NATO 2021. u dvanaest slika

SIJEČANJ

KANADA NA ČELU SKUPINE

Photo taken by: Sailor First Class Bryan Underwood, Imagery Technician.

Na fregati kanadske mornarice HMCS Halifax održana je 18. siječnja svečanost primopredaje Zapovjedništva nad NATO-ovom Stajaćom mornaričkom skupinom 1 (Standing NATO Maritime Group One). Portugal je završio polugodišnju rotaciju i predao je Kanadi. Halifax je do sredine 2021. bio zapovjedni brod skupine, a pridruživala su mu se plovila mornarica drugih članica Saveza. Skupina tradicionalno provodi ophodnje i vježbe u vodama oko zapadne i sjeverne Europe.

 

 

VELJAČA

POMOĆ PROTIV KORONAVIRUSA

Savez je cijele protekle godine, dajući svoje ljudske, operativne i logističke kapacitete, pružao pomoć savezničkim, ali i partnerskim zemljama u borbi protiv pandemije. Zahvaljujući suradnji vlade Latvije i NATO-ova Euroatlantskog koordinacijskog središta za odgovor na katastrofe (EADRCC) ukrajinskim institucijama za nadzor državnih granica 18. veljače isporučeno je 9000 litara dezinficijensa.

 

OŽUJAK

NORVEŠKE MUNJE NA ISLANDU 

 

Tijekom ožujka višenamjenski borbeni avioni F-35A Lightning II Norveškog kraljevskog ratnog zrakoplovstva drugi su put provodili misije nadzora zračnog prostora na najsjevernijim područjima NATO-a, tj. iznad Islanda. Kako je Norveška tek nedavno uvela taj avion u operativnu uporabu, relativno kratko djelovanje na Islandu potvrdilo je njegovu dobru umreženost s NATO-ovim sustavima i mrežama zaštite zračnog prostora.

 

 

TRAVANJ

NEBORBENA MISIJA

 

I ove je godine NATO bio aktivan u Iraku. Glavni je cilj neborbene misije NMI (NATO Mission Iraq) pomoć tamošnjim obrambeno-sigurnosnim snagama kako bi ojačale svoje kapacitete i spriječile povratak ISIS-a, uspješno se borile protiv terorizma te stabilizirale zemlju. Na fotografiji je britanski dočasnik koji je 6. travnja s kolegama posjetio poligon Besmayah i promatrao obuku iračkih kadeta.

 

SVIBANJ

VJEŽBA GODINE 

(U.S. Army photo by Spc. Jabari Clyburn)

Američki tenkovi u akciji u Rumunjskoj tijekom vježbe Steadfast Defender 2021. Provedena tijekom svibnja i lipnja, najveća je NATO-ova vježba u protekloj godini. Sudjelovalo je više od 9000 pripadnika oružanih snaga iz više od 20 zemalja saveznica i partnera. Iako je provedena širom Europe, poprište je većinom bilo u Njemačkoj, Portugalu i Rumunjskoj. Glavni joj je cilj poboljšanje sposobnosti različitih NATO-ovih snaga za brzo prebacivanje preko Atlantika ili Europe kako bi, ako je potrebno, pružale međusobnu zaštitu i potporu.

 

 

LIPANJ

SEDAM DOKUMENATA

 

U Bruxellesu je 14. lipnja održan Samit NATO-a na razini predsjednika država i vlada zemalja članica. Prihvaćeno je sedam dokumenata: Zajednička izjava, Plan za reforme NATO-a do 2030., Akcijski plan o utjecaju klimatskih promjena na sigurnost, dokumenti o kibernetičkoj obrani, sprečavanju spolnog nasilja i jačanju otpornosti te Izvješće o podjeli tereta troškova obrane.

 

SRPANJ

OKO ESTONIJE NA DVA KOTAČA

 

Pedesetak NATO-ovih vojnikinja i vojnika iz deset savezničkih zemalja od 17. do 23. srpnja obišlo je Estoniju na – biciklima. Aktivnost je nazvana NATO Velo, a sudionici su prešli više od 1000 km. Zaustavljali su se u pojedinim mjestima kako bi bolje upoznali stanovništvo sa svojim zadaćama, opremom, vojskama, ali i općenito s NATO-ovom aktivnošću ojačane prednje prisutnosti.

