Hrvatski vojnici na sportskom turniru

U vojarni ”Bemowo Piskie” u organizaciji rumunjske sastavnice NATO-ove Borbene grupe u Poljskoj od 26. do 29. listopada 2018. održan je sportski turnir u povodu Dana Oružanih snaga Rumunjske koji se obilježava 25. listopada.

Na turniru su uz rumunjske vojnike sudjelovali pripadnici svih sastavnica Borbene grupe, a snage su odmjerili u nogometu, košarci, stolnom tenisu, utrci s preprekama i štafeti. Pripadnici 3. hrvatskog kontingenta koji su u Poljsku u svoje područje aktivnosti stigli prije tjedan dana uključili su se u turnir u svim disciplinama pod motom bitno je sudjelovati. U ukupnom su poretku osvojili treće mjesto, a u pojedinačnim sportovima rezultat je sljedeći: stolni tenis – 2. mjesto, utrka s preprekama –2. mjesto, nogomet – 3. mjesto.

Zapovjednik 3. HRVCON-a satnik Željko Trček čestitao je rumunjskim kolegama njihov Dan i istaknuo kako će se hrvatski vojnici uvijek rado uključiti u sportska natjecanja jer pridonose povećanju tjelesne spremnosti te potiču izgradnju povjerenja među saveznicima i partnerima u Borbenoj grupi. Treći hrvatski kontingent nalazi se u sastavu Borbene grupe Poljska (BGP – Battle Group Poland) u sklopu NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – enhanced Forward Presence), koja je pridodana poljskoj 15. mehaniziranoj brigadi. Vodeća nacija BGP-a su Sjedinjene Američke Države, a sudjeluju još pripadnici oružanih snaga Rumunjske i Velike Britanije. Borbena grupa smještena je u vojarni ”Bemowo Piskie” na sjeveroistoku Poljske. Ojačana prednja prisutnost NATO-a na svojim istočnim granicama usmjerena je na podizanje sigurnosti građana na tom području, čime Savez pokazuje sposobnost i spremnost za obranu integriteta i suvereniteta svih članica. Osnovna je zadaća Borbene grupe u Poljskoj uvježbavanje i povećanje interoperabilnosti među saveznicima.

Tekst i foto: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA