S hrvatskim vojnicima u Poljskoj i Litvi

”Hrvatsko sudjelovanje u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti još je jedna potvrda da je Hrvatska predana NATO-ova saveznica. Cijenim sve što radite za Hrvatsku i kako profesionalno i ponosno predstavljate Hrvatsku u Europi. Ova je misija za Hrvatsku vojsku značajna zbog zajedničke obuke s partnerima i saveznicima, zbog interoperabilnosti i razmjene iskustava. Slika koju ostavljate u Poljskoj jako je važna i hvala vam što na najbolji mogući način promičete Hrvatsku vojsku u Europi,” rekao je ministar Krstičević pripadnicima prvog hrvatskog kontingenta u Poljskoj. Tijekom posjeta hrvatskim vojnicima u Litvi poručio je:”Ponosan sam na hrvatske vojnike, naše Tigrove koji nas ovdje dostojno predstavljaju…“

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima su od 27. do 29. prosinca 2017. boravili u službenom posjetu pripadnicima prvog hrvatskog kontingenta u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (Enhanced Forward Presence (eFP)) u Republici Poljskoj i Republici Litvi.
Prvog dana službenog posjeta Poljskoj i Litvi, 27. prosinca ministar obrane Damir Krstičević s izaslanstvom susreo se u Krakowu s poljskim ministrom obrane Antonijem Macierewiczem. Ovo je drugi službeni susret dvaju ministara ove godine i potvrda prijateljskih odnosa Hrvatske i Poljske. Ministri Krstičević i Macierewicz u Krakowu su potvrdili izvrsnu bilateralnu suradnju dviju zemalja i najavili potpisivanje Sporazuma o unapređenju obrambene suradnje u prvom kvartalu 2018. godine u nekoliko područja, ponajprije u suradnji obrambenih industrija, specijalnih snaga, zajedničkih vježbi i obuke poljskih i hrvatskih Oružanih snaga te suradnji na području izobrazbe i edukacije pripadnika poljskih i hrvatskih oružanih snaga.
Republika Poljska jedan je od najznačajnijih europskih partnera i saveznika Republici Hrvatskoj u području obrane.
Tom je prilikom ministar Krstičević istaknuo: “Ovaj posjet, kao i NATO-ova misija u kojoj sudjeluju hrvatski vojnici u Poljskoj, potvrda je hrvatskog prijateljstva i solidarnosti s poljskim narodom. Sudjelovanje u ovoj misiji potvrda je da je Hrvatska predana NATO-ova saveznica. Drago mi je što ću sutra sa svojim suradnicima posjetiti hrvatske vojnike u poljskoj bazi, upravo tijekom blagdana. Hrvatska i Poljska bratske su zemlje koje dijele mnogo zajedničkih vrijednosti. Također, izražavam zadovoljstvo što su Poljska i Hrvatska prepoznale važnost buduće suradnje naših obrambenih industrija.”
Poljski ministar Macierewicz zahvalio je ministru Krstičeviću na dolasku i na sudjelovanju hrvatskih vojnika u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj. “To je iskaz solidarnosti Hrvatske vojske prema poljskom narodu. Suradnja kakvu Hrvatska i Poljska imaju primjer je izvrsne suradnje i model drugim zemljama kako treba surađivati,” rekao je.
Na sastanku se razgovaralo i o PESCO inicijativi Europske unije i mogućim zajedničkim projektima u okviru PESCO-a, kojoj su Hrvatska i Poljska pristupile krajem ove godine.
Drugog dana posjeta, ministar Krstičević i general Šundov susreli su se s pripadnicima prvog hrvatskog kontingenta u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj na vojnom poligonu Bemowo Piskie Training Area.
Ovo je prvi službeni posjet ministra i načelnika GS OSRH hrvatskim vojnicima koji u Poljskoj borave od listopada 2017. godine.