 

 

KOLOVOZ

INTEGRACIJA SUSTAVA

 

U vodama i zračnom prostoru oko obale Norveške provedena je 18. kolovoza kratka vježba na razini NATO-a koja je u četiri operativne domene pokazala zanimljivu integraciju više sustava. Među ostalim, sudjelovali su norveški višenamjenski borbeni avioni F-16 i F-35, NATO-ov avion za daljinsko upozorenje i kontrolu E-3A AWACS (na fotografiji), američki satelitski sustavi kao i razarač USS Arleigh Burke.

 

RUJAN

KRAJ MISIJE

Corps photo by Sgt. Isaiah Campbell)

Članice Saveza odlučile su 14. travnja 2021. da će 1. svibnja početi povlačenje postrojbi iz Afganistana. Tijekom kolovoza otišlo je u organizaciji Saveza više od 120 000 ljudi, uključujući 2000 Afganistanaca koji su radili za NATO te članove njihovih obitelji. Prema navodima sa službene internetske stranice NATO-a, misija Odlučna potpora zaključena je početkom rujna. Prethodna misija ISAF uspostavljena je 2001., a NATO je preuzeo njezino vodstvo 11. kolovoza 2003. godine. Fotografija prikazuje ukrcavanje u britanski avion Boeing C-17 Globemaster III na aerodromu u Kabulu.

 

 

LISTOPAD

PROTUMINSKE MJERE

NATO photo by FRAN S.Dzioba

 

NATO-ova Stajaća skupina za protuminske mjere 1 (SNMCMG1) provela je sredinom listopada u operaciji Beneficial Cooperation aktivnosti u nizozemskim i belgijskim teritorijalnim vodama i gospodarskim pojasevima. Među ostalim, u blizini plovnog puta koji vodi prema Amsterdamu onesposobila je avionsku bombu dimenzija 120 x 40 cm koja je ležala skrivena na dnu mora. Operacija je provedena u otežanim vremenskim uvjetima na nizozemskom minolovcu HNLMS Vlaardingen, a jedan brod iz skupine bio je i belgijski minolovac BNS Primula (na fotografiji).

 

 

STUDENI

POVRATAK PHOENIXA

Photo: OR-7 Christian Timmig

NATO-ova besposadna letjelica RQ-4D Phoenix vratila se 16. studenog sa svoje prve 24-satne misije i tako ostvarila bitan korak prema punoj operativnoj sposobnosti. Riječ je o sustavu za obavještajne, nadzorne i izvidničke zadaće čiji je razvoj financiralo više zemalja, a pet je letjelica danas u operativnoj uporabi Savezničkih snaga za nadzor kopna (NATO Allied Ground Surveillance Force). Phoenix, koji se bazira na američkoj letjelici RQ-4 Global Hawk Block 40, poletio je iz baze Sigonella na Siciliji, krenuo prema crnomorskom području i sigurno se vratio.

 

 

PROSINAC

SLATKI STOŽER

NATO je na kraju godine objavio i jednu “malo laganiju”, blagdansku vijest. Pohvalio se činjenicom da se u prostorima Stožera Saveza u Bruxellesu nalaze tri pčelinje košnice. Tijekom 2020. iz njih je dobiveno 25 kg čistog meda. Iako je, kako kažu, 2021. bila teška godina za pčelarstvo u Belgiji, NATO-ove pčele bile su još produktivnije i proizvele 60 kg meda! Štoviše, tvrtka Made in Abeilles, koja se brine za košnice, proglasila je Stožer – najboljom lokacijom za proizvodnju. Dobiveni med prodaje se u dobrotvorne svrhe na aukcijama, poslužuje u kafiću Stožera ili se daruje veleposlanicima.

 

Pripremio: Domagoj Vlahović

Foto: NATO