Strateški saveznici i partneri u području obrane

Ministar obrane Mario Banožić s izaslanstvom u dvodnevnom službenom posjetu Republici Poljskoj | Foto: MORH/ F. Klen

Tijekom dvodnevnog posjeta Republici Poljskoj ministar obrane Mario Banožić sastao se s poljskim kolegom Mariuszom Błaszczakom te posjetio pripadnike 8. HRVCON-a u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti na vojnom poligonu “Bemowo Piskie”

Ministar obrane Mario Banožić s izaslanstvom boravio je 10. i 11. siječnja u službenom posjetu Republici Poljskoj. Prvog dana posjeta sastao se s ministrom obrane Mariuszom Błaszczakom. Na sastanku je istaknuo izvrsnu bilateralnu suradnju s Poljskom, strateškim saveznikom i partnerom u području obrambene suradnje. Razgovaralo se o sigurnosnoj situaciji u istočnoj Europi, kao i o situaciji u našem susjedstvu. Oba ministra smatraju kako su dijalog i diplomacija pravi put prema smirenju situacije.

Ministar obrane Mario Banožić s izaslanstvom boravi u dvodnevnom službenom posjetu Republici Poljskoj | Foto: MORH/ F. Klen

“Uz suradnju u okviru NATO-a i EU-a, imamo izvrsnu bilateralnu suradnju, posebno na području specijalnih snaga, vojne policije i logistike,” rekao je ministar Banožić te istaknuo i važnost vojnog obrazovanja. Dio pripadnika Hrvatske vojske znanja i vještine usavršavao je upravo u Poljskoj, a transformacijom Hrvatskog vojnog učilišta u Sveučilište obrane i sigurnosti otvaraju se dodatne mogućnosti za školovanje pripadnika poljskog OS-a i poboljšanje suradnje u području obrazovanja.

“Vezano uz suradnju specijalnih snaga, posebno ističem Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga u Zadru. U radu Središta potporu nam pruža i poljska strana, i to upućivanjem instruktora za specijalne zračne operacije,” rekao je ministar Banožić.

Istaknuo je i važnost stalne prisutnosti hrvatskih snaga u Poljskoj u sklopu NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti. Hrvatska vojska od listopada 2017. bitnicom samohodnih višecijevnih lansera raketa pridonosi Borbenoj grupi pod zapovjedništvom SAD-a. Trenutačno je ondje 80 pripadnika Hrvatske vojske. Od 2017. do danas u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti sudjelovalo je 635 pripadnika HV-a. Hrvatska vojska i dalje će pružati potporu saveznicima na tom području, od 2023. godine bitnicom PzH 2000.

Ministar Błaszczak istaknuo je odličnu suradnju Hrvatske i Poljske u okviru NATO saveza i drugih inicijativa: “Bilateralna suradnja koja se odvija u okviru vježbi vojski dviju zemalja odlična je i može biti primjer drugim zemljama.” Naglasio je kako će dvije zemlje nastaviti jačati i suradnju u području obrazovanja jer stvara bolju interoperabilnost u okviru NATO saveza. U sklopu službenog posjeta ministar Banožić s izaslanstvom položio je vijenac i zapalio svijeću na grobu neznanog junaka te se upisao u knjigu počasti.

Predanost u realizaciji zadaća

Ministar obrane Mario Banožić s izaslanstvom boravi u dvodnevnom službenom posjetu Republici Poljskoj, u ponedjeljak 10. siječnja i utorak 11. siječnja 2022. godine | Foto: MORH/ F. Klen

Drugog dana posjeta ministar Banožić susreo se sa zapovjednikom 16. mehanizirane divizije general-bojnikom Krzysztofom Radomskim, zapovjednikom 15. mehanizirane brigade brigadirom Piotrom Fajkowskim, zapovjednikom Borbene grupe NATO-ovih snaga ojačane prednje prisutnosti pukovnikom Craigom Broylesom i pripadnicima 8. hrvatskog kontingenta u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj na vojnom poligonu “Bemowo Piskie”.

“Zadnjih nekoliko mjeseci koliko ste u Poljskoj pokazali ste visoku razinu profesionalnosti, predanosti i angažmana u realizaciji zadaća. Ovo je izazov za sve vas,” rekao je ministar Banožić te zahvalio članovima njihovih obitelji na podršci koju im pružaju tijekom angažmana u Poljskoj. “Pozdravljam vas u ime Vlade i premijera Andreja Plenkovića te zahvaljujem što ponašanjem i radom promičete svoju zemlju, pokazujući spremnost, vještinu i znanje,” rekao je ministar te dodao kako pripadnici hrvatskog kontingenta pokazuju profesionalnost Hrvatske vojske.

“Osim po znanju i vještinama, u Poljskoj nas prepoznaju i po opremljenosti. Iz tog smo razloga pozvani da iduće godinu ponovno sudjelujemo u Poljskoj s jednom bitnicom Panzer haubica. U idućoj godini, u novoj rotaciji s hrvatskim kontingentom, zamijenit ćemo postojeće naoružanje koje ovdje imamo. Siguran sam da ćemo jednako dobro biti ocijenjeni, kao i dosad,” rekao je ministar Banožić te poručio: “Hvala vam još jednom. Sve ste pokazali u ovih nekoliko mjeseci u Poljskoj. Vjerujem da će zapovjednici to znati vrednovati.”

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić rekao je pripadnicima kako prati sve aktivnosti kontingenta u Poljskoj. “Za neke od vas bit će prilike za ponovno sudjelovanje u aktivnosti u Poljskoj s bitnicom Panzer haubica 2000,” poručio je. Zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić poručio je pripadnicima hrvatskog kontingenta kako trebaju i dalje biti marljivi i ustrajni te se veseli njihovu povratku u postrojbe.

“Zadaće hrvatskog kontingenta u prvom su redu uvježbavanje i obuka sa saveznicima te postizanje pune interoperabilnosti s Borbenom grupom. U tome smo definitivno uspjeli, što smo pokazali kroz pet glavnih obučnih događaja, pet glavnih vojnih vježbi,” rekao je satnik Dario Bilješković, zapovjednik 8. hrvatskog kontingenta u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj.

Tekst: OJI

Foto: Filip Klen