Hrvatski vojnici na vježbi Kircholm u Poljskoj

Pripadnici 4. HRVCON-a NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti iz sastava multinacionalne Borbene grupe – Poljska (BGP), s pripadnicima drugih sastavnica (Rumunjska, SAD, UK) sudjelovali su od 20. do 30. kolovoza 2019. na vojnom poligonu ”Bemowo Piskie” na vježbi Kircholm. Poljska vojska predstavljala je protivničku stranu.

Vježba je ponajprije bila namijenjena naglašavanju prisutnosti NATO-a na istočnim granicama Saveza i zajedničkom djelovanju kroz iskustvo u uporabi svojih postrojbi tijekom borbene zadaće napada. Cilj vježbe bila je prije svega međunarodna suradnja te usklađivanje i upoznavanje taktika, tehnika i procedura unutar Borbene grupe, a sve u svrhu razvoja interoperabilnosti i taktičkog izvršavanja zadaća. Bojnik Predrag Srđenović, zapovjednik 4. HRVCON-a eFPBG-USA rekao je kako je sudjelovanje na vježbi bilo vrlo korisno te prilika da zajedno na jednom mjestu djeluje cijeli BGP što je pokazalo cjelokupnu sliku snage i mogućnosti BGP-a u borbenoj zadaći kao i ulogu hrvatske sastavnice u pružanju paljbene potpore saveznicima.

Hrvatski kontingent s američkom, britanskom i rumunjskom sastavnicom dio je Borbene grupe Poljska (BGP – Battle Group Poland) u sklopu NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – enhanced Forward Presence), koja je pridodana poljskoj 15. mehaniziranoj brigadi Gizycko. Sjedinjene Američke Države vodeća su nacija BGP-a koji je smješten u vojarni ”Bemowo Piskie” na sjeveroistoku Poljske.

Aktivnost ojačane prednje prisutnosti NATO saveza na svojim istočnim granicama usmjerena je na podizanje sigurnosti građana na tom području, čime Savez pokazuje sposobnost i spremnost za obranu integriteta i suvereniteta svih članica. Osnovna zadaća Borbene grupe – Poljska zajedničko je uvježbavanje i povećanje interoperabilnosti među saveznicima zbog čega je i provedena vježba Kircholm.

Tekst/foto/video: ČOJI 4. HRVCON eFPBG-USA