Ugovorni pričuvnici dominirali svjetskom sportskom scenom

U protekloj godini brojni vrhunski sportaši ponovno su se upisali u olimpijsku povijest, a među njima svoju su vrijednost pokazali i hrvatski sportaši, odnosno ugovorni pričuvnici Hrvatske vojske koji su svojim sjajnim i briljantnim nastupima našu naciju ponovno učinili ponosnom

Tokio, 26.07.2021 – Hrvatska tekvondašica Matea Jelić (23) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u kategoriji do 67 kilograma na Olimpijskim igrama u Tokiju, u finalu je uspješnija bila od Britanka Lauren Williams sa 25-21.
foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

Prošla je godina za sport bila postpandemijska godina. Iako je koronavirus i dalje prisutan, sport je ipak uspio pobijediti i sportska su se događanja održavala u svojem redovitom ritmu. Doduše, sam raspored zbog različitih odgoda iz 2020. godine za mnoge je sportaše bio malo zgusnutiji, no povratak gledatelja na tribine bio je znak da virus u odnosu na sport gubi bitku. Najvažnije pitanje bilo je hoće li pomaknute Olimpijske igre, koje su se trebale održati godinu ranije u Tokiju, biti održane. Na svu sreću došlo je do kompromisa između domaćina i Olimpijskog odbora i igre su ipak održane, ali bez gledatelja. To nije omelo brojne vrhunske sportaše da se ponovno upišu u olimpijsku povijest, a među njima svoju su vrijednost pokazali i hrvatski sportaši odnosno ugovorni pričuvnici Hrvatske vojske koji su svojim sjajnim i briljatnim nastupima našu naciju ponovno učinili ponosnom. Treba spomenuti i kako ugovorni pričuvnici to nisu radili samo na Olimpijskim igrama već i na ostalim natjecanjima.

Zima je obično vrijeme dominacije snježnih sportova, a Hrvatska nakon umirovljenja obitelji Kostelić ponovno ima pobjednika koji pokazuje konstantu i koji dokazuje da može biti novi na tronu. Njegovo je ime Filip Zubčić, a uspjesi koje je postigao u sezoni 2021. zaista su impresivni. Sezonu je završio kao treći veleslalomaš svijeta u Svjetskom kupu, pritom pobijedivši u dvjema utrkama, u Santa Caterini i u Banskom. Tome je pridodao i još četiri pobjednička postolja što mu je omogućilo da drugu godinu zaredom završi kao treći veleslalomaš svijeta. U paralelnoj utrci na Svjetskom prvenstvu osvojio je srebrnu medalju, a bronca mu je u veleslalomu izmaknula i završio je kao četvrti. Velik uspjeh za očigledno novog skijaškog kralja u najboljim godinama.

Sjajni uspjesi veslača

Sa snježnih padina selimo na vodu. Prvo je u travnju prvi put u povijesti u Zagrebu održan svjetski veslački kup na kojem su braća Sinković pokazala da su u pravoj formi za nadolazeće izazove, a Damir Martin formu je brusio kako bi u završnici utrke na Olimpijskim igrama pokazao zašto je srce najjači mišić i kako utrka nije gotova do samog cilja. Sinkovići su po tko zna koji put i svijetu i naciji dokazali da se šampioni poput njih rijetko rađaju i da unatoč silnim i brojnim uspjesima koje su ostvarivali kroz sve ove godine motivacije ne nedostaje. Prvo su osvojili zlato na Europskom prvenstvu u talijanskom Vareseu u disciplini dvojac bez kormilara, a zatim isto ponovili i na Olimpijskim igrama u Tokiju. Bio je to zlatnoj braći peti europski naslov te drugo olimpijsko zlato, a imaju još i srebro iz Londona u paru s Damirom Martinom i Davidom Šainom. Koliko je veliko srce i volja kolege Damira Martina, pokazao je na Olimpijskim igrama. U utrci u kojoj je dobrim dijelom lovio treće mjesto Damir je pokazao koliko vrijedi olimpijska medalja te je u finišu utrke ostavio dovoljno snage kako bi medalju spremio u svoju riznicu. Nakon ”zlatnog“ srebra u Riju, pet godina poslije Damir se okitio broncom koja s obzirom na sve što je prošao ima zasigurno zlatni sjaj.