Zapovjednik borbene grupe pukovnik Scott Cheney iz oružanih snaga SAD-a upoznao je ministra Krstičevića i generala Šundova s aktivnostima borbene grupe u Poljskoj. Tom je prilikom pukovnik Cheney pohvalio visoku profesionalnost hrvatskih vojnika pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država u Poljskoj.
Zapovjednik 15. mehanizirane pješačke brigade Poljske vojske, postrojbe koja je nadređena borbenoj grupi NATO-a, brigadni general Jaroslaw Gromadzinski, istaknuo je kako izrazito cijeni sudjelovanje Hrvatske i angažman Hrvatske vojske u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj.
Ministar Krstičević naglasio je:”Drago mi je što sam posjetio naše vojnike u Poljskoj u ovo blagdansko vrijeme. Uvjerio sam se da ste pravi tim. Cijenim sve što radite za Hrvatsku i kako profesionalno i ponosno predstavljate Hrvatsku u Europi. Ova je misija za Hrvatsku vojsku značajna zbog zajedničke obuke s partnerima i saveznicima, zbog interoperabilnosti i razmjene iskustava.“ Istaknuo je kako je hrvatsko sudjelovanje u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti još jedna potvrda da je Hrvatska predana NATO-ova saveznica. Naglasio je također da pobjednička Hrvatska vojska ima veliko znanje i iskustvo koje može podijelili s partnerima i saveznicama u misiji te da sudjelovanje u zajedničkoj obuci pomaže u razvoju njezine sposobnosti. Ministar je podsjetio i kako su hrvatski vojnici u potpunosti opremljeni i naoružani hrvatskim proizvodima. ”Slika koju ostavljate u Poljskoj jako je važna i hvala vam što na najbolji mogući način promičete Hrvatsku vojsku u Europi,” rekao je ministar pripadnicima prvog hrvatskog kontingenta.
General zbora Mirko Šundov također je izrazio iznimno zadovoljstvo uvjetima života i rada pripadnika hrvatskog kontingenta u borbenoj grupi u Poljskoj. U svojem je obraćanju pripadnicima general Šundov rekao: ”Ostanite i dalje profesionalni. Ovo je izvanredna prilika za stvaranje novih iskustava, vama koji ste pravi slijednici topnika iz Domovinskog rata. Čestitke i na velikim sportskim uspjesima i izvrsnoj spremnosti.“
Zapovjednik prvog hrvatskog kontingenta, bojnik Ivan Užarević tom je prigodom istaknuo kako su sve zadaće kontingenta odrađene uspješno i profesionalno. ”Zadovoljni smo suradnjom s našim kolegama iz zemalja članica NATO-a,“ naglasio je bojnik.
Ministar Krstičević i general Šundov pripadnicima su hrvatskog kontingenta podijelili novu sportsku opremu i zaželjeli im puno uspjeha u novoj godini.
U Poljskoj se trenutačno nalazi 71 pripadnik Oružanih snaga RH s bitnicom samohodnih višecijevnih lansera raketa SVLR Vulkan. Od svojeg dolaska u Poljsku, pripadnici hrvatskog kontingenta uspješno su proveli dva bojna gađanja s bitnicom višecijevnih lansera raketa Vulkan, gdje su pokazali visoku razinu profesionalnosti i uvježbanosti.
Hrvatski su vojnici tijekom dosadašnjeg boravka u Poljskoj sudjelovali, zajedno s pripadnicima kontingenata drugih nacija, u sportskom natjecanju gdje su osvojili prvo mjesto u malom nogometu, a bili su angažirani i u humanitarnoj akciji “Toy Drive”. Riječ je o akciji prikupljanja igračaka i školskog pribora za djecu koja se nalaze na liječenju u bolničkim ustanovama, za djecu u sirotištima te za vrtiće i škole u lokalnoj zajednici. Prikupljena sredstva podijeljena su odabranim ustanovama u šest poljskih gradova uoči božićnih blagdana.

