Potvrda uspješne obrambene suradnje

Tijekom dvodnevnog službenog posjeta Republici Kosovo ministar obrane Mario Banožić sastao se s ministrom obrane Armendom Mehajem te obišao sjedište NATO-ove operacije KFOR, nakon čega se u kampu Villagio susreo s pripadnicima Hrvatske vojske koji se nalaze u toj operaciji

Ministar obrane Mario Banožić boravio je 16. i 17. prosinca 2021. u službenom posjetu Republici Kosovu. Održao je sastanak s ministrom obrane Armendom Mehajem te obišao sjedište NATO-ove operacije KFOR, nakon čega se u kampu Villagio susreo s pripadnicima Hrvatske vojske koji se nalaze u operaciji. Četvrti bilateralni susret ministara obrane ujedno je i prvi službeni posjet ministra Banožića Kosovu, a održao se na poziv ministra obrane Mehaja iz travnja ove godine kad je prvi put bio u službenom posjetu Republici Hrvatskoj. Na sastanku su istaknuti dobri prijateljski odnosi dviju zemalja te uspješna obrambena suradnja koja je potvrđena i potpisivanjem novog Memoranduma o suglasnosti između ministarstava obrane Hrvatske i Kosova. Njime se osnažuje suradnja u velikom broju područja, a povezat će dvije zemlje u političkom, vojnom i ekonomskom smislu. Ministri su se složili da je nastavak zajedničkog strateškog dijaloga od velike važnosti u procesu stabilizacije prostora jugoistočne Europe. Ministar Banožić potvrdio je da Republika Hrvatska snažno podupire euroatlantski put Kosova te da će, kao i do sada, pružati pomoć u reformskim procesima na tom putu.“Pozdravljamo što skorije punopravno članstvo Republike Kosovo u regionalnim inicijativama i organizacijama, poput inicijative A5. To je dobar put za jačanje regionalnog dijaloga i sigurnosne suradnje i može biti integralni dio odgovora na sigurnosne izazove u regiji. Podupiremo proces transformacije Kosovskih snaga sigurnosti u oružane snage sukladno važećem mandatu i predviđenoj dinamici kao i želju da pridonose međunarodnim misijama i operacijama,” rekao je Banožić.

Sigurnost i stabilnost

Ministar Banožić istaknuo je višegodišnji doprinos Republike Hrvatske NATO-ovoj operaciji KFOR na Kosovu. “Kao primjer naše obrambene suradnje i nastojanja Republike Hrvatske za uspostavom trajnog mira, sigurnosti i stabilnosti na Kosovu, ali i na prostoru jugoistoka Europe, mogu istaknuti i doprinos koji Republika Hrvatska daje već 12 godina NATO-ovoj operaciji na Kosovu. Ove je godine pojačala angažman u operaciji KFOR, u kojoj je trenutačno raspoređen 141 pripadnik Hrvatske vojske. Angažman ćemo nastaviti do potpunog ispunjenja temeljnih zadaća operacije,” rekao je Banožić.

Ministar obrane Republike Kosovo Armend Mehaj istaknuo je kako mu je zadovoljstvo s ministrom Banožićem razgovarati ne samo o interesima dviju zemalja u obrambenom smislu, već i o sigurnosti i stabilnosti cijele regije.“Kao narode i države spajaju nas slični izazovi u prošlosti, što je dodatno učvrstilo prijateljstvo među našim narodima. Usto, imamo zajedničke strateške interese i vizije, predanost regionalnim i globalnim pitanjima te miru i sigurnosti regije,” rekao je Mehaj. Istaknuo je kako je to prijateljstvo dodatno potvrđeno potpisivanjem Memoranduma kojim se otvara put još boljoj suradnji u obrazovanju i osposobljavanju vojnog osoblja, razvoju zajedničkih vježbi, mogućnostima sudjelovanja u međunarodnim operacijama i misijama. Ministar Banožić u sjedištu KFOR-a Film Cityju, susreo se sa zapovjednikom NATO-ove operacije KFOR general-bojnikom Ferencom Kajarijem te kazao kako je ponosan na činjenicu što pripadnici Hrvatske vojske već 12 godina brinu za očuvanje mira i sigurnosti na području Kosova.

