Primopredaja zapovjednika Borbene grupe eFPBG-USA

Svečana primopredaja dužnosti zapovjednika Borbene grupe u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj (NATO eFPBG-USA) između pukovnika Donnyja Hebela i pukovnika Marka O’Neilla održana je 16. svibnja na vojnom poligonu “Bemowo Piskie”. Nazočili su joj glavni zapovjednik OS-a Poljske general-pukovnik Jarosław Mika, zapovjednik 15. Giżycke mehanizirane brigade brigadni general Norbert Iwanowski, predstavnici nacionalnih gardi Tennesseeja i Pennsylvanije, drugi visoki vojni i civilni dužnosnici te zapovjednici sastavnica eFPBG-USA, uključujući i zapovjednika 4. hrvatskog kontingenta bojnika Predraga Srđenovića. Uz predstavnike sastavnica, svaka od članica Borbene grupe sudjelovala je s postrojem pripadnika u borbenoj opremi i na taktičko-tehničkom zboru, gdje je Hrvatska vojska izložila SVLR Vulkan i osobno naoružanje (jurišne puške VHS-K2 i VHS-D2 te pištolj HS-9).

General-pukovnik Mika naglasio je značaj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti kao bitan doprinos čuvanju istočnih granica Saveza. Dodao je kako se radom rame uz rame i vojnik uz vojnika dokazuje interoperabilnost članica Saveza te pokazuje snaga i zajedništvo. Brigadni general Norbert Iwanowski naglasio je uspjeh u provedbi mnogih vježbi kroz proteklih devet mjeseci, koliko je trajala rotacija snaga SAD-a, zahvalio četvrtom te zaželio nastavak plodonosne suradnje petom kontingentu američkih snaga u aktivnosti eFP. Pukovnik Hebel nadovezao se na potrebu zajedničke obrane i odvraćanja potencijalnih prijetnji te zaželio puno uspjeha novom kontingentu, a pukovnik O’Neill izrazio je nadu u uspješan nastavak rada na izvršenju zadaće koja je pred Borbenom grupom. Nakon završetka ceremonije general Mika obišao je TT zbor.

Na sjeveroistoku Poljske pripadnici Oružanih snaga RH sudjeluju u mirnodopskim aktivnostima koje su definirane kao NATO-ove aktivnosti za postizanje i održavanje spremnosti te potpora jačanju sigurnosti Saveza i njegovih članica. Aktivnosti su usmjerene u prvom redu na zajednička uvježbavanja u svrhu povećanja interoperabilnosti. Borbena grupa Poljska jedna je od četiriju borbenih grupa koje predstavljaju konkretnu implementaciju koncepta ojačane prednje prisutnosti NATO-a, a razmještene su na njegovim istočnim granicama – u Litvi, Latviji, Estoniji i Poljskoj. Vodeća su nacija BGPOL-a Sjedinjene Američke Države. Zajedno s hrvatskim vojnicima, tu su još i pripadnici oružanih snaga Rumunjske i Velike Britanije.

Tekst i foto: ČOJI 4. HRVCON eFPBG-USA