Susret s litavskim ministrom u Vilniusu

Trećeg dana službenog posjeta hrvatsko izaslanstvo boravilo je u Vilniusu u Republici Litvi gdje se ministar Krstičević susreo s litavskim ministrom obrane Raimundasom Karoblisom. Na sastanku je potvrđena dobra bilateralna suradnja s mogućnošću unapređenja pogotovo na području obrambene industrije, ROLE 2 sposobnosti, suradnje na području kibernetičke sigurnosti, pomorskih operacija i dr.
Ministar Krstičević ovom je prigodom izrazio zadovoljstvo što će se unaprijediti bilateralna suradnja osobito u obrambenoj industriji. Hrvatski su vojnici u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi u potpunosti opremljeni i naoružani hrvatskim proizvodima, a time i promotori hrvatskih proizvoda. Sudjelovanje hrvatskih vojnika u misiji u Litvi izraz je savezništva i partnerstva Hrvatske s Litvom i baltičkim zemljama.
Također, ministar Krstičević uputio je poziv litavskom ministru za službeni posjet Republici Hrvatskoj koji je planiran 2018. godine.
Litavski ministar istaknuo je kako mu je drago što su ministar Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Šundov posjetili Litvu i što će se zajedno sastati s hrvatskim i litavskim vojnicima u vojarni Rukla. Zahvalio je na solidarnosti koju je Hrvatska pokazala sudjelovanjem u ojačanoj prednjoj prisutnosti NATO-a u Litvi.
Ministri su razmijenili mišljenja i o sigurnosnim izazovima i sigurnosnoj situaciji u Europi i svijetu i složili se kako je nužna pravodobna razmjena informacija.
Nakon sastanka, ministar Krstičević u pratnji je litavskog ministra Karoblisa obišao pripadnike hrvatskog kontingenta ojačane prednje prisutnosti, koji borave u vojarni u Rukli.
Inače hrvatski i litavski vojnici, osim zajedničkog sudjelovanja u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi, zajedno sudjeluju i u misiji potpore miru Odlučna potpora u Afganistanu i u operaciji potpore miru KFOR na Kosovu.
Ministar Krstičević je istaknuo: “Ponosan sam na hrvatske vojnike, naše Tigrove koji nas dostojno predstavljaju ovdje u Litvi. Naši vojnici razmjenjuju vrijedna iskustva, jačaju interoperabilnost i provode zajedničku obuku s vojnicima iz savezničkih NATO zemalja.”
Načelnik Glavnog stožera OSRH rekao je, kako se zajedno s ministrom imao prilike uvjeriti kako hrvatski Tigrovi imaju odlične uvjete.
Zapovjednik hrvatskog kontingenta satnik Marko Krpan istaknuo je, kako su hrvatski vojnici odlično opremljeni hrvatskim proizvodima i izrazio je zadovoljstvo uvjetima života i rada hrvatskih vojnika u Litvi.
Ministar i načelnik također su podijelili novu sportsku opremu hrvatskim vojnicima u Litvi.
Zapovjednik borbene grupe pukovnik Thorsten Gensler istaknuo je kako je vrlo zadovoljan suradnjom s hrvatskim vojnicima. “Hrvatski Tigrovi, iz povijesne brigade svojim sudjelovanjem čine ovu našu brigadu ponosnom.”
Pripadnici hrvatskog kontingenta u Litvi uspješno su proveli pripremna gađanja osobnim naoružanjem, a u planu je početkom 2018. godine provedba posadnih gađanja s borbenim oklopnim vozilima Patria.
U ovoj su prigodi hrvatski vojnici poželjeli svojim obiteljima sretnu novu godinu.”Sretna nova godina svima u Hrvatskoj! Za Hrvatsku kao Tigar!” poručili su Tigrovi iz Litve.
U NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi trenutačno je razmještena mehanizirana satnija koja broji 187 pripadnika OSRH, od kojih je i deset žena, s 15 borbeno- oklopnih vozila Patria. Pripadnici OSRH u borbenoj grupi u Litvi pod vodstvom Savezne Republike Njemačke borave od početka prosinca, a zapovjednik je satnik Marko Krpan.


U Poljskoj se trenutačno nalazi 71 pripadnik Oružanih snaga RH s bitnicom samohodnih višecijevnih lansera raketa SVLR Vulkan. Od svojeg dolaska u Poljsku, pripadnici prvog hrvatskog kontingenta uspješno su proveli dva bojna gađanja s bitnicom višecijevnih lansera raketa Vulkan, gdje su pokazali visoku razinu profesionalnosti i uvježbanosti.


U NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi trenutačno je razmještena mehanizirana satnija koja broji 187 pripadnika OSRH, od kojih je i deset žena, s 15 borbeno- oklopnih vozila Patria. Pripadnici OSRH u borbenoj grupi u Litvi pod vodstvom Savezne Republike Njemačke borave od početka prosinca, a zapovjednik prvog hrvatskog kontingenta u Litvi je satnik Marko Krpan.
okvir
Zapovjednik borbene grupe pukovnik Thorsten Gensler istaknuo je kako je vrlo zadovoljan suradnjom s hrvatskim vojnicima. “Hrvatski Tigrovi, iz povijesne brigade svojim sudjelovanjem čine ovu našu brigadu ponosnom.”

Irena Firšt, Foto Irena Firšt