“Očuvanje mira i sigurnosti na Kosovu, ali i na području jugoistoka Europe od velike je važnosti za Hrvatsku, ali i za NATO. Moguća destabilizacija sigurnosne situacije u regiji uvelike bi utjecala i na sigurnosnu situaciju cijele Europe. Upravo zato, Hrvatska je odlučila pojačati sudjelovanje u KFOR-u od proljeća 2021. godine,” rekao je ministar obrane i kazao kako će Hrvatska vojska nastaviti sudjelovati u NATO-ovoj operaciji i u budućnosti. General Kajari kazao je kako su pripadnici Hrvatske vojske izvrsni profesionalci te kako su pokazali iznimne vještine i sposobnosti tijekom obavljanja svih zadaća na ovom osjetljivom području.

Aktivnosti kontingenta

Banožić se u Zapovjedništvu KFOR-a sastao i sa zapovjednikom 36. hrvatskog kontingenta pukovnikom Krešimirom Tušekom te istaknuo kako će hrvatski vojnici uvijek imati podršku za obavljanje svih svojih zadaća i aktivnosti. Ministru su predstavljene zadaće i aktivnosti hrvatskog kontingenta. Pukovnik Tušek rekao je kako hrvatski vojnici uspješno obavljaju zadaće. “Svi pripadnici kontingenta ocijenjeni su izvrsnim u obavljanju zadaća u području operacije. Ovdje smo jako dobro prihvaćeni, svi cijene naš rad, a dosadašnji kontingenti postavili su nam visoke standarde. Vjerujem kako ćemo taj standard zadržati,” rekao je pukovnik Tušek.

Drugog dana službenog posjeta ministar Banožić susreo se u kampu Villagio s pripadnicima 36. hrvatskog kontingenta u NATO-ovoj operaciji KFOR. Čestitao im je nadolazeće blagdane i zahvalio na svemu što čine za međunarodni ugled Republike Hrvatske. “Razgovarao sam sa zapovjednicima u operaciji KFOR, kao i s kosovskim dužnosnicima. Njihovo je mišljenje o vašem radu i djelovanju na ovom osjetljivom području jednoglasno – vi ste izvrsni profesionalci i još bolji ljudi,” rekao je Banožić i naglasio kako će im uvijek pružati podršku. ”Vaše djelovanje i osobni doprinos dio je mozaika regionalne stabilnosti. Siguran sam kako ćete i nadalje djelovanjem na ovom području nastaviti pridonositi izgradnji mira i stabilnosti, biti oni čija je zadaća izgrađivati sigurnost na Kosovu. To je i hrvatski interes, jer nemojte zaboraviti, sigurnost Hrvatske gradi se daleko od njezinih granica,” poruka je ministra Banožića hrvatskim vojnicima u NATO-ovoj operaciji KFOR. Pukovnik Tušek rekao je kako je više od 140 pripadnika HRVCON-a prošlo vrlo zahtjevnu i dugotrajnu obuku. “U jako dobrim odnosima smo sa svim nacijama i iznimno dobro surađujemo. Prepoznati smo po svojem radu i već smo se u potpunosti priviknuli na uvjete života i rada u području operacije,” kazao je.

Razvodnica Željka Papić vjeruje da joj je sudjelovanje u ovoj misiji izvrsna prilika za stjecanje novih iskustava i napredovanje u vojnoj karijeri.“Spremna sam na sve izazove koji se ispred mene nalaze. Naša je zadaća održavanje mira na ovom području i vjerujem kako ćemo odraditi posao na visini zadatka,” rekla je Papić.

Satnik Marko Adžijević ispričao je kako izgledaju zadaće i aktivnosti pripadnika 36. HRVCON-a te kazao kako ga raduje preuzimanje novih odgovornosti. “Standardi su postavljeni vrlo visoko, ali dobro smo se pripremili i spremni smo za sve nove zadaće i aktivnosti,” rekao je satnik.

U sklopu službenog posjeta Kosovu hrvatski ministar posjetio je i Memorijalni centar “Adem Jashari” u Prekazu. Položio je vijenac na spomen-obilježje i rekao kako su obje zemlje podnijele veliku žrtvu i stradavanja u borbi za svoju slobodu i neovisnost.


Ministar obrane Mario Banožić susreo se u Campu Villagio s pripadnicima 36. hrvatskog kontingenta u NATO operaciji KFOR | Foto: MORH/ F. KLen

“Vaše djelovanje i osobni doprinos dio je mozaika regionalne stabilnosti. Siguran sam kako ćete i nadalje djelovanjem na ovom području nastaviti pridonositi izgradnji mira i stabilnosti, biti oni čija je zadaća izgrađivati sigurnost na Kosovu,” poruka je ministra obrane Marija Banožića hrvatskim vojnicima u NATO-ovoj operaciji KFOR.


Tekst: OJI

Foto: Filip Klen