Zapovjedno izviđanje 4. HRVCON-a u Poljskoj

Zapovjednik idućeg, 4. hrvatskog kontingenta u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP) u Poljskoj, bojnik Predrag Srđenović sa suradnicima te predstavnik Zapovjedno-operativnog središta Glavnog stožera OSRH pukovnik Nikica Lemić proveli su od 17. do 22. ožujka zapovjedno izviđanje budućeg područja razmještaja kontingenta na vojnom poligonu “Bemowo Piskie”.

Zapovjednik 3. HRVCON-a satnik Željko Trček sa suradnicima primio je izaslanstvo te ga upoznao s provedenim aktivnostima i zadaćama i prezentirao plan aktivnosti za razdoblje u kojem će zadaće preuzeti pripadnici 4. kontingenta.

Tijekom izviđanja pripadnici 4. HRVCON-a obišli su lokacije vojnog poligona “Bemowo Piskie” koje koriste hrvatski vojnici i upoznali se s načinom života i rada u međunarodnom okruženju. Sastali su se sa zapovjednikom Borbene grupe Poljska američkim pukovnikom Donnyjem W. Hebelom te sa zamjenikom zapovjednika poljske 15. Giżycke mehanizirane brigade brigadirom Bogdanom Rycerskim, koji je izrazio uvjerenje u nastavak uspješne suradnje s pripadnicima Hrvatske vojske.

U području aktivnosti na sjeveroistoku Poljske pripadnici 3. HRVCON-a eFPBG-POL nalaze se od listopada prošle godine. Za to vrijeme sudjelovali su u nizu vježbovnih i obučnih aktivnosti zajedno s pripadnicima američkih, britanskih i rumunjskih oružanih snaga u sastavu Borbene grupe Poljska. Zadaće se provode prvenstveno s ciljem povećanja interoperabilnosti. Borbena grupa Poljska jedna je od četiriju borbenih grupa koje predstavljaju konkretnu implementaciju koncepta ojačane prednje prisutnosti NATO saveza. Borbene grupe razmještene su u Litvi, Latviji, Estoniji i Poljskoj s jasnom zadaćom – podizanje sigurnosti građana Saveza na njegovim istočnim granicama.

Tekst i foto: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-POL