Medalje u borilačkim sportovima

Nisu samo momci ostvarivali vrhunske rezultate. Hrvatska džudašica Barbara Matić, prije Olimpijskih igara, potvrdila je ono što smo svi već znali – da je vrhunska i da će kad-tad njezina kvaliteta doći do izražaja. Nakon prošlogodišnjeg osvajanja Svjetskog kupa uspjela je postati i svjetska prvakinja u džudu. Prva je to seniorska medalja za hrvatski džudo. Na tatamiju ne dominira samo Barbara. I u drugim sportovima Hrvati su imali vrhunske predstavnike, a posebno se istaknula Matea Jelić. Prvo je osvojila zlato na Europskom prvenstvu u kategoriji do 67 kilograma održanom u travnju u bugarskoj prijestolnici Sofiji, a zatim je to isto ponovila i na Olimpijskim igrama. Dvostruka zlatna hrvatska taekwondoašica iz splitskog kluba Marjan koji stvara šampione, Matea je u finalu pokazala svu raskoš talenta, ali i veliku želju. Nije se predavala do samog kraja, uspjela je preokrenuti rezultat i upisati se u povijest.

Njezin reprezentativni i vojni kolega Toni Kanaet donio je Hrvatskoj pak prvu mušku medalju u taekwondou. Europski prvak iz Kazanja u kategoriji do 74 kg, nakon promjene kategorije dokazao je i da i među težim suparnicima i kategoriji onoj do 80 kg može do vrhunskog postignuća. Bronca s Olimpijskih igara to svakako jest. Ostajemo još malo na tatamiju gdje je u studenom održano Svjetsko prvenstvo u karateu. Ivan Kvesić branio je zlato osvojeno prije tri godine, no umjesto Ivana ovaj put medalju je sa svjetske smotre odlučio osvojiti njegov godinu dana stariji brat Anđelo koji je u teškoj kategoriji došao do brončane medalje. U jakoj konkurenciji Anđelo je pokazao da i karataška braća šire svoju riznicu medalja.

Vrhunski rezultati

Nikad ne otpisuj Tončija Stipanovića – mogao bi to biti i moto 35-godišnjeg Splićanina koji je pokazao da to što je stariji ne znači da je i sporiji. Čak suprotno, ovaj vrhunski jedriličar opet je pokazao svu svoju vrijednost, talent, ali i iskustvo. Tonči je prvi jedriličar koji je Hrvatskoj donio olimpijsku medalju i to na igrama u Riju, a vjerojatno se prije odlaska u Tokio pitao zašto to isto ne bi ponovio i u japanskoj prijestolnici. Naravno, u svojem je naumu i uspio. Novo srebro, novo odličje. Da nije slučajnost, i da je klasa vječna pokazao je i na Svjetskom prvenstvu gdje je osvojio dvije medalje. Na onom prije održanom u paru s Tudorom Bilićem u klasi zvijezda osvojio je svjetsko srebro. U klasi laser pak, klasi u kojoj ostvaruje svoje najbolje rezultate na svjetskom je prvenstvu održanom u studenom osvojio brončanu medalju. Svoju svestranost dokazao je osvajanjem medalja u različitim disciplinama.

Vrhunskim rezultatima nameće se i Tin Srbić. Na Olimpijskim igrama u Tokiju došao je do svoje prve olimpijske medalje srebrnog sjaja i nakon Filipa Udea ponovno pokazao kako hrvatski sport zaista ima veliku bazu talenata. Srbić je ukupni pobjednik i svjetskog kupa na preči u svojoj disciplini, a slavio je na natjecanjima u Osijeku i Varni gdje je bio zlatni. Filip Mihaljević osvojio je brončanu medalju na dvoranskom atletskom prvenstvu u bacanju kugle. Veći dio natjecanja bio je u vodstvu s hicem od 21,31 metar, no njegov rezultat ipak na kraju nije bio dovoljan za zlatnu medalju. Izmaknula mu je za 30-ak centimetara. I hrvač Antonio Kamenjašević na Europskom je prvenstvu ostvario uspjeh. U hrvanju grčko-rimskim stilom priključio se sunarodnjacima i kolegama iz vojske koji su prije njega ostvarivali iste pothvate. Bronačana medalja velik je uspjeh za ovog 24-godišnjaka. Zaključno, protekla sportska godina bila je obilježena vrhunskim rezultatima hrvatskih sportaša, posebno na Olimpijskim igrama, a u 2022. godini, godini Zimskih olimpijskih igara i brojnih natjecanja možemo se nadati novim uspjesima ugovornih pričuvnika jer mnogo ih je gladnih i željnih dokazivanja na najvećoj svjetskoj pozornici.

Tekst: Ivan Šurbek

Foto: HOO