezničkog zapovjednika za Europu (SACEUR) preuzeo je general zbora Američke kopnene vojske Curtis M. Scaparrotti. Događaju je nazočio i glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg koji je zahvalio dosadašnjem zapovjedniku američkom zrakoplovnom generalu zbora Philipu M. Breedloveu na više no uspješnom trogodišnjem obnašanju dužnosti.


LIPANJ
U Sloveniji je od 6. do 11. lipnja održana međunarodna vojna vježba Adriatic Strike 2106, s naglaskom na uvježbavanju procedura pružanja bliske zračne potpore kopnenim snagama NATO-a. Među vojskama iz čak 19 savezničkih i partnerskih zemalja koje su sudjelovale u vježbi bili su i pripadnici OSRH iz HRZ-a i PZO-a s dvama avionima Pilatus PC-9M.


SRPANJ
Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u obilasku glavne dvorane uoči jednog od sastanaka u sklopu NATO-ova samita u Varšavi. Najzanimljivije odluke samita bile su one o vojnoj nazočnosti na istočnim granicama, inicijalnoj sposobnosti NATO-ova sustava protubalističke obrane, pojedinačnim i zajedničkim sustavima cyber-obrane, odnosima s Europskom unijom, podršci zemljama partnerima, te situaciji u Mediteranu i Afganistanu.


KOLOVOZ
Misija NATO-a na Kosovu i u 2016. provedena je bez većih problema i incidenata, tako da je jedna od najbitnijih aktivnosti KFOR-a u protekloj godini bila humanitarna. Naime, susjednu Makedoniju, članicu PzM-a, u kolovozu su pogodile teške poplave, pa je u pomoć na poziv lokalnih vlasti 11. kolovoza stiglo osoblje KFOR-a, konkretno pripadnici austrijskih i švicarskih kontingenata. Riječ je o inženjerijskim postrojbama koje su dovezle kamione i radne strojeve i njima sanirale posljedice poplave.


RUJAN
U Belgiji, tj. vojnoj bazi Elsenborn, od 19. do 30. rujna održana je zanimljiva vježba uporabe neubojite tehnologije (NNTEX-16L). Uz domaćine, sudjelovali su i vojnici kopnenih vojski Nizozemske, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a te Austrije, kao i timovi iz Danske, Njemačke i Norveške. Tijekom vježbe naglašeno je da su neubojita oružja poput lasera te akustičnih i kinetičkih naprava itekako uporabljiva u današnjim nekonvencionalnim operacijama koje podrazumijevaju urbano okružje.


LISTOPAD
NATO-ovi avioni AWACS (zračni sustav za uzbunu i kontrolu) 5. listopada probili su granicu od 1000 letova iznad područja savezničkih zemalja u istočnoj Europi. “To je postignuće poslalo jasan signal solidarnosti s članicama u ovom dijelu Saveza,” priopćio je NATO na web-stranici. Letovi su počeli u ožujku 2014. godine. NATO raspolaže sa 17 tih letjelica koje se baziraju na Boeingovu E-3A Sentry, razvijenom od poznatog komercijalnog Boeinga 707.


STUDENI
U vodama Mediterana 9. je studenog službeno započela nova NATO-ova permanentna pomorska operacija Sea Guardian u kojoj sudjeluje i grčka podmornica HS “Papanikolis” (na slici). U sklopu operacije, brodovi Saveza izvršavat će nadzorne i protuterorističke zadaće te pomagati razvoju sposobnosti ratnih mornarica partnerskih zemalja u regiji. Također, Sea Guardian je na raspolaganju za logističku i nadzornu pomoć operaciji Sophia koju provodi Europska unija radi sprečavanje krijumčarenja ljudi na Mediteranu, kao i njihovo spašavanje.


PROSINAC
Kako je u studenom počela nova NATO-ova pomorska operacija, tako je u prosincu završila jedna višegodišnja: Ocean Shield. Savez je naziva jednom od najuspješnijih u povijesti, započela je 2009. godine u vodama uz Rog Afrike kako bi se borila protiv piratstva. Bila je dio šire međunarodne akcije koja uključuje i EU-ovu operaciju Atalanta. Na vrhuncu krize, pirati su napadali i pljačkali desetine civilnih brodova godišnje, no od 2012., zahvaljujući međunarodnoj vojnoj sili, u kojoj je sudjelovao i pripadnik nizozemskih OS na slici, zla kob nije zahvatila ni jedno plovilo.   


Pripremio: Domagoj VLAHOVIĆ, Foto: NATO