Hrvatski vojnici na vježbi Lasica 19 u Poljskoj

Pripadnici 3. HRVCON-a u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP), iz sastava multinacionalne Borbene grupe Poljska (BGP), sudjelovali su od 4. do 15. veljače na vojnoj vježbi Lasica 19 (Command Post Exercise – CPX) u organizaciji poljske 15. Giżycke mehanizirane brigade (15. gzb). Na vježbi provedenoj u vojarni 15. gzb u gradu Orzyszu, zajedno s poljskim i hrvatskim vojnicima sudjelovali su pripadnici svih sastavnica BGP-a.

Cilj vježbe bila je prije svega međunarodna suradnja te uskladba i upoznavanje taktika, tehnika i procedura unutar same Borbene grupe te između BGP-a i poljske brigade u svrhu razvoja strateškog planiranja i taktičkog izvršavanja zadaća. Vježba je bila namijenjena u prvom redu stožernim časnicima BGP-a i zamjenicima zapovjednika satnija, kako bi stekli iskustvo u uporabi svojih postrojbi tijekom simulirane borbene zadaće obrane. 3. HRVCON eFPBG-USA na vježbi su predstavljali satnik Marin Bulog u ulozi časnika za vezu i časnika za vatrenu potporu te satnik Perica Vuković.

Satnik Vuković zamjenik je zapovjednika 3. HRVCON-a eFPBG-USA, a na vježbi je sudjelovao kao operater na simulacijskom sustavu JCATS. Rekao je kako mu je sudjelovanje iznimno koristilo jer je iz prve ruke mogao vidjeti kako razmišljaju i vode svoje postrojbe kolege iz Borbene grupe. Kao najveći doprinos vježbe istaknuo je priliku da zajedno na jednom mjestu djeluje cijeli BGP, što je pokazalo cjelokupnu sliku, snage i mogućnosti BGP-a u borbenoj zadaći, kao i ulogu hrvatske sastavnice u pružanju paljbene potpore saveznicama.

3. HRVCON eFPBG-USA zajedno s američkom, britanskom i rumunjskom sastavnicom dio je Borbene grupe Poljska (BGP) u sklopu NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti, koja je pridodana poljskoj 15. Giżyckoj mehaniziranoj brigadi. Sjedinjene Američke Države vodeća su nacija BGP-a, smještena u vojarni “Bemowo Piskie” na sjeveroistoku Poljske. Aktivnost ojačane prednje prisutnosti na istočnim granicama NATO-a usmjerena je na podizanje sigurnosti građana na tom području, čime Savez pokazuje sposobnost i spremnost za obranu integriteta i suvereniteta svih članica. Osnovna je zadaća Borbene grupe Poljska zajedničko uvježbavanje i povećanje interoperabilnosti, a u tu je svrhu i provedena CPX vježba Lasica 19.

Tekst: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA
Foto: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA, PAO USA