Predsjednik Vlade RH s hrvatskim vojnicima u Poljskoj

Andrej Plenković prvi je predsjednik Vlade Republike Hrvatske koji je posjetio pripadnike Borbene grupe u Poljskoj u sklopu NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti. “Sudjelovanjem u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti pripadnici 4. hrvatskog kontingenta stječu vrijedna iskustva i razvijaju profesionalne sposobnosti te istodobno razvijaju suradnju s važnim partnerima u području obrane i sigurnosti,” rekao je Plenković…

U sklopu službenog posjeta Republici Poljskoj, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u pratnji ministra nacionalne obrane Republike Poljske Mariusza Błaszczaka i zamjenika zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadnog generala Borisa Šerića posjetili su 4. srpnja pripadnike Hrvatske vojske smještene na vojnom poligonu “Bemowo Piskie” u sklopu NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence – eFP).

Ovo je prvi posjet predsjednika Vlade Andreja Plenkovića pripadnicima Hrvatske vojske u misiji u inozemstvu. Andrej Plenković ujedno je i prvi predsjednik Vlade koji je posjetio pripadnike Borbene grupe u Poljskoj, koju čine pripadnici oružanih snaga Republike Hrvatske, Republike Poljske, Sjedinjenih Američkih Država, Rumunjske i Ujedinjenog Kraljevstva u sklopu NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti.

U Poljskoj se trenutačno nalazi četvrti hrvatski kontingent u sklopu Borbene grupe Poljska (Battle Group Poland) s ukupno 80 pripadnika. Na vojnom poligonu “Bemowo Piskie” visoke uzvanike dočekali su zapovjednik 4. hrvatskog kontingenta bojnik Predrag Srđenović, zapovjednik 15. mehanizirane brigade brigadni general Norbert Iwanowski, zapovjednik Borbene grupe pukovnik Mark O’Neill i zapovjednici sastavnica eFPBG-POL. Pukovnik O’Neill visokim je uzvanicima prezentirao NATO-ovu aktivnost eFP i sposobnosti Borbene grupe, a bojnik Srđenović dosadašnji rad i aktivnosti 4. HRVCON-a. Predsjednik Vlade sa suradnicima obišao je i postavljeni taktičko-tehnički zbor s izloženim naoružanjem svih sastavnica Borbene grupe Poljska, nakon čega je slijedilo druženje s hrvatskim vojnicima.

Tijekom druženja predsjednik Vlade i ministar obrane naglasili su kako su o hrvatskim vojnicima dobili pozitivne dojmove i pohvale, izrazili su ponos radi dostojnog predstavljanja Republike Hrvatske i Hrvatske vojske u Poljskoj te su dali dodatni poticaj pripadnicama i pripadnicima kontingenta za nastavak dobrog rada. Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo profesionalnošću hrvatskih vojnika u Poljskoj.

“Sudjelovanjem u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti pripadnici 4. hrvatskog kontingenta stječu vrijedna iskustva i razvijaju profesionalne sposobnosti te istodobno razvijaju suradnju s važnim partnerima u području obrane i sigurnosti,” poručio je Andrej Plenković.

Ministar Krstičević istaknuo je kako su Hrvatska i Poljska strateški partneri te da dvije zemlje imaju izvrsnu suradnju na području obrane. “Hrvatska vojska u Poljskoj jača vlastite sposobnosti u suradnji s našim saveznicima, razmjenjujemo vrijedna iskustva u međunarodnom okruženju i jačamo interoperabilnost,” rekao je.

Ministar Błaszczak naglasio je značaj NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti i zahvalio predsjedniku Vlade Republike Hrvatske na sudjelovanju hrvatskih vojnika u Poljskoj. Istaknuo je profesionalnost i predanost 4. HRVCON-a u razvijanju interoperabilnosti, u prvom redu zajedničkim uvježbavanjima, ali i ostalim aktivnostima u kojima sudjeluje Hrvatska vojska.

 “Iznimno smo počašćeni posjetom predsjednika Vlade kao prvi kontingent koji je predsjednik Vlade posjetio i to nam je dodatni poticaj za nastavak dobrog rada,” istaknuo je bojnik Srđenović. Naglasio je kako se od dolaska u područje aktivnosti 25. travnja 4. hrvatski kontingent dokazuje kao ravnopravan partner vojskama zemalja koje čine Borbenu grupu. “Uspješno smo proveli topničko gađanje iz SVLR-a Vulkan i sudjelovali na VNZ-u Puma 19. Kontingent od prvog tjedna boravka u Poljskoj, kad smo sudjelovali na obilježavanju Ustavnog dana Republike Poljske, sudjelujući na taktičko-tehničkim zborovima naoružanja dostojno predstavlja Republiku Hrvatsku i Hrvatsku vojsku, demonstrirajući naše glavno oružje, ali i pokazujući hrvatsku odoru, opremu i osobno naoružanje. Svojim profesionalnim pristupom te ljudskim i vojničkim vrlinama na najbolji mogući način promoviramo Republiku Hrvatsku i Hrvatsku vojsku,” rekao je bojnik Srđenović.


Hrvatska vojska od 2017. u Poljskoj

Hrvatska vojska sudjeluje u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj u Borbenoj grupi pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država od listopada 2017. godine, kad je upućen prvi hrvatski kontingent s bitnicom samohodnih višecijevnih lansera raketa SVLR 122 mm M92 Vulkan s četirima lanserima raketa.

Pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država, hrvatski vojnici zajedno s američkim, britanskim i rumunjskim kolegama čine jednu od četiriju borbenih grupa koje predstavljaju konkretnu implementaciju koncepta ojačane prednje prisutnosti NATO saveza. Borbene grupe razmještene su na istočnim granicama Saveza: u Litvi, Latviji, Estoniji i Poljskoj, s ciljem zajedničkog uvježbavanja i obučavanja vojnika kako bi se povećala interoperabilnost. Okosnicu kontingenta čine pripadnici Topničko-raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske s bitnicom višecijevnih lansera raketa Vulkan, kao i stožerno osoblje koje radi u sastavu Zapovjedništva BGP-a te tim Vojne policije i Nacionalni element potpore s pripadajućom opremom i vozilima.

Irena Firšt

Foto eFPBG