Primopredaja dužnosti 2. i 3. HRVCON-a u Poljskoj

Na vojnom poligonu “Bemowo Piskie” održana je 26. listopada primopredaja dužnosti između 2. i 3. hrvatskog kontingenta u sastavu Borbene grupe Poljska (Battle Group Poland – BGP) u sklopu NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence – eFP). Zapovjednik 2. HRVCON-a satnik Dario Bilješković predao je tom prigodom državnu zastavu zapovjedniku 3. HRVCON-a satniku Željku Trčeku.

Svečanosti je nazočio vojni izaslanik RH u Poljskoj brigadir Jugoslav Jozić, izaslanik zapovjednika 15. mehanizirane brigade OS-a Republike Poljske pukovnik Adam Krysiak, zapovjednik Borbene grupe pukovnik Donny W. Hebel, zapovjednik poligona “Bemowo Piskie” pukovnik Jarosław Wyszecki te nacionalni predstavnici Rumunjske i Velike Britanije.

Brigadir Jozić naglasio je kako se Hrvatska sudjelovanjem u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj pokazuje kao pouzdan i snažan partner u obrani istočnih granica Saveza. “Hrvatska će nastaviti s velikim entuzijazmom sudjelovati u ovoj NATO-ovoj aktivnosti, demonstrirajući solidarnost s našim saveznicima, spremna i voljna braniti slobodu svih nas,” rekao je. Pripadnicima 2. HRVCON-a zaželio je sretan povratak u domovinu, a 3. kontingentu dobrodošlicu i uspješno izvršavanje zadaća.

Satnik Bilješković istaknuo je kako je 2. kontingent u proteklih šest mjeseci proveo niz obučnih događaja te time izvršio svoju glavnu zadaću u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj. Zahvalio je pripadnicima zemalja partnera u Borbenoj grupi na uspješnoj suradnji te zemlji domaćinu na iznimnom gostoprimstvu, a 3. HRVCON-u zaželio je puno uspjeha u izvršavanju zadaća.

Satnik Trček izrazio je zadovoljstvo što će pripadnici Hrvatske vojske imati priliku zajedno s partnerskim zemljama u Borbenoj grupi pridonijeti jačanju zajedničke sposobnosti i interoperabilnosti NATO saveza te raditi na izgradnji mira i stabilnosti. Zahvalio je satniku Bilješkoviću na uloženom naporu i zaključio kako je pred pripadnicima 3. kontingenta visoko podignuta ljestvica izvrsnosti.

Aktivnost ojačane prednje prisutnosti na istočnim granicama NATO-a usmjerena je na podizanje sigurnosti građana na tom području, čime Savez pokazuje sposobnost i spremnost za obranu integriteta i suvereniteta svih članica. Hrvatski vojnici, zajedno s pripadnicima oružanih snaga Rumunjske i Velike Britanije, dio su Borbene grupe pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država, koja je pridodana 15. mehaniziranoj brigadi OS-a Republike Poljske. Osnovna je zadaća Borbene grupe Poljska zajedničko uvježbavanje i povećanje interoperabilnosti među saveznicama koje sudjeluju u navedenoj NATO-ovoj aktivnosti. 

Treći hrvatski kontingent u sklopu Borbene grupe Poljska broji ukupno 80 pripadnika i pripadnica. Okosnicu čine pripadnici Topničko-raketne bojne Gardijske mehanizirane brigade s bitnicom SVLR Vulkan samohodnih višecijevnih lansera raketa. Uz njih, tu je i stožerno osoblje u sastavu Zapovjedništva BGP-a, tim Vojne policije te Nacionalni element potpore s pripadajućim naoružanjem, opremom i vozilima.

OJI