Hrvatski vojnici na vježbi u povodu 20 godina članstva Poljske u NATO savezu

Glavni događaj obilježavanja obljetnice bila je taktička vježba združenih snaga Borbene grupe i poljske vojske, na kojoj su pripadnici 3. HRVCON-a sudjelovali sa samohodnim višecijevnim lanserima raketa 122 mm M-92 Vulkan

U povodu 20 godina članstva Poljske u NATO savezu održano je 6. ožujka na vojnom poligonu “Bemowo Piskie” svečano postrojavanje i vježba s taktičko-tehničkim prikazom sposobnosti OS-a Poljske i NATO-ove Borbene grupe Poljska u organizaciji poljske 15. mehanizirane brigade. Svečanosti je nazočio poljski državni i vojni vrh na čelu s predsjednikom Andrzejom Dudom. U pratnji predsjednika Dude bili su ministar obrane Mariusz Błaszczak, načelnik Glavnog stožera OS-a Poljske general-pukovnik Rajmund Andrzejczak te glavni zapovjednik OS-a general-pukovnik Jarosław Mika. Republiku Hrvatsku predstavljali su izvanredni i opunomoćeni veleposlanik u Poljskoj Tomislav Vidošević i vojni izaslanik brigadir Jugoslav Jozić.

Pripadnici 3. hrvatskog kontingenta u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence – eFP), u sastavu Borbene grupe Poljska sudjelovali su u svim dijelovima svečanosti. Glavni događaj bila je taktička vježba združenih snaga Borbene grupe i poljske vojske, na kojoj su pripadnici 3. HRVCON-a sudjelovali sa samohodnim višecijevnim lanserima raketa 122 mm M-92 Vulkan. Tijekom vježbe pripadnici poljske Vojne policije prikazali su akciju evakuacije VIP osobe iz ugroženog područja, a vojnici koji su nedavno završili tečaj Harpun, među kojima je i pripadnik 3. HRVCON-a eFPBG-USA, prikazali su sposobnost učinkovitog korištenja noža kao jednog od elemenata borbe u taktičkim operacijama. Povodom obljetnice organiziran je i taktičko-tehnički zbor borbenih vozila sudionika vježbe. Predsjednik Duda imao je priliku na TT zboru osobno se upoznati s hrvatskim vojnicima te njihovim glavnim naoružanjem u Poljskoj – SVLR-om M-92 Vulkan. Na kraju svečanosti predsjednik Duda uručio je kao znak zahvalnosti za sudjelovanje u Borbenoj grupi poljsku državnu zastavu zapovjedniku 3. HRVCON-a eFPBG-USA satniku Željku Trčeku, te zapovjednicima američke, britanske i rumunjske sastavnice NATO-ove Borbene grupe Poljska.

Na sjeveroistoku Poljske pripadnici Oružanih snaga RH sudjeluju u mirnodopskim aktivnostima definiranim kao NATO-ove aktivnosti za postizanje i održavanje spremnosti te potpora jačanju sigurnosti Saveza i njegovih članica. Aktivnosti su usmjerene u prvom redu na zajednička uvježbavanja kako bi se povećala interoperabilnost. Borbena grupa Poljska jedna je od četiriju borbenih grupa koje predstavljaju konkretnu implementaciju koncepta ojačane prednje prisutnosti NATO saveza. Spomenute borbene grupe razmještene su na istočnim granicama Saveza – u Litvi, Latviji, Estoniji i Poljskoj.

ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA

Foto: 3. HRVCON eFPBG-USA